Trei cetățeni bulgari au fost reținuți sub suspiciunea de vandalizare a Memorialului Holocaustului din Paris în mai, a anunțat Agenția de Stat pentru Securitate Națională (DANS).
Doi dintre bulgari au fost reținuți pe 25 iulie în Bulgaria într-o operațiune comună a DANS și a Ministerului de Interne.
Al treilea a fost reținut într-o altă țară a UE, a spus DANS într-un comunicat.
Bulgarii fac parte din „grupuri care profesează o ideologie extremistă de extremă dreapta”, spune DANS.
Ei sunt suspectați că au vandalizat Memorialul Holocaustului prin realizarea a 35 de amprente roșii de palmier pe monument. Autoritățile franceze au anunțat în mai, la scurt timp după ce a apărut graffiti-ul, că investighează dacă profanarea a fost coordonată de Rusia.
DANS a declarat că forțele de ordine bulgare au acționat pe baza unui mandat european de arestare emis pe 19 iulie de autoritățile franceze pentru infracțiuni ca participare la un grup infracțional organizat și deteriorarea proprietății din motive etnice, rasiale și de altă natură.
Anchetatorii au început să-i urmărească pe bulgari încă din luna mai, când au identificat trei suspecți care s-au cazat într-un hotel din Paris și apoi au călătorit în Belgia.
Parchetul francez a declarat pentru RFE/RL că rezervările au fost făcute din Bulgaria.
Anchetatorii verifică dacă graffiti-ul a fost comandat de serviciile de securitate ruse după un act similar de vandalism comis în octombrie de doi moldoveni, care au recunoscut că au pictat Steaua lui David pe proprietăți din Paris.
Franța a acuzat o campanie rusă de dezinformare pentru amplificarea graffiti-urilor pe rețelele de socializare.
Ambasada Rusiei la Paris a condamnat ceea ce a considerat că sunt „încercări fără temei” de a căuta o legătură cu Rusia.
Palmele roșii de pe Memorialul Holocaustului simbolizează mâini pătate de sânge și se referă la războiul Israelului împotriva Hamas, care a fost desemnată organizație teroristă de SUA și Marea Britanie.
Vandalizarea a avut loc pe 14 mai, după ce Hamas a lansat un atac asupra Israelului.
Ofensiva de răzbunare a Israelului a stârnit numeroase proteste în țările occidentale din partea grupărilor pro-palestiniene care au atras atenția asupra numărului relativ mare de morți palestinieni și asupra condițiilor refugiaților palestinieni.
Memorialul Holocaustului din Paris este inscripționat cu numele a 3.900 de bărbați și femei care au ajutat la salvarea evreilor de persecuție în timpul ocupației naziste a Franței în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Procurorii investighează daunele aduse unei clădiri istorice protejate din motive naționale, etnice, rasiale sau religioase. Pedeapsa pentru vandalism poate fi mai severă dacă se dovedește discriminarea.