Linkuri accesibilitate

3 minute | Rusia luptă, China câștigă, Tic-Tac pentru Tik-Tok, județe întregi dependente de bani de la guvern


Președintele rus, Vladimir Putin, și președintele chinez, Xi Jinping, participă la o recepție la Moscova.
Președintele rus, Vladimir Putin, și președintele chinez, Xi Jinping, participă la o recepție la Moscova.

Xi Jinping părăsește Rusia după demonstrații grandioase de solidaritate cu Vladimir Putin. Premierul japonez e revoltat de distrugerile provocate de Rusia. În SUA, șeful Tik-Tok încearcă să convingă parlamentarii că platforma e sigură și, în România, guvernul controlează financiar județe întregi.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Președinții Chinei și Rusiei au căzut de acord după vizita lui Xi Jinping la Moscova că au loc schimbări globale cum nu au mai fost în ultimii 100 de ani.
  • Parlamentarii americani îl audiază pe CEO-ul TikTok, pe fondul îngrijorărilor că platforma ar amenința securitatea SUA.
  • ONU atrage atenția că omenirea folosește apa în mod vampiric. Apa este din ce în ce mai expusă riscului de penurie din cauza folosirii nesustenabile și a schimbărilor climatice.

Rusia e o piesă în puzzle-ul ambițiilor Chinei

CNN notează că vizita lui Xi Jinping la Moscova nu pare să aibă un impact asupra războiului din Ucraina, însă remarcă declarația președintelui Xi care spune că relația dintre China și Rusia este esențială pentru ordinea mondială.

Însă, în această relație de prietenie, China este șeful, remarcă The Guardian. Washington Post continuă ideea și spune că vizita președintelui chinez la Moscova este doar o piesă din puzzle-ul ambițiilor globale ale Chinei. Vizita face parte din dorința Chinei de a ieși din ordinea mondială condusă de Statele Unite, pe care o consideră prinsă în mentalitatea Războiului Rece.

Președintele rus, Vladimir Putin, și președintele chinez, Xi Jinping, participă la o recepție la Moscova.
Președintele rus, Vladimir Putin, și președintele chinez, Xi Jinping, participă la o recepție la Moscova.

De altfel, analiștii citați de France24 sunt de părere că vizita lui Xi la Moscova este mai puțin despre Ucraina și mai mult despre dorința președintelui chinez de a deveni un jucător diplomatic global.
În acest context, Foreign Policy se întreabă cum se împacă ambițiile lui Vladimir Putin cu statutul Rusiei de frate mai mic al Chinei.

Iar Wall-Street Journal definește ecuația globală din Ucraina: dacă Rusia câștigă, China câștigă.

În contrapartidă, premierul Japoniei, Fumio Kishida, a fost la Kiev, în prima vizită a unui lider japonez într-o zonă de conflict după Al Doilea Război Mondial. Este încă un semn al duelului diplomatic legat de războiul din Ucraina, remarcă Euronews, care adaugă că Japonia are propriile diferende teritoriale atât cu Rusia, cât și cu China.

The Guardian accentuează contrastul între cele două vizite: una a transmis revoltă la vederea distrugerilor cauzate de invazia rusească, cealaltă a arătat toasturi pentru prietenie.

Rusia strânge legăturile cu China, iar Vestul oferă Kievului 16 miliarde de dolari, anunță Reuters. Fondul Monetar Internațional a semnat un acord preliminar cu Kievul privind un pachet de împrumuturi pe patru ani.

Totuși, Occidentul mai are de lucru. Politico scrie despre cum petrolul rusesc ar ajunge îe continent pe ușa din spate, împotriva sancțiunilor internaționale.

Tik-Tok spune că protejează utilizatorii mai bine decât alte rețele sociale

Al-Jazeera anunță că parlamentarii americani îl vor audia pe CEO-ul TikTok, pe fondul îngrijorărilor că TikTok ar reprezenta o amenințare la adresa securității SUA. Axios amintește că audierile au loc după ce Administrația Biden a avertizat compania că ar putea fi interzisă în SUA, dacă nu renunță la acționariatul chinezesc.

Potrivit The Times, directorul executiv TikTok, Shou Zi Chew, intenționează să spună Congresului că aplicația sa face mai mult pentru a proteja utilizatorii tineri decât platformele rivale de social media.

Parlamentarii americani îl vor audia pe CEO-ul TikTok.
Parlamentarii americani îl vor audia pe CEO-ul TikTok.

De altfel, și Italia investighează TikTok pentru „conținut periculos” anunță DW, care amintește că aplicația se luptă cu restricții tot mai mari și în Europa.

Omenirea are tot mai puțină apă

Națiunile Unite atrag atenția că omenirea folosește apa în mod vampiric, transmit BBC și France24. Apa este din ce în ce mai expusă riscului în întreaga lume din cauza folosirii nesustenabile și a schimbărilor climatice. În context, AP ilustrează criza apei cu cazul Coastei de Fildeș, o zonă cu creștere economică rapidă, unde comunități întregi nu au acces la apă curată.

Iar Foreign Policy descrie ravagiile pe care schimbările climatice le fac în sudul Africii. Ciclonul Freddy a strămutat peste 400.000 de persoane.

Județe întregi depind financiar de guvern, ceea ce le face și dependente politic

Județele Botoșani, Sălaj, Vaslui, Vrancea, Vâlcea și Teleorman depind de transferurile de la bugetul de stat pentru a supraviețui, fiind astfel mai ușor controlabile de la București, arată un studiu citat de Hotnews.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, admite la Europa Liberă că România riscă să piardă peste un miliard de euro dacă ignoră reforma pensiilor speciale, care vizează aproximativ 250 de mii de pensii aflate în plată.

Și tot Europa Liberă scrie despre ciocnirea generațiilor și a ideologiilor în teatru, pornind de la controversa de la premiile Uniter și retragerea din competiție a regizorul Silviu Purcărete.

Imagine de arhivă de la Gala UNITER 2022.
Imagine de arhivă de la Gala UNITER 2022.

Digi24.ro publică mărturia video a unui elev din București despre drogurile din școli, iar Euronews descrie puținele soluții pe care statul român le oferă dependenților de droguri.

G4Media scrie despre o decizie controversată a UEFA, prin care Federația de Fotbal din Ungaria ar fi primit permisiunea de a folosi simbolul Ungariei Mari la meciurile naționalei. Spotmedia citează o primă reacție oficială a Federației Române de Fotbal care spune că o asemenea măsură „ar deschide cutia Pandorei”.

Alte știri:

  • Decizia ASF de retragere a autorizaţiei Euroins s-a publicat în Monitorul Oficial. Clienţii Euroins pot depune cereri de despăgubiri. – Digi24
  • Prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni, a declarat că susține planurile guvernului de a crește cheltuielile militare. - ANSA
  • Comisia Europeană a elaborat un plan care ar permite vânzările de maşini noi cu motoare cu ardere internă după 2035, dacă motoarele folosesc doar carburanți cu zero emisii. - Reuters
  • Preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, va călători săptămâna viitoare în Guatemala şi Belize, oprindu-se de două ori în Statele Unite. - Bloomberg
  • Google lansează Bard, propriul chatbot cu Inteligență Artificială, rival al ChatGPT. – News.ro

După cum v-ați obișnuit, așteptăm mesajele dumneavoastră pe adresa de email treiminute@rferl.org sau pe paginile de Facebook și Instagram.

Pe curând,
Adrian

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG