Linkuri accesibilitate

3 minute | „Îngrijorarea” Rusiei pentru Moldova, deceniul schimbărilor și ce presupune acordul Windsor


Gărzi de onoare participă la o ceremonie care marchează Ziua Apărătorului Patriei la Tiraspol, în regiunea separatistă moldovenească Transnistria, 23 februarie 2023.
Gărzi de onoare participă la o ceremonie care marchează Ziua Apărătorului Patriei la Tiraspol, în regiunea separatistă moldovenească Transnistria, 23 februarie 2023.

Rusia crește presiunea pe Republica Moldova, atât militar cât și în războiul informațional, iar Uniunea Europeană și Marea Britanie au intrat „într-un nou capitol” al relațiilor post-Brexit. Aflat pe final de mandat, președintele Klaus Iohannis vorbește despre transformările noului deceniu.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Republica Moldova a expulzat doi spioni deghizați în turiști, aceștia fiind acuzați că ar fi fost pregătiți să pună în aplicare un plan de destabilizare a țării, în timp ce Ucraina s-a declarat pregătită pentru o „mișcare disperată” a Rusiei în Transnistria.
  • Marea Britanie și UE au ajuns la un acord-cadru, denumit „Windsor”, privind reformarea acordurilor comerciale de după Brexit.
  • „Un deceniu de schimbări majore a început deja. Securitatea nu mai poate fi considerată de la sine înțeleasă în Europa, în urma războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei”, a spus Klaus Iohannis, la prima ediţie a Forumului Băncii Europene de Investiţii de la Luxemburg.

Putin crește presiunea pe Moldova

Știrea că Republica Moldova a expulzat doi cetățeni străini care s-au dat drept turiști a fost preluată de agențiile de presă internaționale, aceștia fiind prinși în timp ce desfășurau „acțiuni subversive” pentru destabilizarea țării, potrivit Serviciului de Informații și Securitate (SIS).

În paralel, pe rețelele sociale se propaga o știre falsă - demontată de Europa Liberă - conform căreia România și-ar concentra forțele la granița cu R. Moldova.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, a declarat că situația în Transnistria ar fi „tulbure” și a repetat „îngrijorările” cu privire la așa-zise „provocări din afară”, relatează Ziarul Național.

Un astfel de climat de nesiguranță îi priește Rusiei, în condițiile în care Ucraina ia măsuri pentru a preveni un eventual atac din Transnistria. De aceea Kievul a confirmat că a adus un număr „adecvat” de soldați în zonă, transmite Digi24 citând presa ucraineană.

Libertatea publică o opinie a Alinei Radu, directoarea Ziarului de Gardă, sub titlul: „Mesaj de la Chișinău: Va ataca Rusia Moldova? Aproape fiecare familie de moldoveni are un plan, iar România e refugiul nostru prim”.

O altă știre care a ajuns pe prima pagină a presei internaționale este aceea că Wizz Air, compania low cost din Ungaria, va suspenda zborurile către capitala Moldovei începând cu 14 martie din cauza îngrijorărilor legate de siguranța spațiului aerian. Detalii în Europa Liberă.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, la Kiev, 27 februarie 2023.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, la Kiev, 27 februarie 2023.

La Kiev a sosit, într-o vizită neanunțată, secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen. „Lupta Ucrainei este și lupta noastră - pentru valorile noastre comune de democrație, dreptul la autodeterminare și pentru o ordine internațională care promovează pacea și prosperitatea”, a spus oficialul american, potrivit RFE/RL.

„Totul este o minciună”, spun rușii prinși în universul paralel al lui Putin, într-un reportaj CNN de pe străzile Moscovei. Tot în capitala Rusiei, ieri, opoziţia a reușit să comemoreze opt ani de la asasinarea lui Boris Nemţov, potrivit Agerpres.

Între timp, în spatele zidurilor de la Kremlin, Vladimir Putin a semnat un decret prin care îl onorează pe Steven Seagal, actorul american devenit cetățean rus, pentru „marea contribuție la dezvoltarea cooperării culturale și umanitare internaționale”, relatează CNN.

Deceniul de transformări care pândește România

Luni, în Parlamentul României a fost comemorat un an de război în Ucraina, iar Digi24 relatează că doi deputați ex-AUR au făcut scandal și i-au strigat „Du-te la război!” unui parlamentar USR, atunci când acesta atrăgea atenția că aleșii nu condamnă invazia rusă.

Aflat în Luxemburg, la ediția inaugurală a Forumului Grupului Băncii Europene de Investiții, președintele român Klaus Iohannis a declarat că nu vede „semne de oboseală” în Europa și România la un an de la începerea războiului, conform News.ro.

În plus, Digi24 îl citează pe șeful statului cu declarația „trăim vremuri critice. Un deceniu de schimbări majore a început deja”, făcând referire la tranziția către energia verde și la cea digitală.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a prezentat ieri reforma din învățământ, după modelul proiectului „România educată”, asumat de președintele Klaus Iohannis.
Ministrul Educației, Ligia Deca, a prezentat ieri reforma din învățământ, după modelul proiectului „România educată”, asumat de președintele Klaus Iohannis.

La nivel european, România participă împreună cu alte 11 țări la o inițiativă a Franței privind construirea unei alianțe care să susţină energia nucleară, arată News.ro.

Un semnal privind poziția Bucureștiului a venit de la ministrul Energiei, Virgil Popescu: decarbonizare fără energie nucleară nu se poate face, a spus el, conform Agerpres.

Din Europa Liberă puteți să aflați cine sunt Alex Florența și Mihai Voineag, propuși la șefia Parchetului General și a DNA, dar și o detaliere a legilor Educației, prezentate ieri de ministrul Ligia Deca.

Ce a câștigat Rishi Sunak?

Premierul britanic Rishi Sunak și Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, au ajuns ieri la un „progres decisiv” privind reformarea acordurilor comerciale post-Brexit ale Irlandei de Nord.

Noul „cadru Windsor” permite mărfurilor din Marea Britanie care nu sunt destinate UE să treacă printr-o graniță „verde”, evitând astfel în mare parte controalele vamale la frontiera terestră irlandeză, transmite BBC.

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak o salută pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Hotelul Fairmont din Windsor, Marea Britanie, 27 februarie 2023.
Prim-ministrul britanic Rishi Sunak o salută pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Hotelul Fairmont din Windsor, Marea Britanie, 27 februarie 2023.

Pe de altă parte, The Guardian scrie că acordul pare a fi o victorie a Brexit-ului, dar următorii pași sunt dificili: convingerea conservatorilor britanici de linie dură și a Partidului Democratic Unionist (PDU) din Irlanda de Nord.

The Economist afirmă că noul acord „este cel mai bun lucru la care se poate aștepta Marea Britanie” și le cere conservatorilor și celor de la PDU să-l susțină.

Daily Mail își exprimă îndoiala prin titlul: „A reușit Rishi să facă imposibilul? Temuta rebeliune conservatoare privind Brexitul se topește în timp ce Sunak dezvăluie un acord istoric cu UE pentru Irlanda de Nord”.

Titlul tabloidului britanic poate fi explicat de analiza Politico: plecarea lui Boris Johnson a pregătit terenul pentru acest nou acord.

Alte știri:

  • Guvernul SUA nu a ajuns încă la un consens cu privire la modul în care s-a declanșat pandemia de Covid, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, în ciuda informațiilor din presă potrivit cărora Departamentul pentru Energie a ajuns la concluzia că, cel mai probabil, virusul s-a scurs dintr-un laborator din China.
  • Casa Albă acordă tuturor agențiilor federale 30 de zile pentru a șterge TikTok de pe toate dispozitivele guvernamentale, în timp ce Canada a interzis de astăzi folosirea aplicaţiei chineze de socializare din motive legate de securitate.
Fanii echipei de fotbal Beșiktaș Istanbul aruncă jucării pe teren pentru copiii afectați de cutremur, în timpul meciului contra Antalyaspor, 26 februarie 2023. În scandările lor, suporterii au cerut demisia guvernului turc pentru răspunsul la dezastru.
Fanii echipei de fotbal Beșiktaș Istanbul aruncă jucării pe teren pentru copiii afectați de cutremur, în timpul meciului contra Antalyaspor, 26 februarie 2023. În scandările lor, suporterii au cerut demisia guvernului turc pentru răspunsul la dezastru.
  • O nouă replică produsă ieri în Turcia a ucis o persoană și a provocat prăbușirea a 29 de clădiri. La trei săptămâni după cutremurul masiv, bilanțul total este de peste 50.000 de morți în Turcia și Siria.
  • Dictatorul Kim Jong-un a ordonat o „transformare fundamentală” a agriculturii din Coreea de Nord, pe fondul penuriei de alimente din țară.

Vă reamintesc: ne puteți scrie pe e-mail, la adresa treiminute@rferl.org. Ne găsiți și pe Facebook și Instagram.

O zi bună,
George

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG