Linkuri accesibilitate

Tribunalul Constanţa respinge cererea lui Vlad Pascu de înlocuire a arestării preventive cu arestul la domiciliu


Tribunalul Constanţa a respins marţi contestaţia lui Vlad Pascu, autorul accidentului din august 2023 de la 2 Mai, soldat cu moartea a doi tineri, la decizia prin care Judecătoria Mangalia i-a respins cererea de înlocuire a măsurii arestării preventive cu arestul la domiciliu. Decizia este definitivă.

Pe de altă parte, Vlad Pascu ar fi primit aprobare pentru a fi dus la spital în vederea unor investigații medicale, potrivit avocatei lui Vlad Pascu, citată de Ziua de Constanța.

„Urmează chiar o procedură de internare în afara penitenciarului pentru consultații, în special afecțiunile clinice cu care acesta s-a născut, respectiv la inimă și la rinichi”, a declarat avocata Sorina Stoica.

Avocata a mai spus că Vlad Pascu va fi internat în Constanța pentru investigațiile medicale solicitate, după audierea programată pentru 20 septembrie.

„La Constanța, deocamdată, deoarece logistica impune mari eforturi pentru intervenții la București”, a încheiat avocata.

Pe 19 august 2023, Vlad Pascu conducea o mașină pe DN 39, iar în jurul orei 05:25, în apropiere de satul 2 Mai, a intrat într-un grup de pietoni. În urma impactului, doi tineri şi-au pierdut viaţa şi alţi trei au fost răniţi.

Vlad Pascu a fugit de la locul accidentului şi a fost găsit apoi de poliţişti în Vama Veche. Anchetatorii au stabilit că era sub influenţa mai multor substanţe interzise, printre care cocaină, amfetamină şi metamfetamină.

Vlad Pascu a fost trimis în judecată, în luna octombrie 2023, pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului şi conducerea unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive.

Pascu e în arest preventiv din 20 august 2023 şi, de atunci, această măsură a fost reînnoită la fiecare 30 de zile, până în prezent.

Ce s-a întâmplat pe 19 august 2023

În dimineaţa de 19 august 2023, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa a anunţat că între localităţile 2 Mai şi Vama Veche a avut loc un accident rutier în care doi tineri şi-au pierdut viaţa.

„În urma accidentului rutier, au decedat la faţa locului o tânără de 20 de ani şi un tânăr de 21 de ani. De asemenea, au mai fost răniţi doi tineri, de 19 ani, respectiv 20 de ani şi o tânără de 20 de ani”, a transmis atunci IPJ Constanţa, notează News.ro.

Ulterior accidentului, tânărul șofer a părăsit locul accidentului și a fost prins de poliţişti, la scurt timp, în satul Vama Veche.

Tânărul aflat la volan a fost testat cu aparatul drugtest, rezultatul fiind pozitiv pentru cocaină, amfetamină şi metamfetamină.

Autorul accidentului a fost identificat ca fiind Vlad Pascu, în vârstă de 19 ani, din Bucureşti.

Pe 20 august 2023 Vlad Pascu a fost arestat preventiv de către Judecătoria Mangalia şi de atunci această măsură a fost reînnoită la fiecare 30 de zile, până în prezent.

În urma accidentului, mai mulți șefi ai poliției din Constanța, Mangalia și Vama Veche și-au cerut eliberarea din funcție.

În august 2024, Europa Liberă a dezvăluit că fostul șef al IPJ Constanţa la momentul tragediei, Adrian Glugă, a fost transferat în Ministerul de Externe și are în prezent funcția de consul în Pakistan.

Primul termen în procesul deschis a fost la șase luni de la producerea accidentului, în februarie 2024.

În timpul procesului, părinții victimelor accidentului și avocații s-au plâns de atitudinea judecătoarei Ioana Ancuţa Popoviciu. Astfel, ei au declarat că judecătoarea ar fi mestecat gumă în sala de judecată dar, mai ales, a cerut buletinul tânărului mort în accidentul rutier, despre care nu ştia că a decedat.

Pe 21 mai, Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat transferul judecătoarei Ioana Ancuţa Popoviciu de la Judecătoria Mangalia la Judecătoria Constanţa. În aceeaşi zi, Ioana Ancuţa Popoviciu a fost recuzată în dosarul accidentului de la 2 Mai, iar procesul a continuat cu un alt judecător.

La Judecătoria Mangalia a fost pe 23 mai un nou termen în procesul lui Vlad Pascu. Dosarul a fost preluat de judecătoarea Carmen Claudia Berevoescu, care este şi preşedintele Judecătoriei Mangalia.

Pe 4 iunie, Inspecţia Judiciară a anunţat că a exercitat acţiune disciplinară faţă de judecatoarea Ioana Ancuţa Popoviciu, pe care o consideră vinovată de „exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă”.

La termenul pe fond al dosarului lui Vlad Pascu din 7 iunie a fost depusă o nouă cerere de schimbare a încadrării juridice din omor din culpă în omor calificat, iar judecătoarea a amânat pronunţarea pentru 14 iunie. Cererea a fost, în cele din urmă, respinsă.

La termenul din 21 iunie, instanţa a dispus o expertiză medico-legală în cazul tinerilor răniţi în accident, urmând să se stabilească dacă doi dintre supravieţuitori au rămas cu infirmitate permanentă, ceea ce ar putea duce la schimbarea încadrării juridice şi la o majorare a pedepsei.

Termenul următor a fost fixat pentru 14 august. La acel termen, procesul a fost amânat pentru că expertiza nu era finalizată. De asemenea, cu acest prilej a fost respinsă şi cererea lui Vlad Pascu de înlocuire a arestului preventiv cu arestul la domiciliu.

Următorul termen de judecată în proces este pe 20 septembrie 2024.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG