Linkuri accesibilitate

O imagine din satelit de la Maxar Technologies arată că Teatrul din Mariupol era semnalizat ca adăpost pentru copii. Pe trotuarul din fața și din spatele clădirii, era scris cu litere mari cuvântul „copii”. Imaginea este din 14 martie 2022.
O imagine din satelit de la Maxar Technologies arată că Teatrul din Mariupol era semnalizat ca adăpost pentru copii. Pe trotuarul din fața și din spatele clădirii, era scris cu litere mari cuvântul „copii”. Imaginea este din 14 martie 2022.

Războiul Rusiei contra Ucrainei | Consiliul Europei suspendă relațiile cu Belarus. Biden: Putin e un dictator ucigaș, pur si simplu o brută

În a 22-a zi de război în Ucraina, soarta a sute de civili care se adăposteau în Teatrul din Mariupol rămâne necunoscută. Clădirea teatrului era semnalizată ca adăpost pentru copii, în fața și în spatele teatrului era scris cu litere mari, vizibile de la altitudine, cuvântul „copii”.

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, l-a numit joi pe Putin un „dictator ucigaș, pur și simplu o brută”, după ce în urmă cu o zi acesta a transmis că omologul său rus este un „criminal de război”.

Kremlinul a reacționat imediat la declarațiile venite din partea lui Biden, calificându-le drept „de neiertat”.

Dmitri Medvedev, fost președinte al Rusiei din 2008, până în 2012, a transmis că Rusia își va pune inamicii „la locul lor”. Anterior, politicianul rus i-a avertizat pe liderii din Occident că orice război economic din trecut a dus la un conflict real între state.

Consiliul Europei a decis joi suspendarea relațiilor cu Belarusul. Comitetul Miniștrilor, principalul organism decizional al organizației, a motivat decizia pe fondul participării active a Minskului la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Pe 24 februarie 2022, Rusia a invadat Ucraina. O parte dintre trupele mobilizate în Belarus au fost trimise pe frontul de luptă, în apropierea Kievului.

Între timp, autoritățile ucrainene anunță că au reușit să-i scoată la suprafață pe majoritatea civililor care se ascundeau în Teatrul Dramatic din centrul orașului Mariupol. Nu se cunoaște în continuare câte victime sunt de pe urma bombardamentului efectuat de forțele armate ruse asupra clădirii din oraș. Rusia transmite că teatrul a fost bombardat de armata ucraineană.

Joi, președintele Zelenski s-a adresat politicienilor din Bundestag, Parlamentul Germaniei, îndemnându-l pe cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, să „distrugă acest zid și să-i dea Germaniei rolul de lider pe care îl merită”.

Într-o notă similară, dacă nu identică, în iunie 1987, președintele SUA de atunci, Ronald Reagan, i se adresa lui Gorbaciov în timpul vizitei sale din Berlin, îndemnându-l pe liderul sovietic să „dărâme acest zid” ce despărțea Berlinul de Vest de cel de Est.

23:45 17.3.2022

OMS cere încetarea focului de armă în Ucraina

Directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, i-a cerut Consiliului de Securitate ONU să ajungă la o soluție cu privire la un acord de încetare a focului în Ucraina, scrie BBC.

„De parcă pandemia de Covid nu era suficientă, să ai un război atât de serios precum cel de acum este un pericol pentru lume”, a declarat Ghebreyesus în fața unui comitet format din 15 membri OMS joi.

„În orice conflict, atacurile asupra instituțiilor medicale reprezintă o încălcare a dreptului internațional umanitar”, a continuat directorul OMS.

22:45 17.3.2022

Pentagon: Ofensiva Rusiei e în continuare înghețată

Departamentul pentru Apărare al Statelor Unite a transmis că avansul Rusiei în Ucraina a înghețat pe toate fronturile, transmite BBC.

„În mod clar, nu erau pregătiți pentru poziția în care se regăsesc de trei săptămâni - practic înghețați pe mai multe fronturi de luptă, chinuindu-se să își alimenteze vehiculele militare și să-și hrănească trupele sau să le aprovizioneze cu arme și muniție în fața rezistenței ucrainene extrem de hotărâtă”, a declarat joi un oficial de rang înalt american.

Potrivit acestuia, soldații ruși au avut parte recent de o singură operațiune militară efectuată cu succes: capturarea orașului Izyum, aflat în estul Ucrainei. Printre motivele înghețării ofensivei se numără moralul scăzut al soldaților Rusiei, proasta conducere și lipsa de informații.

21:59 17.3.2022

Biden va vorbi cu președintele Chinei, Xi Jinping, despre aprovizionarea Rusiei cu armament chinezesc

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a transmis reporterilor în timpul ultimei conferințe de presă că președintele Statelor Unite, Joe Biden, va discuta cu omologul său chinez, Xi Jinping, despre posibilitatea ca statul chinez să furnizeze Rusiei echipament militar, scrie BBC.

Psaki a adăugat că eșecul Chinei de a denunța acțiunile Rusiei în Ucraina „spune multe” despre poziția acesteia față de ceea ce se întâmplă în Europa.

21:53 17.3.2022

Cehia nu mai poate primi refugiați din Ucraina

Prim-ministrul Cehiei, Petr Fiala, a transmis că țara sa nu mai poate primi refugiați din Ucraina datorită afluxului mare de ucraineni ce au fugit din calea războiului și au ajuns până acum în Cehia.

„Trebuie să recunoaștem că am ajuns la margine când vine vorba de a putea accepta (refugiați, n.r.) fără probleme”, a declarat premierul, citat de Associated Press și preluat de BBC.

Aproximativ 270.000 de refugiați din Ucraina au ajuns în Cehia încă de la începutul invaziei rusești, la finalul lunii trecute.

Un grup de refugiați, surprinși la Praga pe 2 martie 2022.
Un grup de refugiați, surprinși la Praga pe 2 martie 2022.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG