Linkuri accesibilitate

EXCLUSIV. Oficial NATO despre rachetele rusești care au ajuns în Turcia: "Este la latitudinea aliaților ce echipamente militare cumpără”


Noile racheterusești S-400 "Triumph" staționate lângă Kaliningrad, Martie, 2019
Noile racheterusești S-400 "Triumph" staționate lângă Kaliningrad, Martie, 2019

Primele componente din echipamentul de rachete ruseşti S-400 au fost deja livrate la baza aeriană Murted, de lângă Ankara,potrivit ministerului turc al Apărării.

"Este la latitudinea aliaților ce echipamente militare cumpără”, ne-a spus un oficial NATO, care dorește să-și păstreze anonimatul, dar care a subliniat că reprezentanții Alianței Nord Atlantice sunt „preocupați de potențialele consecințe ale deciziei Turciei de a cumpăra sistemul S-400”.

Turcia și Rusia au semnat acordul de vânzare a sistemelor S-400 în toamna anului 2017, iar punerea în aplicare a documentului a nemulțumit Washingtonul şi pe alți aliaţi NATO, care susţin că sistemul rus nu este compatibil cu reţeaua NATO şi ar fi ameninţare la adresa avioanelor militare americane F-35 pe care Ankara intenţionează să le cumpere.

Există riscul ca operatorii ruşi care îi vor instrui pe militarii turci pentru folosirea sistemelor S-400 să afle secrete tehnologice ale avioanelor F-35, susţin oficiali americani. Astfel, Turcia ar putea fi exclusă din programul F-35 şi, de asmenea SUA ar putea impune sancţiuni economice.

“Turcia s-ar expune la consecinţe reale şi negative dacă acceptă S-400”, a precizat marţi, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Morgan Ortagus.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a insistat, însă, că oferta americanilor privind rachetele Patriot pentru Turcia nu ar fi la fel de bună ca cea a Rusiei și că acesta ar fi principalul argument pentru care achiziţia şi instalarea sistemului rusesc S-400 va continua. Nu e prima încercare a Mosocovei de a livra echipament militar Turciei, dar e prima reușită.

Oficialul de la cartierul general al NATO de la Bruxelles ne-a mai declarat că „interoperabilitatea forțelor armateale NATO este fundamentală pentru desfășurarea operațiunilor și misiunilor pe care le are Alianța” și a subliniat că „NATO salută faptul că „Turcia lucrează cu câțiva aliați la dezvoltarea sistemelor de apărare cu rază lungă de acțiune ".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG