Linkuri accesibilitate

Turcia avertizează: prețul avioanelor F-35 ar putea crește cu 10%


Șeful Directoratului Industriei de Apărare din Turcia, Ismail Demir, a atras atenția că prețul avioanelor F-35 ar putea crește cu 10%, ca urmare a deciziei Statelor Unite de a suspenda Ankara din program, relatează presa turcă.

Într-o discuție cu reporterii din Ankara, Ismail Demir, a subliniat că celelalte state care sunt în continuare implicate în programul supersonicelor de luptă F-35 vor fi nevoite să suporte cheltuieli suplimentare de circa 7-8 milioane de dolari pentru fiecare avion, iar livrările vor suferi întârzieri, ca urmare a deciziei Washingtonului de a scoate Turcia din program, potrivit cotidianului Daily Sabah.

Demir a mai precizat că în acest moment companiile turcești evaluează modul în care pot compensa pentru pierderile provocate ca urmare a îndepărtării Turciei din program și a punctat că Statele Unite au fost foarte atente cu termenii folosiți, fiindcă au vorbit despre „suspendare” în loc de „expulzare”, fiindcă cel din urmă ar fi avut un alt set de implicații contractuale.

„Până acum ne-am îndeplinit toate obligațiile și plățile în programul F-35. Este o decizie unilaterală care nu este inclusă în nicio înțelegere. Așteptăm ca decizia să fie formalizată”, a spus șeful Directoratului Industriei de Apărare, care a punctat că programul național pentru avioane de vânătoare se derulează în continuare fără probleme și că Turcia va evalua alternativele la aeronava F-35.

„Toate opțiunile sunt pe masă”, a mai spus el.

Pe de altă parte, miercuri, Turcia, prin vocea ministerului de Externe, i-a cerut Washingtonului să își corecteze „greșeala” de a exclude țara din programul F-35, pentru că va produce „răni care nu se vor mai putea vindeca” în relațiile strategice, scrie Hurriyet Daily News.

Ministerul Afacerilor Externe turc a mai transmis că „este nedrept ca Turcia, unul dintre partenerii principali ai programului, să fie scoasă din el”, adăugând că presupunerile potrivit cărora sistemul S-400, achiziționat de la ruși, ar putea pune în pericol informații sensibile despre tehnologia F-35 sunt „lipsite de bază”.

Statele Unite au anunțat miercuri că vor scoate Turcia din programul F-35 ca urmare a deciziei de a cumpăra sistemul de rachete rusești S-400, o achiziție care demonstrează subminarea angajamentelor Turciei în cadrul NATO.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG