Linkuri accesibilitate

Frica de spital | Ce trebuie să știe românii care se tratează acasă de Covid


Ambulanțierii spun că mulți dintre bolnavii de Covid cer prea târziu ajutor medical și preferă să se trateze singuri, acasă. Frica de spital este încă o maladie în rândul pacientului român.
Ambulanțierii spun că mulți dintre bolnavii de Covid cer prea târziu ajutor medical și preferă să se trateze singuri, acasă. Frica de spital este încă o maladie în rândul pacientului român.

Mulți bolnavi de Covid refuză să ajungă la spital deși sunt în stare gravă. La unii, ambulanțele ajung doar să mai constate decesul. Tratamentul la domiciliu este o soluție, dar doar pentru cazurile ușoare sau medii și doar sub supraveghere permanentă.

Doamna Maria are 89 de ani și, când s-a îmbolnăvit de Covid, în valul trei, era nevaccinată. Era izolată în casă din cauza unei operații nereușite la șold și avea contact doar cu fiica cu care locuia. Nevaccinată și ea.

Boala a început cu simptome de răceală. Timp de 3 zile, temperatura a ajuns la 38,5º și a avut frisoane. Apoi a apărut amețeala, atât de puternică încât femeia a căzut în baie de două ori. Rudele au pus simptomele pe seama vârstei, mai ales că, timp de două zile, testele de Covid din salivă ieșeau negative. Apoi, starea i s-a înrăutățit. Nu a mai acceptat mâncare și apă.

Familia a chemat pentru prima dată salvarea de stat. I s-a recomandat internarea, dar i s-a comunicat că, în situația în care accepta sa meargă la spital, va sta cateva ore în fața Spitalului Universitar pentru a fi „repartizată”.

„Următoarea zi a fost într-o stare letargică, respira usor, fără tuse. I-am adus un oximetru, saturația era la 87. Am căutat loc la spital, și la stat, și la privat, fără succes. Am sunat la DSP, (n.r. Direcția de Sănătate Publică) la SMURD, peste tot aceeași informație. Nu sunt locuri la spital, doar să fie de acord să aștepte într-o ambulanță în fata spitalului până se eliberează ceva”, povestește, pentru Europa Liberă, fiica femeii.

A doua zi, a reușit să contacteze un serviciu de ambulanță privat din afara Capitalei. A plătit costuri suplimentare, dar a primit tratamentul care s-a dovedit salvator. Medicul a evaluat starea și a prescris două antibiotice diferite, tratament pentru hidratare, vitamine, anticoagulant, pentru dureri. În plus, oxigen. Familia făcuse rost de un aparat de 7 litri.

„Saturatia a ajuns între timp la 70, a fost un moment în care am avut impresia că nu face față nici aparatul de oxigen. Respira destul de usor, fără să se sufoce, însă saturația era foarte mică.

Următoarele trei zile de tratament au fost foarte grele. „Erau momente în care părea ușor stabilă situația și momente cand i se răcea tot corpul și aproape că nu mai respira”, povestește fiica femeii. Femeia avea halucinații și a crezut că va muri. Și-a luat ciar și rămas bun de la familie, așteptând resemnată decesul. După opt zile de tratament, a început, ușor-ușor, să-și revină.

„Nivelul saturatiei s-a stabilizat undeva între 82-87, fiind nevoie în continuare de oxigen. Problemele cu saturația au durat circa o lună și jumătate, halucinațiile au durat cam două săptămâni”, povestește fiica octogenarei.

Doamna Maria este bine acum, după trei luni de la diagnostic și tratament primit acasă.

Este tratamentul acasă o soluție?

Dr. Cristian Anton Vintilescu conduce centrul medical privat Mediurg din Ploiești, care are și serviciu de ambulanță.

„Solicitările ne-au crescut foarte mult în ultimele două săptămâni, vârful de solicitări a fost săptămâna trecută, după care s-au menținut în platou. La ora actuală avem în jur de 20-30 de solicitări pe zi, din păcate nu putem să onorăm mai multe. Toate sunt Covid”, a declarat dr. Vintilescu pentru Europa Liberă

Dr. Cristian Vintilescu spune că toate solicitările din ultimele două săptămâni de la ambulanța privată pe care o conduce au fost pentru cazuri de Covid.
Dr. Cristian Vintilescu spune că toate solicitările din ultimele două săptămâni de la ambulanța privată pe care o conduce au fost pentru cazuri de Covid.

Medicii de la Mediurg tratează, la domiciliu, bolnavi de Covid încă de la debutul pandemiei. Vestea despre cazurile rezolvate s-a dus în tot orașul așa că, acum, fac cu greu față solicitărilor.

„Sigur că nu putem rezolva tot, dar pe cea mai mare parte care ne-au solicitat, i-am ajutat și am rezolvat problema la domiciliu. Medicul care merge analizează fiecare caz în parte și îi dă o schemă de tratament specifică. Cei care au saturația mai mică de 90 au nevoie de exigen și, atunci, fie îi ajutăm să obțină un concentrator sau un tub de oxigen, fie îi orientăm spre alții de unde pot lua asta”, completează directorul.

Există și situații când medicii de pe ambulanța privată constată că pacientul trebuie să ajungă la spital, din cauza stării de sănătate în care se află.

„Aproape toți refuză să ajungă la spital, le este teamă de spital și de ce li s-ar putea întâmpla acolo.” Medicul avertizează și asupra așa-ziselor scheme miraculoase care circulă pe net. „Avem multe situații în care pacienții încep cu ele și atunci când lucrurile se încurcă încep să ne caute pe noi sau serviciul 112”

Ambulanța București: Pacienții fug de spital

Frica de spital e confirmată și de directoarea serviciului public de Ambulanță București-Ilfov. Doctorița Alis Grasu precizează, pentru Europa Liberă, că medicii de pe ambulanța de stat nu oferă scheme de tratament pentru Covid.

„Unii dintre ei când sunt în stare ok, încă bună, când nici nu au saturația extrem de scăzută și nici nu au nevoie de mult oxigen. Dar, refuză internarea. Revin apoi după o zi sau două când starea lor de sănătate deja este deteriorată. Noi nu prea oferim tratament, pentru că nu este specialitatea noastră, dar sunt situații când este nevoie de antitermic, o perfuzie cu antitermic, atunci intervenim”, precizează Alis Grasu.

Pandemia, din ambulanță | Am stat două zile alături de paramedicii SMURD
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:58 0:00

Intervenția ambulanțelor de stat este extrem de întârziată. Numărului foarte mare de cazuri i se adaugă timpii mari de așteptare a ambulanțelor la spital, până predau pacienții.

„Sunt ore pe care ambulanțele le petrec la camerele de gardă, la urgență, acestea fiind în imposibilitatea de a prelua imediat pacienții, mai ales pe cei cu necesar mare de oxigen sau în stare gravă”, precizează Alis Grasu.

În ultima lună, Ambulanța București a înregistrat o creștere este de 84% la numărul total de cazuri, cu 34% la urgențe, cu 40% la consultații și cu 190% la recoltarea de probe.

Ce spun medicii infecționiști din spitale despre tratamentul acasă

Doctorul infecționist Adrian Marinescu de la Institutul Matei Balș recomandă ca doar o parte dintre cei care au Covid să meargă pe tratamentul acasă. Spune că încărcarea la ambulanță este enormă și, de aceea, este greu pentru pacientul care nu este vulnerabil, adică este tânăr, până în 50 de ani și care nu are boli cronice să poată ajungă la evaluarea la spital.

Suntem ca în vreme de război și trebuie să ne comportăm ca atare.
Adrian Marinescu, medic infecționist Spitalul Matei Balș

Marinescu arată că și în aceste situații este necesar ca pacientul să aibă o discuție cu medicul de familie sau cu un alt medic, pentru a ajunge la un tratament pe care să îl facă acasă pentru că medicul, chiar cel curant, își poate da seama dacă se impune o urgență.

De asemenea, este absolut necesar ca tratamentul să fie prescris de un medic, Marinescu spunând că automedicația sau tratamentul copiat de pe rețelele sociale, de pe grupurile cu bolnavi de Covid recuperați, pot fi extrem de nocive.

Infecționistul Adrian Marinescu recomandă ca tratamentul acasă să fie făcut în special celor care sunt tineri și nu au nicio comorbiditate.
Infecționistul Adrian Marinescu recomandă ca tratamentul acasă să fie făcut în special celor care sunt tineri și nu au nicio comorbiditate.

„Oricine are nevoie de oxigen înseamnă că are o formă gravă de boală și nu se pune problema să-l tratezi acasă. Acea saturație trebuie măsurată corect și constant și, dacă avem sub 94% ca saturație, să ajungem să fim evaluați la spital”, este de părere doctorul Marinescu.

Când ambulanța ajunge prea târziu

Frica de spital înseamnă moarte. Un bărbat de 70 de ani din comuna gorjană Fierbinți a murit în weekend înainte de a ajunge la spital. El a refuzat să fie dus la spital pentru că „l-ar fi băgat în sac dacă murea”

Și la București sunt situații în care salvarea este chemată doar ca să constate decesul. „Când familia constată că nu mai respiră suntem chemați să constatăm decesul. Nu putem ști dacă este vorba despre bolnavi Covid de fiecare dată, dar dintre ei nu au fost nici testați, nici diagnosticați”, a precizat directoarea ambulanței București-Ilfov, Alis Grasu

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG