Linkuri accesibilitate

Cel puțin 13 morți în Ucraina în urma unui atac aerian. Zelenski se plânge de lipsa apărării aeriene


Salvatorii acționează la locul unei rachete rusești la Cernihiv pe 1 aprilie7.
Salvatorii acționează la locul unei rachete rusești la Cernihiv pe 1 aprilie7.

Cel puțin 13 persoane au murit și mai multe au fost rănite într-un atac aerian rusesc asupra orașului Cernihiv, un atac despre care președintele Volodimir Zelenski a spus că nu a putut fi dejucat, deoarece Ucraina nu are apărare antiaeriană „suficientă” din cauza scăderii proviziilor de la aliați, în special de la Statele Unite.

Viacheslav Chaus, guvernatorul regiunii Cernihiv, a declarat că atacul aerian al forțelor ruse a venit după ce alerta a fost declarată la 8:50 a.m., ora locală, miercuri, pe 17 aprilie.

Primarul Cernihivului, Oleksandr Lomako, spune că rușii au lovit infrastructura civilă și socială locală din orașul aflat la aproximativ 145 de kilometri nord de Kiev.

Cernihivul a fost lovit de mai multe ori de când tancurile rusești au intrat în Ucraina de pe teritoriul belarus din apropiere, în februarie 2022.

„Din păcate, numărul morților ar putea crește. Acest lucru nu s-ar fi întâmplat dacă Ucraina ar fi primit suficient echipament de apărare aeriană și dacă fermitatea lumii de a contracara teroarea rusă ar fi, de asemenea, suficientă", a declarat Zelenski într-o postare pe Telegram.

„Determinarea contează. Sprijinul contează. Hotărârea ucraineană este suficientă. Trebuie să existe suficient angajament din partea partenerilor și suficient sprijin pentru a face să conteze", a adăugat el.

Rusia și-a intensificat drastic atacurile aeriene asupra Ucrainei, deoarece forțele de la Kiev nu mai dispun de apărare antiaeriană și muniție. Ajutorul de la SUA, de care este o nevoie disperată, rămâne blocat în Camera Reprezentanților din cauza opoziției republicane.

Oficialii ucraineni au rugat cu disperare Washingtonul și aliații săi să-și intensifice ajutoarele în provizii și echipamente militare, motivând că apărarea antiaeriană a Ucrainei este esențială și pentru protecția vecinilor săi.

Președintele Camerei Statelor Unite, Mike Johnson, caută voturile necesare pentru a acorda ajutor de aproximativ 62 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Mulți republicani de extremă dreapta, în special cei strâns aliați cu fostul președinte Donald Trump, candidatul prezumtiv al partidului pentru alegerile din noiembrie, au fost, însă, sceptici cu privire la ajutorul dat Kievului în lupta sa împotriva Rusiei.

Confruntat cu o lipsă din ce în ce mai accentuată de sisteme de apărare aeriană, arme și muniție, pe măsură ce ajutorul occidental se micșorează, Kievul a recurs din ce în ce mai mult la lovituri aeriene și navale cu drone în adâncul teritoriului rus, vizând atât instalațiile militare, cât și capacitățile critice de rafinare a petrolului.

În regiunea Crimeea ocupată de ruși, o serie de explozii a izbucnit la începutul zilei de 17 aprilie în zona aerodromului militar din orașul Dzhankoy, din nord.

Canalul Telegram Astra a difuzat mai multe videoclipuri făcute de locuitori, care arată salve spre cer, în mijlocul unor nori mari de fum, care înconjurau aerodromul.

Rapoartele nu au putut fi confirmate independent. Autoritățile ruse din Crimeea nu au comentat imediat aceste relatări.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG