Demiterea generalului Valeri Zalujnîi, dacă se confirmă, ar fi cea mai importantă remaniere a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de la invazia rusă din februarie 2022.
Cotidianul american The Washington Post a relatat, în baza a două surse americane de rang înalt, că oficialii americani nici nu au sprijinit, nici nu au obiectat cu privire la această mutare, recunoscând că decizia a fost luată de Zelenski.
„Aş dori să subliniez că răspunsul Casei Albe a fost că nu am sprijinit sau obiectat la decizia lor suverană. Casa Albă a transmis că este de competenţa Ucrainei să ia propriile decizii suverane cu privire la personalul său”, a spus un oficial american sub protecția anonimatului.
Informația a fost ulterior relatată și de agenția britanică de presă Reuters, care a citat două surse bine informate.
Demiterea încă neconfirmată de Kiev a generalului Valeri Zalujnîi a venit după ce acesta a intrat în conflict cu preşedintele Volodimir Zelenski în legătură cu strategia militară, dar şi cu alte probleme interne cu privire la război.
Schimbarea comandantului suprem al forțelor armate ucrainene ar veni și pe fondul contraofensivei ucrainene de anul trecut, care nu a reuşit să recupereze porţiuni semnificative din teritoriul acaparat de Rusia.
De asemenea, o sursă apropiată de biroul lui Volodimir Zelenski a declarat că cei doi oficiali ucraineni nu sunt de acord nici în privinţa unei noi campanii de mobilizare militară, preşedintele opunându-se propunerii lui Zalujnîi de a chema 500.000 de soldaţi noi la luptă.
Aceeași sursă a explicat că anunțul demiterii nu a fost făcut momentan deoarece încă se discută cine să-l înlocuiască pe Valeri Zalujnîi.
Șeful armatei ucrainene este una dintre cele mai populare figuri din societatea ucraineană, iar plecarea sa din funcție ar putea afecta moralul trupelor și ar putea zdruncina sprijinul, în timp ce armata ucraineană se străduiește să respingă înaintarea forțelor rusești.