Linkuri accesibilitate

Peste 350 de atacuri asupra civililor în primele 19 zile de război al Rusiei împotriva Ucrainei


Una dintre clădirile care adăposteau civili lovită de raidurile Armatei Ruse.
Una dintre clădirile care adăposteau civili lovită de raidurile Armatei Ruse.

Comisia de afaceri externe a Camerei Reprezentanților a Statelor Unite a început audierile pentru a stabili dacă atacurile din Rusia pot fi încadrate în categoria crimelor de război. În aceeași zi, președintele SUA, Joe Biden l-a numit pentru prima pe Vladimir Putin „criminal de război”.

Comisia dorește identificarea semnelor timpurii ale crimelor de război și abuzurilor drepturilor omului comise de armata rusă în timpul invaziei pe scară largă a Ucrainei este condusă de congresmanul democrat William Richard Keting. Ea va strânge timp de cinci zile opiniile și dovezile specialiștilor cu privire la atacurile produse în Ucraina de la declanșarea războiului.

„Rusia nu mai poate nega atrocitățile pe care le-a făcut în Ucraina. Vladimir Putin nu doar că a invadat o democrație suverană, dar acțiunile sale amenință cadrul democratic pe care îl avem după cel de-al Doilea Război Mondial”, a arătat congresmanul american în deschiderea lucrărilor comisiei.

El spune că sprijinul internațional pentru pentru Ucraina este nemaiîntâlnit până acum. „Nu putem doar să spunem Never again! Trebuie să îi asigurăm că nu se va mai întâmpla niciodată”, a mai declarat acesta.

În premieră, miercuri, răspunzând unei întrebări a unui reporter, președintele Statelor Unite, Joe Biden, l-a numit pe Vladimir Putin drept „criminal de război”.

Kremlinul a calificat, potrivit agenției de presă TASS, afirmația președintelui american drept „de neiertat”, scrie BBC.

Directorul Bellingcat, un organism internațional independent de cercetători, anchetatori și jurnaliști care fac analiză de date și fact-checking pentru a stabili autenticitatea unor imagini sau informații spune că organizație sa are dovezi clare de atac intenționat asupra civililor.

„Dovezi vizuale ale folosirii armelor, fie că vorbim despre cele convenționale sau de cele chimice folosite împotriva țintelor civile”, a precizat CEO-ul Christo Grozev.

Bellingcat a analizat sute de filme distribuite pe rețelele sociale în primele 19 zile ale războiului. 350 de incidente analizate de aceștia au dus la rănirea civililor, între 35 și 40 au fost cazuri extreme de violare a legii războiului când au fost intenționat atacate clădiri civile sau maternități.

Christo Grozev spune că sursa atacurilor nu este confirmată în totalitate, dar probabil ea este armata rusă. Experții Bellingcat au întocmit și un top al atrocităților.

  • Atacul asupra maternității din Mariupol, din 9 martie 2022, când au fost înregistrați 2 morți și cel puțin 10 răniți.

Mai mult, după ce imaginile au fost prezentate pe toate canalele, oficialii ruși au dus o campanie de dezinformare că acele imagini ar fi falsificate.

  • Atacul asupra unor zone rezidențiale din 3 martie - 8 bombe au căzut în zone rezidențiale și au omorât cel puțin 50 persoane, iar numărul morților este încă în proces de actualizare.
  • Atacul asupra turnului de televiziune din Kiev - 1 martie - 3 civili morți. Turnul de televiziune era situat în mijlocul orașului și era clar o zonă cu civili.
  • Atacul aerian din Harkov din 1 martie 2022, care a avut loc într-un district al Harkovului și a lovit și un bloc de locuințe și a omorât sute de civili.
  • Folosirea de muniție cu dispersie, în special în zona Harkov care a afectat zone civile, unele au explodat lângă o grădiniță și un loc de joacă.

Christo Grozev spune că pot exista și alte incidente care să fie catalogate drept crime de război și pentru care să nu existe dovezi video.

Profesorul Anthony Clark de la Georgetown University, spune în pledoaria sa din fața comisiei Camerei Reprezentanților că toate acestea pot fi catalogate ca fiind crime de război și că întreaga structură a sistemului internațional a fost provocată. Și că sunt suficiente date care arată încălcarea articolului 4, alineatul 2 din Carta Națiunilor Unite.

„De asemenea, există date clare și evidente că s-au produs crime umanitare de către Federația Rusă, mutilarea cadavrelor, folosirea armelor în zone neapărate militar, tratamentul inuman al prizonierilor de război și putem continua. Prin asta se înțeleg crime de război”, a concluzionat profesorul Clark

Audierile vor continua în zilele următoare și la finalul lor este așteptată emiterea unei rezoluții.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG