Linkuri accesibilitate

Boris Johnson și votul de încredere. Ce ar însemna pentru Ucraina o eventuală demisie a sa


Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a supraviețuit unui vot de încredere aproape la limită. Potrivit experților, Johnson va avea din ce în ce mai multe dificultăți în a rămâne la putere în viitorul apropiat.
Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a supraviețuit unui vot de încredere aproape la limită. Potrivit experților, Johnson va avea din ce în ce mai multe dificultăți în a rămâne la putere în viitorul apropiat.

Boris Johnson a supraviețuit luni seara unui vot de încredere al colegilor de partid, după ce 211 parlamentari conservatori au votat în favoarea rămânerii sale la putere, față de doar 148 care nu îl mai vor ca prim-ministru al Marii Britanii.

Procedura de vot a avut loc după ce nu mai puțin de 54 de deputați conservatori au trimis petiții lui Sir Graham Brady, șeful Comisiei 1922, un grup parlamentari format din membrii partidului Conservator.

Aceștia și-au declarat neîncrederea în Johnson, după ce premierul britanic a fost găsit vinovat de organizarea mai multor evenimente sociale la Downing Street (reședința sa și sediul Guvernului) în perioada lockdown-urilor din Marea Britanie.

Scandalul „Partygate”, așa cum e denumit în Regatul Unit după cazul „Watergate” din America, are consecințe grave pentru reputația sa și, implicit, pentru șansa de a rămâne la putere. Votul de luni seara a scos la iveală faptul că 40% din colegii săi, deputați în Parlament, nu îl mai doresc ca prim-ministru în fruntea țării.

Deși Johnson a supraviețuit votului de încredere, colaborarea cu o bună parte din membrii partidului Conservator în Parlament va fi mult mai dificilă în viitor. Mai mulți premieri britanici din trecut au fost nevoiți să-și dea demisia deși reușiseră cu puțin timp înainte să supraviețuiască unui vot similar.

În iunie 2019, premierul Marii Britanii de atunci, Theresa May, și-a dat demisia deși cu doar 6 luni în urmă aceasta supraviețuise unui vot de încredere din decembrie 2018 din Camera Comunelor. Margaret Thatcher, prim-ministrul țării timp de 11 ani, a demisionat la doar câteva zile distanță după o procedură similară, în 1990.

Posibilii candidați conservatori și impactul asupra relațiilor cu Ucraina

În cazul în care Johnson renunță la funcția de premier, mai mulți colegi de-ai săi de partid sunt pregătiți să îi ia locul. Printre ei se numără Rishi Sunak, ministrul Finanțelor din Marea Britanie, care e considerat de experți ca fiind principalul candidat la funcție.

Însă candidatura sa întâmpină numeroase probleme, printre care o amendă pe care Sunak a primit-o după ce a participat la un eveniment social organizat de Boris Johnson în perioada lockdown-ului.

Liz Truss – actualul ministru de Externe – se așteaptă să fie, de asemenea, nominalizată pentru funcția de prim-ministru.

Truss s-a remarcat în ultimele luni pentru tonul categoric împotriva Rusiei, dar și pentru o condamnare fermă a acțiunilor Kremlinului - atât în timpul vizitei ei din Moscova în luna februarie, cât și după ce Rusia a invadat Ucraina.

Nu în ultimul rând, Ben Wallace, actualul ministru britanic al Apărării, se mai află printre cei care ar putea fi numiți în funcția de prim-ministru dacă Boris Johnson demisionează.

Ostap Kryvdyk, un expert în relații internaționale din Ucraina care în prezent e înrolat ca pompier în armată, a declarat pentru Europa Liberă faptul că o eventuală demisie a lui Johnson nu ar afecta relațiile bilaterale dintre Kiev și Londra.

Ostap Kryvdyk, expert în relații internaționale.
Ostap Kryvdyk, expert în relații internaționale.

„În momentul de față, comunitatea politică din Marea Britanie are o înțelegere comună față de prejudiciul cauzat de Rusia ordinii globale, rezultat de pe urma invaziei Ucrainei – fie că vorbim de comerț internațional sau de prejudiciile cauzate intereselor economice și de securitate ale Marii Britanii”, a explicat Kryvdyk pentru Europa Liberă.

Expertul notează că politicienii britanici, indiferent de cine l-ar înlocui pe Johnson, înțeleg că Rusia a încălcat normele internaționale și că trebuie pedepsită.

O posibilă diferență din interiorul partidului Conservator vine de pe urma înțelegerii diferite pe care unii politicieni o au față de cât de mult ar trebui Regatul Unit să se implice în a ajuta Ucraina.

„Marea Britanie este unul din statele ce oferă cel mai mult sprijin Ucrainei”, a continuat el.

„Cred că Marea Britanie și Ucraina vor continua să-și dezvolte relațiile. Și sper că atunci când vom depăși acest război, momentul de solidaritate va continua, alături de investiții și oportunități reciproce de dezvoltare”, a transmis Kryvdyk pentru Europa Liberă.

Ben Wallace a anunțat recent că țara sa va trimite lansatoare noi de rachete M270, capabile să lovească precis ținte aflate la 80 de kilometri distanță. Soldații britanici îi vor antrena pe cei ucraineni pentru a putea folosi armamentul trimis de Londra.

„Regatul Unit este alături de Ucraina în această luptă și își asumă un rol de lider în furnizarea trupelor sale eroice cu arme vitale, de care au nevoie pentru a-și apăra țara de invazia neprovocată. Dacă comunitatea internațională își continuă sprijinul, cred că Ucraina poate câștiga”, a declarat Wallace într-un comunicat.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG