Linkuri accesibilitate

Tudorel Toader, despre solicitarea de revocare: Ministerul Justiției nu are competențe


Tudorel Toader
Tudorel Toader

Tudorel Toader a reacționa joi după ce Comisia de la Veneția a confirmat că a primit din partea Guvernului român solicitarea de revocarea a sa din funcția de membru al comisiei.

Într-un mesaj pe Facebook, fostul ministru al Justiției (2017-2019) scrie că ministrul Justiției nu are nicio competența privind desemnarea reprezentantului României în cadrul Comisiei de la Veneția.

„Adevărul mai interesează pe cineva ?

Ministerul Justiției nu are competențe în procedura desemnării reprezentantului Romaniei în Comisia de la Veneția !", a scrie Toader pe Facebook.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat că a propus premierului să transmită Comisiei de la Veneția solicitarea de eliberare a lui Toader din funcția de membru al Comisiei imediat după decizia CEDO care i-a dat câștig de cauză Laura Codruței Kovesi în procesul intentat României privind revocarea din fruntea DNA.

În urma consultărilor cu Prim-Ministrul României, ca urmare a implicațiilor Deciziei CEDO în cauza Kovesi împotriva României, privind credibilitatea angajamentului Guvernului României față de independența procurorilor și respectul regulilor de drept, Ministerul Justiției va înainta premierului propunerea ca Guvernul României să transmită Comisiei de la Veneția solicitarea de a aplica dispozițiile statutare ale Comisiei în privința domnului Tudorel Toader, respectiv eliberarea acestuia din funcția de membru al Comisiei de la Veneția”, se arată într-un comunicat al ministerului Justiției.

Tudorel Toader, care a declanșat procedura de revocare a fostei șefe DNA prin prezentarea unui raport de 20 de puncte prin care demarează procedura, s-a apărat prin a afirmat că decizia CEDO nu privește acțiunile sale.

Hotărârea CEDO, motivul solicitării de revocare, a constatat două încălcări:

1) Încălcarea dreptului la un proces echitabil, prin faptul că petenta nu a fost citată la CCR. CCR a soluționat un conflict juridic de natură constituțională dintre autoritățile publice, autorități care au fost citate.

2) Încălcarea liberului acces la justiție, prin faptul că petenta nu a avut posibilitatea legală să critice în contencios administrativ fondul decretului de revocare, emis de către Președintele României. Altfel spus CEDO a luat în considerare o omisiune legislativă.

Revocarea a fost făcută în baza deciziei CCR.

Restul este politică !”, a răspuns Toader.

Mandatul lui Tudorel Toader în cadrul Comisiei de la Veneția a început în 2014 și a fost prelungit în anul 2018, în timpul exercitării mandatului de ministru al Justiției.

Comisia de la Veneția a confirmat miercuri că a primit de la Guvernul României cererea pentru eliberarea lui Tudorel Toader din funcția de membru al Comisiei de la Veneția.

În acest moment, supleant al lui Tudorel Toader în Comisia de la Veneția este ministrul de Externe Bogdan Aurescu. Comisia de la Veneția este un organ consultativ al Consiliului Europei, alcătuit din experți independenți în domeniul dreptului constituțional.

XS
SM
MD
LG