Linkuri accesibilitate

Tratament experimental împotriva Covid-19 | Comisia Europeană semnează un contract de achiziție


Vaccinarea oamenilor nu este suficientă pentru a opri pandemia. Experții preconizează că vom trăi cu virusul SARS-CoV-2 pentru ce timp de acum înainte.
Vaccinarea oamenilor nu este suficientă pentru a opri pandemia. Experții preconizează că vom trăi cu virusul SARS-CoV-2 pentru ce timp de acum înainte.

Comisia Europeană a semnat un contract pentru un tratament experimental cu anticorpi monoclonali dezvoltat de Glaxo Smith Kline, în parteneriat cu VIR Biotechnology. Tratamentul ar reduce riscul producerii de forme grave de Covid-19 în rândul bolnavilor.

Anunțul semnării contractului face parte din primul portofoliu cu cele cinci tratamente împotriva Covid-19 anunțate de Comisie la sfârșitul lunii iunie.

Dintre acestea, patru se află în curs de revizuire de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA). Un altul acționează sub formă de imunosupresor pentru alte boli, al cărui uz poate fi extins pe piață astfel încât să includă tratarea împotriva infectării cu virusul SARS-CoV-2.

„Astăzi facem primul pas către (crearea, n.r.) un portofoliu cuprinzător de terapii împotriva Covid-19. Deși vaccinarea progresează cu o viteză din ce în ce mai mare, virusul nu va dispărea, iar pacienții vor avea nevoie de tratamente sigure și eficiente pentru a reduce povara creată de boala Covid-19”, a spus Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

„Obiectivul nostru este clar, ne propunem să identificăm mai mulți candidați (tratamente, n.r.) aflați în curs de dezvoltare și să autorizăm cel puțin trei noi terapii până la sfârșitul anului. Aceasta este Uniunea Europeană a Sănătății în acțiune.”

Cele cinci produse se află în stadii avansate de dezvoltare, iar trei au potențialul de a fi autorizate până în octombrie 2021.

Sotrovimab, tratamentul pentru care a fost semnat contractul de achiziție, va fi distribuit la nivelul UE astfel încât să acopere 220.000 de scheme de tratament.

Primul astfel de contract a fost semnat în aprilie cu firma elvețiană Roche care, în cooperare cu Regeneron, au dezvoltat un cocktail de medicamente ce conțin anticorpi monoclonali. Cocktail-ul blochează infecția cu virusul Sars-CoV-2.

Deși vaccinarea progresează cu o viteză din ce în ce mai mare, virusul nu va dispărea
Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară

Tratamentul cu Sotrovimab ar urma să fie distribuit adulților și copiilor cu vârsta de peste 12 ani și care cântăresc cel puțin 40 de kilograme. Aceștia nu trebuie să aibă probleme cu saturatia de oxigen, însă sunt expuși riscului de a dezvolta o formă severă de Covid-19.

George Katzorakis, vicepreședintele senior al GSK pe Europa, a lăudat acordul semnat cu Comisia Europeană.

„Acest acord cu Comisia Europeană reprezintă un pas crucial în tratarea cazurilor de Covid-19 în statele membre participante ale UE, deoarece permite accesul la sotrovimab (unul dintre tratamente, n.r.) pentru pacienții cu risc ridicat care au contractat virusul. Pe măsură ce peisajul Covid-19 continuă să evolueze și ne confruntăm cu noi provocări – cum ar fi varianta Delta, care s-a răspândit peste tot în lume – rămâne o nevoie urgentă de opțiuni de tratament pentru a a juta pe cei care se îmbolnăvesc să evite o potențială spitalizare sau inclusiv moartea”, a explicat acesta.

Competiția pentru tratamente împotriva Covid-19

Companiile farmaceutice încearcă să găsească o alternativă la campania de vaccinare ce include tratamente eficiente și țintite asupra Covid-19.

Recent, compania japoneză Shionogi a anunțat că a început studiile clinice avansate cu privire la eficiența unei pastile COVID. Aceasta se alătură celorlalte companii, cum ar fi Pfizer sau Merck, în depistarea unui tratament eficient.

Aceste tratamente ar fi eficiente, de asemenea, pentru statele ce se confruntă cu o lipsă de vaccinuri pe piață și care doresc să suplinească lupta împotriva pandemiei.
Aceste tratamente ar fi eficiente, de asemenea, pentru statele ce se confruntă cu o lipsă de vaccinuri pe piață și care doresc să suplinească lupta împotriva pandemiei.

Iar multe țări se grăbesc să cumpere aceste scheme de tratament. În iunie, Departamentul de Stat din SUA a anunțat cumpărarea a 1.7 milioane de scheme cu un antiviral dezvoltat de Merck & Co.

„Noile antivirale ce previn formele grave de Covid-19, în special medicamentele orale care ar putea fi administrate acasă, când boala debutează, ar fi instrumente puternice pentru combaterea pandemiei și salvarea vieții”, a atras atenția Antoni Fauci, consilierul prezidențial pentru sănătate al președintelui Biden, citat de Departamentul pentru Sănătate din SUA.

Comisia Europeană a concluzionat aproximativ 200 de contracte pentru diferite măsuri medicale împotriva Covid-19. Acestea au o valoare totală de aproximativ 12 milioane de euro.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG