Linkuri accesibilitate

Răsturnare de situație privind șefia AEP. Ședința pentru validarea lui Toni Greblă, amânată. Culisele scandalului din Coaliție


Toni Greblă a fost achitat în dosarul privind fapte de corupție. Greblă a fost senator PSD și judecător al CCR. După achitare, PSD l-a readus în prim-plan, ca prefect al Capitalei.
Toni Greblă a fost achitat în dosarul privind fapte de corupție. Greblă a fost senator PSD și judecător al CCR. După achitare, PSD l-a readus în prim-plan, ca prefect al Capitalei.

Amânare de ultim moment a ședinței conducerii Parlamentului în care urma să fie votată propunerea PSD pentru Autoritatea Electorală Permanentă, în persoana actualului prefect Toni Greblă. Deși Coaliția bătuse palma pentru mai multe numiri ce urmau să fie validate în plenul reunit, liberalii s-au întors la 180 de grade pe ultima sută de metri, susțin surse de la vârful PSD.

PNL îl respinge pe Toni Greblă la șefia AEP, pe motiv că vrea un președinte independent. Potrivit surselor din PSD, liberalii au avansat numele actualului vicepreședinte Marian Muhuleț, care a mai fost șef al autorității și are o îndelungată experiență în această instituție.

„Să fim seriosi!”, se revoltă social-demnocrații. „Cum pot să creadă liberalii că noi înghițim argumentul că Marian Muhuleț e independent?! Marian Muhuleț a fost omul lor, al PNL, acum e mai mult USR”, continuă sursa care ne-a relatat esența scandalului legat de șefia AEP.

În urma neînțelegerilor, a fost stabilit un nou calendar. Pe 17 martie se vor face propuneri, pe 24 martie, audieri și pe 28 martie, adică peste 20 de zile, vot în plenul reunit.

Deocamdată, social-democrații nu renunță la Toni Greblă și susțin că nu înțeleg ce vrea de fapt PNL.

„Dacă l-au asociat pe fostul președinte Constantin Mitulețu cu PSD, liberalii trebuie să recunoască faptul că acest rest de mandat revine tot PSD. Deci PSD trebuie să facă nominalizarea”, adaugă sursa social-democrată.

Mandatul președintelui AEP a fost reînnoit în 2019 și durează opt ani. Deci succesorul lui Mitulețu ar mai avea de stat în fruntea Autorității Electorale Permanente încă patru ani.

Istoricul unei nominalizări care divizează Coaliția de guvernare

Susținerea lui Toni Greblă pentru șefia AEP a fost decisă la ședința PSD de la Sinaia, care a avut loc chiar înainte de începerea sesiunii parlamentare din februarie, atunci când președintele Marcel Ciolacu l-a propus pe actualul prefect.

Încă de la început, PNL și PSD nu s-au pus de acord cine să fie noul șef al AEP, după cum a scris Europa Liberă.

PNL spunea că „iese din calcul” scenariul ca Toni Greblă să fie numit șef al instituției care verifică finanțarea partidelor și reglementează alegerile.

„Nu discutăm la ora aceasta despre o persoană care a făcut parte dintr-un partid politic. Opinia PNL este că acolo trebuie să ajungă o persoană independentă, care nu a făcut parte dintr-un partid politic”, sublinia un lider PNL care a dorit să rămână anonim.

Cine este Toni Greblă, propunerea PSD care stârnește ceartă în Coaliție

Fost senator, judecător al Curții Constituționale și secretar general al Guvernului, Toni Greblă fusese recent numit de premierul Ciucă în funcția de prefect la Capitalei.

Toni Greblă a fost implicat într-un scandal în timpul mandatului de judecător la Curtea Constituțională. În 2019, el a fost achitat de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul în care era judecat pentru trafic de influență, efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția, constituirea unui grup infracțional organizat și fals în declarații.

DNA ceruse condamnarea la închisoare cu executare pentru că Toni Greblă ar fi pretins de la omul de afaceri Ion Bîrcină foloase necuvenite constând în asigurarea unui autoturism în valoare de 56.000 de euro și folosirea gratuită a unui telefon înregistrat pe o firmă, potrivit profit.ro.

Cu Toni Greblă la șefia AEP și Constantin Mitulețu, secretar general, PSD și-ar fi sporit influența în AEP

Toni Greblă l-ar fi înlocuit pe Constantin Mitulețu-Buică, care a fost nevoit să se retragă din cauza multiplelor scandaluri ce îl vizează. Totuși, acesta din urmă a rămas în continuare secretar general al AEP.

Astfel, PSD ar avea două persoane propuse la conducerea Autorității Electorale: pe Toni Greblă, președinte, și pe Constantin Mitulețu, secretar general.

Marian Muhuleț, agreat de PNL, este vicepreședinte. Celălalt vicepreședinte este asumat de UDMR.

În privința lui Mitulețu, social-democrații le răspund celor care se miră că, în ciuda problemelor ce îl vizează, încă e în conducerea instituției.

„Ce să-i facem noi?! E funcționar public, a câștigat postul, nimeni nu îi poate lua funcția câștigată. Cine crede că un partid poate controla politic Autoritatea Eelctorală Permanentă e un naiv. E o copilărie!”, insistă sursa din PSD.

Pe 10 februarie, Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act de demisia lui Mituleţu-Buică din funcţia de preşedinte al AEP. Decizia sa a venit după ce Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul, acuzându-l de folosire a funcţiei pentru favorizarea cumnatei.

Ulterior, Constantin Mitulețu a recunoscut că a aprobat angajarea cumnatei sale, dar a spus că a respectat legislația.

Miza șefiei AEP

Numirea noului șef al AEP este importantă pentru că instituția va organiza cele patru rânduri de alegerile din 2024: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale.

AEP este de asemenea organismul care verifică felul cum cheltuiesc partidele banii.

De-a lungul ultimilor doi ani, Europa Liberă a prezentat într-o serie de articole felul în care PSD și PNL folosesc bani publici pentru a plăti, în secret, firme care asigură prezența „pozitivă" în publicații online, fără ca cititorii să fie avertizați că citesc un conținut plătit.

La finalul anului trecut, AEP a propus ca formațiunile politice care primesc subvenție de la stat să nu poată cheltui mai mult de 30% din sumă pentru presă și propagandă.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

  • 16x9 Image

    Alina Manolache

    Alina Manolache este, din februarie 2024, senior corespondent la Europa Liberă, după ce timp de un an a fost senior editor. 

    Lucrează de 20 de ani în presă. A fost reporter la Realitatea TV, în perioada 2005 -2010, și a acoperit subiecte sociale și politice.

    A făcut apoi reportaj și anchetă la „În premieră, cu Carmen Avram”.

    Din 2012 și până în 2020, a lucrat la Digi24, ca reporter în domeniul politic și, apoi, realizator al emisiunilor „Studio Politic”, „24/7” și „Cap Limpede”.

    A făcut reportaje, știri și investigații la Libertatea, după care a realizat emisiunea „Talk News”, la Profit News și Prima News. 

XS
SM
MD
LG