Linkuri accesibilitate

Cinci morți și 30 răniți în atacurile asupra regiunii Harkov. Atac cu drone asupra unor depozite de petrol din Rusia


Noi distrugeri la Harkov după un atac rusesc cu rachete

Guvernatorul regiunii Harkov din Ucraina, Oleg Sîniehubov, afirmă că cinci persoane au fost ucise și 30 rănite în lovituri rusești în regiune, în ultimele 24 de ore. Printre victime se află inclusiv un cetățean elvețian, rănit lângă Vovceansk.

O lovitură a vizat la miezul nopții o clădire rezidențială cu cinci etaje din orașul Harkov, ucigând cel puțin trei persoane și provocând un incendiu, potrivit oficialilor ucraineni. 25 persoane au fost rănite, iar oficialii spun că alte persoane ar putea fi prinse sub dărâmături.

Locuitorii din Harkov sunt în lacrimi în timp ce Rusia le lovește locuințele
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:38 0:00

În jurul orei 3 dimineața, în trei regiuni luptele erau în curs, potrivit postărilor de pe Telegram ale guvernatorului.

În timpul zilei de joi (30 mai), au avut loc două ciocniri în regiunea Harkov, după ce forțele ruse au încercat să între într-un sat, Starița - însă forțele ucrainene au respins atacurile.

În regiunea Kupiansk, forțele ruse au încercat o străpungere a liniilor ucrainene însă, potrivit guvernatorului Oleg Sîniehubov, atacurile au fost respinse, iar situația este sub controlul armatei ucrainene.

Harkov este al doilea oraș ca mărime din Ucraina, situat la doar 35 de kilometri de granița cu Rusia. În ultimele săptămâni, a fost lovit în mod repetat de artileria, rachetele și dronele Moscovei.

Oamenii din Harkov curăță molozul după un nou bombardament rusesc
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:03 0:00

De asemenea, vineri dimineața, pe 31 mai, Rusia a încercat să lovească Kievul cu o rachetă Iskander și mai multe drone. Resturile proiectilelor doborâte au dus la declanșarea unui incendiu într-o clădire nerezidențială din capitala ucraineană, a declarat șeful administrației militare de la Kiev, Serghei Popko.

Popko a spus că nu au fost victime. El a adăugat că toate dronele care se apropiau au fost doborâte de apărarea aeriană a Capitalei.

De cealaltă parte, un atac cu drone la începutul zilei de 31 mai asupra unui depozit de petrol din regiunea Krasnodar din Rusia a dus la avarerea a trei cisterne pline cu combustibil. Lovitura a provocat un incendiu și a rănit două persoane, au declarat oficialii regionali.

Guvernatorul Veniamin Kondratiev a transmis pe Telegram că incendiul de la depozitul de petrol din districtul Temriuk din regiune a fost stins, iar șeful districtului a declarat că două persoane au fost rănite de resturi după ce dronele ucrainene au fost doborâte.

Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale au doborât pe 31 mai drone ucrainene deasupra regiunilor Voronej, Belgorod și Tambov. Ucraina nu a comentat.

Urmare a intensificării atacurilor rusești în regiunea Harkov, îngrijorarea a crescut în rândul susținătorilor militari occidentali ai Ucrainei.

Cel mai recent, într-o schimbare importantă de politică, președintele american Joe Biden ar fi permis Ucrainei să folosească arme americane pentru a lovi în interiorul Rusiei, în apropiere de frontieră, pentru a împiedica atacurile asupra orașului Harkov.

Vestea deciziei, relatată în presa americană dar deocamdată neconfirmată de Casa Albă, a venit după apelurile tot mai puternice pentru ca SUA și aliații să permită Ucrainei să folosească arme furnizate împotriva lansatoarelor de rachete și a altor situri militare folosite pentru a ataca Ucraina.

La reuniunea informală de două zile a miniștrilor de externe ai NATO de la Praga, secretarul general Jens Stoltenberg a declarat că „a venit timpul” ca aliații să reanalizeze restricțiile impuse utilizării armelor pe care le-au furnizat Ucrainei.

În prima zi a reuniunii NATO, pe 30 mai, Rusia a lansat un atac la scară largă care a vizat infrastructura militară și civilă din nouă regiuni ucrainene, provocând victime și pagube.

Separat, forțele aeriene ucrainene au declarat că au doborât toate cele 32 de drone și șapte din cele 19 rachete de croazieră lansate de Rusia.

Ucraina a susținut, de asemenea, că dronele navale au distrus două vase rusești „Tunets” în Crimeea.

Tunets este o barcă diesel de 8,8 metri lungime și 2,5 metri lățime, folosită în principal de grănicerii ruși.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG