Linkuri accesibilitate

Pastila anti-Covid, tratament ca pentru gripă | Epidemiolog: „Deocamdată, avem doar vaccinarea”


Mai multe companii desfășoară studii pentru producerea unui medicament în măsură să trateze infectarea cu SARS-CoV-2. Deocamdată, spun specialiștii, cea mai sigură soluție este vaccinarea.

O companie japoneză a anunțat că intră în competiția pentru crearea unei pastile COVID, alături de firme precum Pfizer sau Merck din Statele Unite.

Potrivit Wall Street Journal, compania japoneză Shionogi a început deja studiile clinice, adică testarea pe pacienți a noului medicament, care ar urma să fie administrat o dată pe zi, timp de 10 zile, într-un tratament similar celui pentru gripă.

Shionogi este ultima companie care anunță studii avansate în producerea unui medicament împotriva Covid-19. Încă din aprilie, Pfizer a spus că ar putea pune pe piață o pastilă anti-Covid până la sfârșitul anului, iar, în iunie, Departamentul pentru Sănătate din SUA a anunțat cumpărarea a 1,7 milioane de scheme de tratament cu un antiviral la care lucrează Merck & Co, o companie cunoscută în afara Statelor Unite drept MSD. Achiziția în valoare de 1,2 miliarde de dolari, va avea loc dacă autoritățile sanitare vor autoriza utilizarea.

Antiviralul molnupiravir se află în faza 3 a studiilor clinice pentru stabilirea eficienței în reducerea riscului de spitalizare sau deces în cazul pacienților cu grad de risc ridicat. La studiul Merck, care ar urma să se finalizeze în toamna acestui an, participă 1.850 de pacienți din întreaga lume.

Ulterior, în 17 iunie, SUA au anunțat o investiție de peste 3 miliarde de dolari în „descoperirea, dezvoltarea și fabricarea medicamentelor antivirale ca parte a strategiei guvernamentale a administrației Biden de a dezvolta următoarea generație de tratamente Covid-19”.

Un alt medicament de interes în Statele Unite este, potrivit New York Times, AT-527, al companiei Atea Pharmaceuticals, care, în asociere cu Roche, se afla luna trecută în procedura studiilor clinice.

În prezent, vitală e vaccinarea

Potrivit vicepreşedintelui Societăţii Române de Epidemiologie, Emilian Popovici, obiectivul cercetărilor este obținerea unui tratament anti-Covid care să vindece un procent important din formele moderate și severe, nu doar pe cele asimptomatice sau ușoare.

Această variantă, combinată cu vaccinarea, ar putea însemna, practic, dispariția pandemiei. Studiile nu sunt însă finalizate, ceea ce face ca vaccinarea să rămână, în prezent, principala soluție anti-Covid.

Emilian Popovici spune că deși extrem de importante, studiile nu sunt finalizate, iar respectarea regulilor și vaccinarea sunt singurele soluțiile avute acum la îndemână.
Emilian Popovici spune că deși extrem de importante, studiile nu sunt finalizate, iar respectarea regulilor și vaccinarea sunt singurele soluțiile avute acum la îndemână.

Până atunci, îndemnul meu este către vaccinare. Un studiu recent arată că vaccinurile se mențin protective și față de varianta Delta cu procente de peste 60% până la 88%, deci faptul că se previn infecțiile simptomatice într-un procent atât de semnificativ în urma vaccinării este un îndemn serios pentru oameni până vom ajunge și la acea terapie care să rezolve formele moderate și severe”, spune Emilian Popovici pentru Europa Liberă.

Vaccinul inhalabil

Posibila apariție a medicamentelor anti-Covid nu exclude vaccinarea, iar din acest punct de vedere, pe fondul reticenței globale față de vaccin, o companie suedeză lucrează la crearea unui vaccin care se poate inhala.

Potrivit BBC, compania suedeză Iconovo, specializată în inhalatoare pentru bolnavii de astm, lucrează la producerea unui vaccin anti-Covid care poate fi inhalat. Chimiștii Iconovo colaborează cu un start-up de cercetare în imunologie, numit ISR, care a realizat un vaccin anti-Covid compus din pulbere uscată. Directorul Iconovo, Johan Wäborg, a declarat pentru BBC că inhalatorul pentru vaccinare este ușor de produs și de folosit și este ieftin. Cele două companii urmează să înceapă studiile clinice în următoarele două luni.

Un vaccin care se administrează pe o cale similară cu cea de pătrundere a virusului în organism este bine-venit pentru că va genera, în momentul în care studiile vor fi finalizate, dacă vor fi finalizate cu succes, o imunitate post-vaccinală foarte bună. Iată că sunt semnale pozitive pe mai multe planuri, rămâne să gestionăm cât mai corect, cât mai științific această confruntare pe care o avem acum cu varianta Delta”, spune epidemiologul Emilian Popovici.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Protestatarii armeni blochează traficul în Erevan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:06 0:00
XS
SM
MD
LG