Linkuri accesibilitate

Ankara îl demite pe guvernatorul Băncii Centrale


Murat Cetinkaya, demis din funcția de guvernator al Băncii Centrale
Murat Cetinkaya, demis din funcția de guvernator al Băncii Centrale

Autorităţile de la Ankara l-au demis sâmbătă pe guvernatorul Băncii Centrale a Turciei, Murat Cetinkaya, pe fondul declinului economiei, a volatilităţii lirei turceşti şi a inflaţiei ridicate, care au adâncit diferenţele de politică între Guvern şi instituţia financiară, potrivit Reuters.

Murat Cetinkaya, care deținea această funcție din aprilie 2016, a fost înlocuit cu adjunctul său, Murat Uysal, potrivit decretului prezidenţial publicat în Monitorul Oficial din Turcia, citat de Reuters.

Nu a existat însă un motiv oficial al acestei demiteri, însă piețele au speculat în ultimele săptămâni faptul că Cetinkaya ar putea fi înlăturat de la conducerea băncii deoarece se opune reducerii ratelor dobânzilor.

Banca Centrală s-a confruntat cu presiuni din partea președintelui Recep Tayyp Erdogan pentru scăderea ratelor dobânzilor cu scopul de a revitaliza economia intrată în recesiune la începutul acestui an.

Economia turcă s-a contractat simțitor pentru al doilea trimestru consecutiv la începutul lui 2019 pe fondul unei crize a monedei, o creștere a inflației și a ratelor dobânzilor care și-au făcut simțite efectele.

„Președintele Erdogan nu a fost mulțumit cu ratele dobânzilor și și-a exprimat nemulțumirea cu fiecare ocazie. Decizia din iunie a Băncii de a menține ratele dobânzilor constante s-a adăugat problemei cu Cetinkaya.(...) Erdogan este determinat să îmbunătățească economia, de aceea l-a înlăturat pe Cetinkaya”, a declarat, pentru Reuters, un oficial guvernamental care a dorit să își păstreze anonimatul.

Surse guvernamentale au mai declarat pentru Reuters că diferenţele între Guvern şi guvernator privind politica monetară s-au adâncit în ultimele luni.

Erdogan, al cărui ginere este ministru de finanțe și al trezoreriei, l-a criticat în repetate rânduri pe guvernatorul Băncii Centrale.

„Preşedintele şi ministrul de Finanţe au cerut demisia guvernatorului dar Cetinkaya le-a reamintit că Banca Centrală este independentă şi a refuzat să demisioneze", au mai punctat sursele Reuters.

Într-un comunicat publicat sâmbătă, Banca Centrală a Turciei a dat asigurări că va continua să opereze independent iar principalul obiectiv al noului guvernator va fi menţinerea stabilităţii preţurilor.

Inflația a atins în octombrie cea mai mare valoare a ultimilor 15 ani, de peste 25%, însă a reușit ulterior să scadă până la 15,5%, valoare la care se menține și în prezent.

Lira turcească s-a depreciat anul acesta cu 10%, după ce anul trecut s-a depreciat cu 30% în raport cu dolarul. Analiștii consultați de Reuters se așteaptă ca Banca Centrală să relaxee politica monetară la întâlnirea programată pentru 25 iulie, dacă lira turcească nu va resimți în această lună șocul înrăutățirii relațiilor cu SUA, care a amenința cu sancțiuni după achiziționarea de rachete rusești.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG