Linkuri accesibilitate

Reportaj | O Biblie scăpată pe jos, o încăierare și „căderea Bisericii Moscovei” în Ucraina


Oamenii se roagă în Catedrala Hmelnițkii, în Duminica Paștelui, aprilie 2023.
Oamenii se roagă în Catedrala Hmelnițkii, în Duminica Paștelui, aprilie 2023.

Hmelnițkii, Ucraina -- Cu două săptămâni înainte ca locuitorii acestui oraș liniștit din vestul Ucrainei să se adune în jurul principalei catedrale pentru tradiționala binecuvântare a coșurilor de Paște, o încăierare a izbucnit între un preot și un soldat în interiorul clădirii, șocând oamenii din regiune și din țară.

„Câți oameni mai trebuie să moară pentru ca voi să nu mai mergeți la Patriarhia Moscovei?”, a întrebat fostul medic militar Artur Ananiev pe cei peste 100 de credincioși prezenți în catedrala administrată de Biserica Ortodoxă Ucraineană (UOC), legată de Moscova și care a dominat în Ucraina în ultimele decenii.

Relatările despre ceea ce s-a întâmplat după ce Ananiev a vorbit sunt contradictorii.

El spune că a fost agresat fizic de clericul Ihor Slobodian; preoții au susținut inițial că au „încercat să-l oprească” pe Ananiev pentru că a aruncat o Biblie pe jos.

După publicarea unei înregistrări, se vede clar că unul dintre ei a scăpat din greșeală cartea sfântă pe podea, iar preoții au trecut la acuzația că soldatul a vărsat apă sfințită.

Videoclipul, filmat de un enoriaș neidentificat, a fost publicat de Viktor Burlik, fostul frate de arme al lui Ananiev din Batalionul 19 de pușcași voluntari și deputat al Consiliului Regional Hmelnițkii, și a devenit instantaneu viral pe rețelele sociale.

Înregistrarea arată cum un bărbat îmbrăcat într-o mantie purpurie, identificat ulterior ca fiind Slobodian, îl lovește pe Ananiev, mai mulți bărbați îi răsucesc brațele, îl scot cu forța din catedrală și îl apasă pe corp în timp ce stă întins pe podea la intrare.

De asemenea, se vede cum o femeie în vârstă îl lovește cu palma peste față, iar o altă femeie îi imploră să se oprească și să cheme poliția.

La final, Ananiev, întins pe podea, cu sânge pe frunte, spune: „Nu pot respira”, iar Slobodian îi răspunde: „Nu-mi pasă dacă poți sau nu poți”.

Patrula de poliție sosită la fața locului a decis să depună un raport administrativ împotriva lui Ananiev, în vârstă de 25 de ani, pentru huliganism. Abia a doua zi, când Ananiev - care a fost diagnosticat cu un traumatism cranian și o contuzie cerebrală la spitalul local - a depus o plângere, poliția națională a deschis două dosare penale împotriva agresorilor săi, sub acuzația de huliganism și vătămare corporală ușoară.

„Nu am știut că cineva filma”, a declarat Ananiev pentru RFE/RL, amintindu-și de ziua încăierării, peste o săptămână mai târziu, la clinica veterinară unde lucrează: „Dacă nu ar fi fost așa, oamenii ar fi putut crede minciunile preoților și toate acestea nu s-ar fi întâmplat”.

Artur Ananiev lucrează în spitalul veterinar din orașul său natal, Hmelnițkii.
Artur Ananiev lucrează în spitalul veterinar din orașul său natal, Hmelnițkii.

El se referea la evenimentele care au urmat, pe care ziarul local Proskuriv le-a descris ca fiind „căderea bisericii din Moscova”.

La doar o zi după incidentul violent, preoții din Biserica Ortodoxă Ucraineană (UOC) au plecat din catedrală. Clădirea și parohia se află acum în întreținerea Bisericii Ortodoxe din Ucraina (OCU), care a obținut independența în 2019 și care câștigă enoriași și proprietăți.

