Linkuri accesibilitate

Arestarea oligarhului Kolomoiski, test-cheie pentru campania anticorupție a lui Zelenski


 Oligarhul ucrainean Igor Kolomoiski în sala de judecată - Kiev, 2 septembrie 2023.
Oligarhul ucrainean Igor Kolomoiski în sala de judecată - Kiev, 2 septembrie 2023.

Magnatul ucrainean Igor Kolomoiski a ajuns să personifice pentru mulți oficiali de la Washington și Bruxelles corupția endemică, un individ care a împiedicat Ucraina să evolueze economic și politic după obținerea independenței în urmă cu mai bine de trei decenii.

Omul de afaceri în vârstă de 60 de ani, care se află pe lista neagră a Statelor Unite, a trimis de-a lungul anilor oameni înarmați să preia companii, a amenințat oficiali, a înșelat companii de stat și a cumpărat parlamentar pentru a opri reformele esențiale pentru cel european și euroatlantic al Ucrainei.

„El este într-adevăr numero uno în ceea ce privește producerea daunelor active. El este cel care protejează interesele corupte împotriva valului de reformă", a declarat John Herbst, fost ambasador al SUA în Ucraina, pentru RFE/RL.

Capacitatea lui Kolomoiski, asemănătoare cu teflonul, de a scăpa de consecințe penale timp de decenii, s- ar putea fi luat în sfârșit pe 2 septembrie, când a fost arestat în Ucraina sub suspiciunea de fraudă și spălare de bani în legătură cu o companie de stat și a primit un mandat de arestare de 60 de zile.

Arestarea lui Kolomoiski, cândva al treilea cel mai bogat om al națiunii, potrivit Forbes, este ultima dintr-o serie de arestări importante făcute în Ucraina de un an, de când președintele Volodimir Zelenski caută să se prezinte ca un cruciat anticorupție pentru a netezi drumul. european al Ucrainei.

De zeci de ani, predecesorii săi au încercat să abordeze frontal corupția, dar, dincolo de discursul public, țara s-a afundat în corupție.

Problema s-a accentuat odată cu invazia rusească, începută în februarie 2022.

Kolomoiski, spre sala de judecată din Kiev pe 2 septembrie. „Acesta este un semnal că, în lupta împotriva corupției, statul este gata să ia măsuri împotriva oamenilor foarte influenți din marile afaceri din Ucraina”, a spus un analist de la Kiev.
Kolomoiski, spre sala de judecată din Kiev pe 2 septembrie. „Acesta este un semnal că, în lupta împotriva corupției, statul este gata să ia măsuri împotriva oamenilor foarte influenți din marile afaceri din Ucraina”, a spus un analist de la Kiev.

Cetăţenii ucraineni, afectați de restricțiile impuse de război și-au pierdut răbdarea, în timp ce unii politicieni din Occident încearcă să folosească reputația Ucrainei, de țară stăpânită de corupție, ca scuză pentru reducerea ajutorului militar, crucial pentru salvarea ei de sub gheara invaziei rusești.

Atât pentru ucraineni, cât și pentru aliații lor occidentali, nicio altă arestare nu ar putea transmite un semnal atât de puternic că Ucraina este hotărâtă să lupte împotriva corupției decât cea a lui Kolomoiski.

„Este cel mai cunoscut nume din Ucraina și din străinătate pentru a afirma lupta împotriva corupției”, a declarat pentru RFE/RL Tatiana Șevciuk, avocat la Centrul de Acțiune Anticorupție, un ONG cu sediul la Kiev.

„Lui Zelenski i-a dăunat enorm faptul că oligarhul cel mai apropiat de el era investigat de Statele Unite” - Tatiana Șevciuk
-- Tetiana Shevchuk, Anti-Corruption Action Center

Într-un interviu pentru Current Time - rețeaua în limba rusă condusă de RFE/RL în cooperare cu VOA - Vladimir Fesenko, un analist politic cu sediul la Kiev, a declarat că arestarea lui Kolomoiski a fost „o demonstrație a faptului că nimeni nu este de neatins”.

Ucraina ar trebui să organizeze alegeri în primăvara anului 2024 și, deși războiul ar putea duce la amânarea alegerilor pe termen nelimitat, valul de arestări legate de corupție va spori, fără îndoială, ratingurile lui Zelenski.

Pentru acei politicieni din Washington care susțin sprijinirea Ucrainei, arestarea lui Kolomoiski este un „punct de discuție minunat”, spune Herbst.

Congresul dezbate în prezent dacă să aprobe proiectul de lege al președintelui Biden care acordă Ucrainei un ajutor de 40 de miliarde de dolari, din care mai mult de jumătate este destinat ajutorului militar și umanitar, crucial pentru Ucraina care încearcă să alunge forțele rusești de pe teritoriul său.

O minoritate vocală de republicani se opune acordării unui ajutor atât de consistent Ucrainei, evidențiind reputația notorie a țării pentru corupție, în ciuda îmbunătățirilor notabile făcute în domeniul reformei și al luptei împotriva corupției.

Kolomoiski este, fără îndoială, cel mai notoriu dintre magnații ucraineni care au ieșit de sub ruinele Uniunii Sovietice și au exploatat fostele active ale statului la prețuri mici, uneori utilizând metode ilegale sau violente.

Kolomoiski, în perioada în care era guvernator al Dnipropetrovsk, în biroul său din Dnipro, în mai 2014.
Kolomoiski, în perioada în care era guvernator al Dnipropetrovsk, în biroul său din Dnipro, în mai 2014.

Originar din Dnipro, un mare centru industrial din sud-estul Ucrainei, Kolomoiski deține bănci, companii energetice, metalurgice, aeriene și unul dintre cele mai influente canale de televiziune ale țării.

De-a lungul anilor, pe măsură ce și-au consolidat activele, mulți dintre magnați au încercat să-și curețe imaginea. Kolomoiski nu a făcut-o, spun experții.

Până la invadarea totală a Ucrainei, începută de Rusia în februarie 2022, acești magnați dețineau o putere imensă, folosindu-și averea și bunurile media pentru a câștiga loialitatea politicienilor, judecătorilor și parlamentarilor și pentru a promova politici și legi în beneficiul propriilor companii și interese economice.

Postul de televiziune al lui Kolomoiski a susținut campania lui Zelenski pentru alegerile prezidențiale din 2019 și l-a ajutat pe actualul președinte, pe atunci un novice ale politicii, să câștige împotriva președintelui de la acea vreme, Petro Poroșenko.

A fost un semn de întrebare, pentru concetățenii săi și pentru Occident când fostul avocat al magnatului i-a devenit șef de cabinet.

Cetățenii străini care lucrau în Ucraina s-au temut că acesta reprezintă semnalul revenirii la „vechile moduri de a face afaceri”, potrivit unei comunicări a Ambasadei SUA din 2019.

Zelenski a fost urmărit cu suspiciune chiar și după adoptarea unei legislații care leza interesele lui Kolomoiski.

Presiunea asupra lui Zelenski de a se distanța public de celebrul magnat a crescut abia după ce FBI a anunțat în august 2020 că îl investighează pe Kolomoiski pentru deturnarea a sute de milioane de dolari de la banca sa ucraineană, folosite pentru a-și cumpăra proprietăți comerciale în Statele Unite.

Șapte luni mai târziu, Departamentul de Stat al SUA l-a pus pe lista neagră pentru corupție și subminarea democrației, ceea ce mulți experți au văzut ca un semnal transmis lui Zelenski.

„Pentru Zelenski a fost cât se poate de toxic că oligarhul cel mai apropiat de el era investigat de Statele Unite”, spune Șevciuk.

În 2021, Zelenski a semnat un proiect de lege „anti-oligarhi”, care, în esență, le oferă magnaților o alegere grea: fie să se abțină de la politică, fie să-și vândă activele media.

Proiectul de lege a fost criticat de experții din țară și din străinătate, care l-au considerat o măsură „populistă” care i-ar viza pe oponenții politici sau pe susținătorii acestora.

Proiectul de lege a făcut parte dintr-o campanie mai amplă pe care Zelenski a numit-o „dezoligarhizare” sau reducerea puterii magnaților.

Președintele ucrainean de atunci, Petro Poroșenko (stânga), într-o întâlnire cu Kolomosiki la Kiev, în martie 2015. Un analist spune că legăturile lui Kolomoiski cu actualul președinte Volodimi Zelenski sunt exagerate. El nu l-a susținut atât de mult pe Zelenski, cât mai ales a căutat înlăturarea lui Poroșenko.
Președintele ucrainean de atunci, Petro Poroșenko (stânga), într-o întâlnire cu Kolomosiki la Kiev, în martie 2015. Un analist spune că legăturile lui Kolomoiski cu actualul președinte Volodimi Zelenski sunt exagerate. El nu l-a susținut atât de mult pe Zelenski, cât mai ales a căutat înlăturarea lui Poroșenko.

Într-un raport din 2021, Andrew Wilson, un expert ucrainean la Consiliul European pentru Relații Externe, a declarat că „testul cheie” al campaniei lui Zelenski va fi modul în care va gestiona cazul Kolomoiski.

„Guvernul ucrainean a trebuit să urmărească [cazul Kolomoiski] pentru a-și demonstra acreditările reformiste în fața SUA”, a scris el la acea vreme.

În timp ce Zelenski își continua campania, Kolomoiski își vedea nestingherit de afacerile lui.

Fostul ambasador al SUA Jonh Herbst a declarat pentru RFE/RL că „Kolomoiski se comporta ca și cum ar putea face ce vrea”.

Magnatul și-a continuat lupta pentru recuperarea Privatbank, cea mai mare bancă creditoare a națiunii, care a fost preluată de stat în 2016, după ce banca centrală a declarat că este în pragul falimentului.

Occidentul, care a oferit miliarde de dolari de-a lungul anilor sub formă de ajutor financiar Ucrainei, s-a opus cu vehemență oricărei încercări de revenire a Privatbank la Kolomoiski.

În acest timp, Kolomoiski și-a făcut noi dușmani.

Potrivit surselor Forbes, administrația lui Zelenski a fost supărată că Kolomoiski nu a susținut suficient financiar guvernul în primele faze ale invaziei rusești în Ucraina.

Magnatul a jucat, însă, un rol fundamental în apărarea teritoriilor ucrainene între 2014-2015, când luptătorii ruși au încercat pentru prima dată să pună mâna pe teritoriul țării.

La cinci luni de la începutul invaziei totale a Rusiei în Ucraina, au apărut zvonuri că Zelenski i-a revocat cetățenia ucraineană lui Kolomoiski, deși nu a existat niciodată o confirmare din partea vreuneia din părți.

Pentru că Ucraina nu-și extrădează proprii cetățeni, o astfel de mișcare ar putea deschide ușa extrădării lui Kolomoiski în Statele Unite în cazul în care FBI-ul ar formula vreodată acuzații penale împotriva sa.

Fesenko spune că legăturile lui Kolomoiski cu Zelenski au fost întotdeauna exagerate și că el nu l-a susținut, de fapt, atât de mult pe Zelenski cât, mai ales, a făcut tot posibilul pentru a-l înlătura pe dușmanul său personal, Petro Poroșenko.

Într-o referire clară la arestarea lui Kolomoiski, Zelenski a mulțumit forțelor de ordine ucrainene pentru că au adus în instanță cauze „care au fost împiedicate de zeci de ani”.

În timp ce arestarea lui Kolomoiski transmite un mesaj puternic, există încă voci care se îndoiesc de sinceritatea angajamentului lui Zelenski față de cauza luptei anticorupție.

Oficialii occidentali au considerat de multă vreme Procuratura Generală ucraineană, serviciile de securitate (SBU) și instanțele copleșite de corupție și incapabile să condamne figuri celebre.

Niciun magnat nu a fost vreodată condamnat de o instanță ucraineană.

În schimbul unui ajutor financiar atât de necesar în urma revoluției din 2014 din Ucraina, Occidentul a cerut Kievului să creeze organisme anticorupție independente.

Zelenski a tras un semnal de alarmă în Occident cu privire la tentative de preluare a controlului asupra acestor structuri presupus independente. În urmă cu două săptămâni, el a propus echivalarea corupției cu trădarea în vreme de război.

Numai că acest lucru a r permite SBU, serviciul secret ucrainean, care este supravegheat de administrația prezidențială, să preia cazurile de la organele anticorupție, avertizează experții.

Planul președintelui a fost întâmpinat cu reticență de activiști și oficialii din țară și din străinătate. Ca semn al îngrijorării Washingtonului, pe 1 septembrie, consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, sa întâlnit la Casa Albă cu șefii instituțiilor anticorupție pentru a discuta despre „apărarea autonomiei” lor.

A doua zi, Kolomoiski a fost reținut de SBU.

Un afiș îi înfățișează pe Kolomoiski și pe candidatul la președinție Volodimir Zelenski la Liov, în februarie 2019. „Sluga oligarhului, păpușa oligarhului”, scrie pe afiș. Postul de televiziune al lui Kolomoiski l-a ajutat pe novicele în politică Zelenski să câștige împotriva președintelui de atunci Petro Poroșenko.
Un afiș îi înfățișează pe Kolomoiski și pe candidatul la președinție Volodimir Zelenski la Liov, în februarie 2019. „Sluga oligarhului, păpușa oligarhului”, scrie pe afiș. Postul de televiziune al lui Kolomoiski l-a ajutat pe novicele în politică Zelenski să câștige împotriva președintelui de atunci Petro Poroșenko.

​Organismul ucrainean de anchetă anticorupție NABU, care îl investiga pe Kolomoiski din 2019, a anunțat pe 7 septembrie că oligarhul este suspect într-un caz care implică presupusa delapidare de la Privatbank.

Fesenko a spus că se așteaptă să vadă în curând tot mai multe exemple ale acestui tip de competiție între instituțiile independente, anticorupție și SBU, în cazuri de corupție importantă.

În ceea ce privește viitorul lui Kolomoiski, analiștii ezită să prezică ce se va întâmpla în continuare. Herbst a spus că Kolomoiski „nu este genul de personalitate care dă înapoi”. Fesenko este de părere că magnatul are și resursele financiare și avocații de care are nevoie pentru a putea trage de timp.

„Subiectul Kolomoiski nu este închis. Cred că acesta este doar începutul unei telenovele", a spus el.

Todd Prince este senior correspondent al RFE/RL cu sediul la Washington, DC. A locuit în Rusia din 1999 până în 2016, lucrând ca reporter pentru Bloomberg News și consilier de investiții pentru Merrill Lynch. A călătorit mult în Rusia, Ucraina și Asia Centrală.
​Traducerea și adaptarea, Dora Vulcan, senior correspondent pentru Europa Liberă România.
XS
SM
MD
LG