Linkuri accesibilitate

Trump: „Mă întorc în curând”. Covid-19 și problemele președintelui SUA cu boala


Președintele Donald Trump este tratat de Covid-19 la un spital militar de lângă Washington.
Președintele Donald Trump este tratat de Covid-19 la un spital militar de lângă Washington.

Președintele SUA Donald Trump a transmis, într-un mesaj video din spitalul militar unde este internat cu Covid-19, că se simte „mult mai bine” și că se va „întoarce în curând”, pentru a-și duce la capăt campania electorală. Boala președintelui american ridică mai multe semne de întrebare.

Președintele Donald Trump a spus, într-un mesaj video postat pe Twitter, că următoarele zile vor fi „un adevărat test” și a mulțumit tuturor celor care i-au transmis mesaje de sprijin.

Vom învinge acest coronavirus”, a spus Trump, care a păstrat un ton optimist în mesajul său, în care a vorbit despre eficiența terapiei și tratamentelor împotriva coronavirusului ca fiind „miracole coborâte de la Dumnezeu”.

Sâmbătă dimineață (seara, în România), echipa medicală de la spitalul militar Walter Reed, de lângă Washington, a prezentat în termeni foarte optimiști situația președintelui american. Doctorii au spus că Trump este „într-o stare de spirit excepțională”, că nu mai are febră și că nu are dificultăți în a respira, însă au avertizat că următoarele zile vor fi critice pentru președintele american, în vârstă de 74 de ani.

Președintele se simte foarte bine în această dimineață. Suntem extrem de mulțumiți de progresul pe care l-a făcut”, a spus doctorul Sean Conley, care a refuzat însă să înainteze un termen la care Trump ar putea fi externat.

De asemenea, doctorii militari au refuzat să clarifice dacă președintele SUA a avut nevoie de oxigen pentru a putea respira, în ciuda insistențelor reporterilor de la conferința de presă. Conley a repetat doar că în prezent, Trump nu are nevoie de oxigen, saturația fiind de 96%.

Doctorul Sean Conley a creat confuzie, spunând că Donald Trump a fost diagnosticat cu Covid-19 în urmă cu 72 de ore. Declarația a fost clarificată ulterior de la Casa Albă, de unde purtătorul de cuvânt Judd Deere a spus că cele 72 de ore se refereau de fapt la „ziua a treia” de diagnostic și tratament pentru președintele american. Donald Trump a anunțat public că a intrat în contact cu cineva testat pozitiv la Covid-19 joi, pe 1 octombrie, iar el a fost diagnosticat abia vineri, pe 2 octombrie.

Donald Trump este infectat cu coronavirus
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:45 0:00

Confuzia s-a adâncit și mai mult, după ce sâmbătă Mark Meadows, șeful de cabinet al președintelui SUA, a declarat că semnele vitale ale lui Trump au fost „foarte îngrijorătoare” vineri, precum și că următoarele 48 de ore vor fi critice în tratamentul lui Trump.

Președintele american este tratat cu Remdesivir, precum și cu anticorpi pentru Covid-19. Remdesivir este un medicament anti-viral experimental, administrat intravenos, care reduce intensitatea și durata bolii provocate de noul coronavirus. Donald Trump va mai lua încă 5 zile acest medicament, au spus medicii.

Sâmbătă, mai mulți oficiali americani au anunțat că s-au îmbolnăvit de Covid-19. Printre ei, Chris Christie, fost guvernator de New Jersey, cel care l-a ajutat pe Donald Trump să se pregătească pentru dezbaterea de pe 29 septembrie, cu democratul Joe Biden, contracandidatul său la președinția SUA. S-au mai îmbolnăvit senatorii republicani Ron Johnson, Thom Tillis și Mike Lee.

Tillis și Lee au participat pe 26 septembrie la o ceremonie la Casa Albă, pentru nominalizarea judecătoarei Amy Coney Barrett la Curtea Supremă de Justiție. Judecătoarea a ieșit negativă la testul de Covid-19, însă a avut boala în această vară. Mai mulți participanți la această ceremonie au ieșit pozitivi la teste. La ceremonie, mulți invitați nu au purtat mască și nu au respectat distanțarea.

Boala președintelui SUA constituie și o lovitură pentru campania sa electorală și pune accentul pe pandemie și pe modul în care Donald Trump a minimalizat gravitatea ei. Boala a ucis până acum peste 200.000 de americani și a infectat peste 7 milioane.

(AP, Reuters, CNN, Politico)

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG