OMS cere încetarea focului de armă în Ucraina
Directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, i-a cerut Consiliului de Securitate ONU să ajungă la o soluție cu privire la un acord de încetare a focului în Ucraina, scrie BBC.
„De parcă pandemia de Covid nu era suficientă, să ai un război atât de serios precum cel de acum este un pericol pentru lume”, a declarat Ghebreyesus în fața unui comitet format din 15 membri OMS joi.
„În orice conflict, atacurile asupra instituțiilor medicale reprezintă o încălcare a dreptului internațional umanitar”, a continuat directorul OMS.
Pentagon: Ofensiva Rusiei e în continuare înghețată
Departamentul pentru Apărare al Statelor Unite a transmis că avansul Rusiei în Ucraina a înghețat pe toate fronturile, transmite BBC.
„În mod clar, nu erau pregătiți pentru poziția în care se regăsesc de trei săptămâni - practic înghețați pe mai multe fronturi de luptă, chinuindu-se să își alimenteze vehiculele militare și să-și hrănească trupele sau să le aprovizioneze cu arme și muniție în fața rezistenței ucrainene extrem de hotărâtă”, a declarat joi un oficial de rang înalt american.
Potrivit acestuia, soldații ruși au avut parte recent de o singură operațiune militară efectuată cu succes: capturarea orașului Izyum, aflat în estul Ucrainei. Printre motivele înghețării ofensivei se numără moralul scăzut al soldaților Rusiei, proasta conducere și lipsa de informații.
Biden va vorbi cu președintele Chinei, Xi Jinping, despre aprovizionarea Rusiei cu armament chinezesc
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a transmis reporterilor în timpul ultimei conferințe de presă că președintele Statelor Unite, Joe Biden, va discuta cu omologul său chinez, Xi Jinping, despre posibilitatea ca statul chinez să furnizeze Rusiei echipament militar, scrie BBC.
Psaki a adăugat că eșecul Chinei de a denunța acțiunile Rusiei în Ucraina „spune multe” despre poziția acesteia față de ceea ce se întâmplă în Europa.
Cehia nu mai poate primi refugiați din Ucraina
Prim-ministrul Cehiei, Petr Fiala, a transmis că țara sa nu mai poate primi refugiați din Ucraina datorită afluxului mare de ucraineni ce au fugit din calea războiului și au ajuns până acum în Cehia.
„Trebuie să recunoaștem că am ajuns la margine când vine vorba de a putea accepta (refugiați, n.r.) fără probleme”, a declarat premierul, citat de Associated Press și preluat de BBC.
Aproximativ 270.000 de refugiați din Ucraina au ajuns în Cehia încă de la începutul invaziei rusești, la finalul lunii trecute.