Dosarul în care este judecat Vlad Pascu a fost marcat de controverse:
- În primul rând, accidentul ar fi putut fi evitat, după cum a recunoscut și șeful Poliției Române, Benone Matei, la câteva zile după accident, și a vorbit de greșelile „impardonabile” pe care le-au făcut polițiștii în acest caz.
- Înainte cu o oră de accident, Vlad Pascu fusese oprit de poliție și lăsat să plece după ce a fost testat doar pentru alcool.
- De asemenea, un bărbat sunase la 112 la 00:40 ca să anunțe că pe drumul dintre localitățile Vama Veche și 2 Mai un autoturism circulă haotic.
- Apoi, judecătoarea desemnată a fost acuzată de familiile victimelor şi de avocaţii acestora că ar fi avut comportamente nepotrivite pe parcursul desfăşurării cercetării judecătoreşti.
- Ulterior, ea a fost înlocuită în dosar de o altă judecătoare, iar procesul a fost reluat de la zero.
Noul proces e aproape de final la prima instanţă, la Judecătoria Mangalia. Vlad Pascu este arestat preventiv din 20 august 2023.
Avocații victimelor au dorit să obțină o noua încadrare juridică a faptei lui Vlad Pascu, de la omor din culpă la omor calificat, care ar însemna o pedeapsă mai mare pe care o riscă tânărul. Reîncadrarea juridică nu a fost însă aprobată de noul judecător.
Tragedia de la 2 Mai a dus problema traficului și consumului de droguri din România în Consiliul Suprem de Apărare al Țării. Autoritățile au promis reforme, dar deocamdată lipsesc măsurile cu rezultate clare.
Guvernul a dat recent o ordonanță antidrog, modificată ulterior, prin care se încearcă reducerea efectelor consumului de droguri asupra accidentelor din trafic, prin testarea șoferilor cu drugteste. În cazul în care testul iese pozitiv, șoferul pierde permisul și îl poate redobândi numai dacă testele ulterioare din laborator le infirmă pe cele realizate pe teren.
Deocamdată însă, specialiștii spun că nu există infrastructura necesară pentru ca rezultatele de laborator să fie oferite rapid, iar testele fals-pozitive să nu afecteze șoferii corecți.
Ce s-a întâmplat în urmă cu un an
În dimineaţa de 19 august 2023, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa a anunţat că între localităţile 2 Mai şi Vama Veche a avut loc un accident rutier în care doi tineri şi-au pierdut viaţa.
„În urma accidentului rutier, au decedat la faţa locului o tânără de 20 de ani şi un tânăr de 21 de ani. De asemenea, au mai fost răniţi doi tineri, de 19 ani, respectiv 20 de ani şi o tânără de 20 de ani”, a transmis atunci IPJ Constanţa, notează News.ro.
Ulterior accidentului, tânărul șofer a părăsit locul accidentului și a fost prins de poliţişti, la scurt timp, în satul Vama Veche.
Tânărul aflat la volan a fost testat cu aparatul drugtest, rezultatul fiind pozitiv pentru cocaină, amfetamină şi metamfetamină.
Autorul accidentului a fost identificat ca fiind Vlad Pascu, în vârstă de 19 ani, din Bucureşti.
Pe 20 august 2023 Vlad Pascu a fost arestat preventiv de către Judecătoria Mangalia şi de atunci această măsură a fost reînnoită la fiecare 30 de zile, până în prezent.
În urma accidentului, mai mulți șefi ai poliției din Constanța, Mangalia și Vama Veche și-au cerut eliberarea din funcție.
În urmă cu câteva zile, Europa Liberă a dezvăluit că fostul șef al IPJ Constanţa la momentul tragediei, Adrian Glugă, a fost transferat în Ministerul de Externe și are în prezent funcția de consul în Pakistan.
Primul termen în procesul deschis a fost la șase luni de la producerea accidentului, în februarie 2024.
În timpul procesului, părinții victimelor accidentului și avocații s-au plâns de atitudinea judecătoarei Ioana Ancuţa Popoviciu. Astfel, ei au declarat că judecătoarea ar fi mestecat gumă în sala de judecată dar, mai ales, a cerut buletinul tânărului mort în accidentul rutier, despre care nu ştia că a decedat.
Pe 21 mai, Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat transferul judecătoarei Ioana Ancuţa Popoviciu de la Judecătoria Mangalia la Judecătoria Constanţa. În aceeaşi zi, Ioana Ancuţa Popoviciu a fost recuzată în dosarul accidentului de la 2 Mai, iar procesul a continuat cu un alt judecător.
La Judecătoria Mangalia a fost pe 23 mai un nou termen în procesul lui Vlad Pascu. Dosarul a fost preluat de judecătoarea Carmen Claudia Berevoescu, care este şi preşedintele Judecătoriei Mangalia.
Pe 4 iunie, Inspecţia Judiciară a anunţat că a exercitat acţiune disciplinară faţă de judecatoarea Ioana Ancuţa Popoviciu, pe care o consideră vinovată de „exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă”.
La termenul pe fond al dosarului lui Vlad Pascu din 7 iunie a fost depusă o nouă cerere de schimbare a încadrării juridice din omor din culpă în omor calificat, iar judecătoarea a amânat pronunţarea pentru 14 iunie. Cererea a fost, în cele din urmă, respinsă.
La termenul din 21 iunie, instanţa a dispus o expertiză medico-legală în cazul tinerilor răniţi în accident, urmând să se stabilească dacă doi dintre supravieţuitori au rămas cu infirmitate permanentă, ceea ce ar putea duce la schimbarea încadrării juridice şi la o majorare a pedepsei.
Termenul următor a fost fixat pentru 14 august. La acel termen, procesul a fost amânat pentru că expertiza nu era finalizată. De asemenea, cu acest prilej a fost respinsă şi cererea lui Vlad Pascu de înlocuire a arestului preventiv cu arestul la domiciliu.
Următorul termen este pe 20 septembrie.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.