Linkuri accesibilitate

EXCLUSIV. Oficial NATO despre rachetele rusești care au ajuns în Turcia: "Este la latitudinea aliaților ce echipamente militare cumpără”


Noile racheterusești S-400 "Triumph" staționate lângă Kaliningrad, Martie, 2019

Primele componente din echipamentul de rachete ruseşti S-400 au fost deja livrate la baza aeriană Murted, de lângă Ankara,potrivit ministerului turc al Apărării.

"Este la latitudinea aliaților ce echipamente militare cumpără”, ne-a spus un oficial NATO, care dorește să-și păstreze anonimatul, dar care a subliniat că reprezentanții Alianței Nord Atlantice sunt „preocupați de potențialele consecințe ale deciziei Turciei de a cumpăra sistemul S-400”.

Turcia și Rusia au semnat acordul de vânzare a sistemelor S-400 în toamna anului 2017, iar punerea în aplicare a documentului a nemulțumit Washingtonul şi pe alți aliaţi NATO, care susţin că sistemul rus nu este compatibil cu reţeaua NATO şi ar fi ameninţare la adresa avioanelor militare americane F-35 pe care Ankara intenţionează să le cumpere.

Există riscul ca operatorii ruşi care îi vor instrui pe militarii turci pentru folosirea sistemelor S-400 să afle secrete tehnologice ale avioanelor F-35, susţin oficiali americani. Astfel, Turcia ar putea fi exclusă din programul F-35 şi, de asmenea SUA ar putea impune sancţiuni economice.

“Turcia s-ar expune la consecinţe reale şi negative dacă acceptă S-400”, a precizat marţi, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Morgan Ortagus.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a insistat, însă, că oferta americanilor privind rachetele Patriot pentru Turcia nu ar fi la fel de bună ca cea a Rusiei și că acesta ar fi principalul argument pentru care achiziţia şi instalarea sistemului rusesc S-400 va continua. Nu e prima încercare a Mosocovei de a livra echipament militar Turciei, dar e prima reușită.

Oficialul de la cartierul general al NATO de la Bruxelles ne-a mai declarat că „interoperabilitatea forțelor armateale NATO este fundamentală pentru desfășurarea operațiunilor și misiunilor pe care le are Alianța” și a subliniat că „NATO salută faptul că „Turcia lucrează cu câțiva aliați la dezvoltarea sistemelor de apărare cu rază lungă de acțiune ".

Facebook Forum

În cât timp parcurg pompierii 200 de metri din cauza mașinilor parcate ilegal
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:20 0:00
XS
SM
MD
LG