De ceva vreme, UOC își pierde echilibrul în Ucraina, o țară în care războiul mortal de agresiune al Moscovei a făcut ca orice asociere cu statul rus și cu Biserica Ortodoxă Rusă să fie toxică.

Confruntare în toată țara

„Bătaia unui soldat și minciunile flagrante despre aceasta au fost scânteile care au aprins focul, dar furia față de preoții din Moscova mocnea de mult timp”, a declarat Andrii Popik, un activist local și blogger, pentru RFE/RL.

Evenimentele din Hmelnițkii s-au desfășurat pe fundalul confruntării din întreaga țară cu biserica apropiată de Moscova - un conflict ale cărui rădăcini datează din 1991, când Ucraina și-a câștigat independența odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice, dar care s-a intensificat în toamna anului trecut, în urma invaziei pe scară largă și neprovocate a Rusiei în Ucraina din februarie.

Catedrala din Hmelnițkii, Ucraina.
Catedrala din Hmelnițkii, Ucraina.

Cunoscută până de curând sub numele de Biserica Ortodoxă Ucraineană-Patriarhia Moscovei, UOC a fost nominal autonomă, dar a fost subordonată Bisericii Ortodoxe Ruse. Aceasta a rupt legăturile cu Moscova în mai 2022, invocând opoziția față de invazie, dar biserica și clericii din cadrul acesteia au fost acuzați că au menținut aceste legături, susținând narațiuni pro-rusești și colaborând cu forțele de ocupație din părțile Ucrainei controlate de Rusia.

În decembrie, președintele Volodimir Zelenski a promis că va introduce măsuri pentru a proteja „independența spirituală” a țării sale față de Biserica Ortodoxă Rusă - care este condusă de Patriarhul Kirill al Moscovei - un aliat loial al președintelui rus Vladimir Putin - și care a sprijinit fără echivoc războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Într-un sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev (KIIS) în decembrie, până la 78% dintre ucraineni au declarat că statul ar trebui să intervină în activitățile UOC, iar 54% au spus că aceasta ar trebui interzisă cu totul.

Evenimentele de la Catedrala Hmelnițkii au avut loc în timp ce tensiunile au crescut într-un centru mult mai important al ortodoxiei din Ucraina: Kiev-Pechersk Lavra, sau Mănăstirea Peșterilor, un complex din capitala ucraineană, pe care UNESCO îl numește „unul dintre cele mai importante centre de pelerinaj creștin din lume”.

Cu trei zile înainte de bătaia lui Ananiev, clericii pro-moscoviți ai UOC au refuzat să părăsească Kiev-Pechersk Lavra, în ciuda unui ordin de evacuare din partea autorităților.

În ajunul încăierării de la Hmelnițkii, starețul mănăstirii din Kiev, mitropolitul Pavlo - supranumit „Pașa Mercedes” de către din cauza stilului de viață somptuos - a fost plasat în arest la domiciliu pentru 60 de zile, în timp ce procurorii îl investighează sub suspiciunea de incitare la ură religioasă și de justificare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Pe fondul îngrijorărilor legate de posibilitatea unei confruntări violente care ar putea afecta imaginea Ucrainei, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare, Olexii Danilov, a declarat că călugării care refuză să părăsească situl istoric din inima capitalei nu vor fi evacuați cu forța. Câteva săptămâni mai târziu, mulți dintre ei se află acolo.

Dar, spre deosebire de cazul Kiev-Pechersk Lavra, preoții UOC de la Catedrala Hmelnițkii au fost evacuați în mai puțin de o zi.

Mișcarea a fost catalogată drept un „raid de confiscare” sau o preluare ostilă de către UOC și a fost salutată ca un „act de justiție mult așteptat” de către Iurii Smal, un deputat regional din partea partidului naționalist Svoboda, care a jucat un rol esențial în acest proces.

RFE/RL a încercat de mai multe ori să contacteze diverși reprezentanți ai UOC din regiunea Hmelnițkii, dar niciunul dintre ei nu a fost de acord să comenteze evenimentele recente.

Maidanul religios

La câteva ore de la publicarea videoclipului cu încăierarea de la Hmelnițkii, mai bine de 1.000 de locuitori furioși - până la 4.000, potrivit unor martori oculari - au venit la catedrală.

Potrivit lui Popik, care a fost prezent, a fost cea mai mare demonstrație din Hmelnițkii de la Euromaidan - protestul masiv pro-european și anti-corupție care l-a alungat de la putere în 2014 pe președintele Viktor Ianukovici, favorabil Moscovei.

Enoriașii semnează pentru trecerea Catedralei Hmelnițkii la Biserica Ortodoxă pro-Kiev din Ucraina. Orașul are o populație de peste 274.000 de persoane.
Enoriașii semnează pentru trecerea Catedralei Hmelnițkii la Biserica Ortodoxă pro-Kiev din Ucraina. Orașul are o populație de peste 274.000 de persoane.

Andrii Kolesnik, un student la istorie în vârstă de 21 de ani, al cărui tată luptă în Batalionul 19 de pușcași, a declarat pentru RFE/RL că, atunci când s-a alăturat protestului, „nu exista literalmente niciun loc unde să îți pui picioarele din cauza numărului de oameni care veneau la catedrală”.

Alături de cetățenii obișnuiți se aflau personalități locale, activiști și soldați, a spus el. Demonstranții au scandat: „Jos preoții de la Moscova”, „Rușine!” și „Glorie Ucrainei!”.

Ferestrele catedralei au fost acoperite cu afișe care arătau un cadru fix din înregistrarea cu bătaia lui Artur Ananiev. Un banner alb cu „KGB” scris cu litere roșii a apărut pe o intrare laterală folosită adesea de preoți - o referire la legăturile strânse din perioada sovietică dintre poliția secretă și Biserica Ortodoxă Rusă.

După ce a aflat despre oamenii care veneau la catedrală, deputatul Iurii Smal a declarat pentru RFE/RL că a adus șase mese și a anunțat o petiție pentru trecerea parohiei de la UOC pro-Moscova la OCU pro-Kiev.

În vârstă de 67 de ani, Iurii Smal a fost comandantul unei „unități de autoapărare” înființate pentru a proteja demonstranții de forțele guvernamentale și de provocatori în timpul protestelor Euromaidan din localitate și l-a întâlnit la acea vreme pe Ananiev, pe atunci în vârstă de 16 ani, care se număra printre mai mulți tineri implicați în demonstrații.

După invazia rusă la scară largă din februarie 2022, Smal a ajutat la crearea Batalionului 19 de pușcași, unitatea de voluntari în care s-a alăturat și Artur Ananiev.

Iurii Smal, un deputat local al partidului naționalist Svoboda, conduce comisia parohială din catedrala Hmelnițkii.
Iurii Smal, un deputat local al partidului naționalist Svoboda, conduce comisia parohială din catedrala Hmelnițkii.

De asemenea, Smal a fost implicat în viața religioasă din Hmelnițkii timp de mulți ani.

El a contribuit la construcția Catedralei Sfintei Fecioare Maria în anii 1990 și a încercat să-l convingă pe Mitropolitul Antonii, șeful eparhiei, să părăsească biserica legată de Moscova în 2018, când a fost creată OCU, în urma fuziunii dintre Biserica Ortodoxă Autocefală Ucraineană și Biserica Ortodoxă Ucraineană-Patriarhatul Kievului.

După această fuziune, în 2019, Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului, șeful spiritual al comunității globale a creștinismului ortodox a acordat noii biserici independența față de Patriarhia Moscovei și de Biserica Ortodoxă Rusă.

Această schimbare epocală a înfuriat Kremlinul și Biserica Ortodoxă Rusă și a adăugat tensiuni serioase în legăturile dintre Moscova și Kiev, deja profund în dezacord din 2014, când Rusia a răspuns la căderea lui Ianukovici prin confiscarea Crimeei și întreținerea unui război separatist în regiunea Donbas din estul Ucrainei.

În parohiile din întreaga Ucraină, aceasta a dat influență noii biserici și a intensificat luptele dintre OCU și UOC-Patriarhia Moscovei cu privire la proprietatea bisericii și la loialitatea credincioșilor.

Mitropolitul Antonii urmărește protestul de lângă Catedrala Hmelnițkii.
Mitropolitul Antonii urmărește protestul de lângă Catedrala Hmelnițkii.

În doar câteva ore, 1.225 de locuitori au votat în favoarea trecerii la OCU în Hmelnițkii. Procedura este legală în conformitate cu o lege din 2019 care recunoaște dreptul unei comunități religioase de a-și schimba subordonarea prin vot în rândul membrilor săi, dar nu este clar dacă toți cei care au votat erau enoriași.

Protestatarii au ales, de asemenea, o comisie responsabilă cu auditarea proprietății catedralei și au indicat că Smal o va conduce.

Cărți pro-imperialism și broșuri anti-vaccinare

Ulterior, comisia a declarat că a găsit în biblioteca catedralei o serie de cărți care îmbrățișează imperialismul rusesc, cu titluri precum „Bătălia pentru Rusia” și „Rusia înainte de a doua venire”, precum și lucrări ale lui Ivan Iliin, un gânditor rus din secolul al XX-lea, considerat de către mulți un fascist și lăudat de Putin. De asemenea, au fost găsite broșuri anti-vaccinare.

Mitropolitul Antonii a urmărit desfășurarea evenimentelor din casa sa din apropiere, înconjurat de colegii preoți. Potrivit lui Smal, după ce a văzut lista cu semnăturile enoriașilor, episcopul în vârstă de 77 de ani a fost de acord să predea cheile catedralei, spunând că nu se va opune voinței poporului.

„Nu a avut de ales. Justiția era de partea noastră, iar noi eram majoritatea”, a declarat Smal pentru RFE/RL.

Niciunul dintre preoții rămași nu a decis să treacă la biserica pro-Kiev, iar Antonii a fost demis de către superiorii săi din UOC în ziua următoare. Doar membrii corului au ales să rămână în catedrală.

Binecuvântarea coșurilor de Paște la Catedrala Hmelnițkii.
Binecuvântarea coșurilor de Paște la Catedrala Hmelnițkii.

„Patriarhia Moscovei în Ucraina este un nonsens - am așteptat acest moment timp de 30 de ani”, a declarat pentru RFE/RL Tetiana Brițka, în vârstă de 65 de ani, care a venit la catedrală pentru binecuvântarea coșurilor de Paște.
O altă femeie, Alla, în vârstă de 71 de ani, care nu a dorit să i se publice numele de familie, a declarat că nu „susține tranziția la noua biserică”, dar a venit oricum pentru binecuvântare.

Tensiuni confesionale

Reflectând asupra evenimentelor care s-au desfășurat după o încăierare în catedrală, Ananiev a declarat pentru RFE/RL că este mulțumit că „oamenii din Hmelnițkii au văzut în sfârșit adevărata față a bisericii din Moscova”.

Bătaia de la Catedrala Hmelnițkii nu a fost prima dată când Ananiev și Slobodian - care a fugit din oraș și se ascunde acum de poliție - s-au confruntat. Primul era membru al Feniks, o organizație naționalistă care a luat naștere din ramura de tineret a partidului Svoboda, iar cel de-al doilea făcea parte din Frăția Sfinților Antoniu și Teodosie din Peșterile Kievului, o organizație de susținători fermi ai UOC.

Din 2018, membrii celor două organizații au intervenit - de părți opuse - în parohii care doreau să schimbe subordonarea. Potrivit lui Popyk, Frăția angaja huligani pentru a împiedica comunitățile locale să părăsească biserica loială Moscovei.

În seara zilei în care a avut loc încăierarea, o slujbă în ucraineană - pentru prima dată în ultimii 30 de ani - a fost ținută la Catedrala Hmelnițkii.

Aceasta a fost condusă de Daniil Tarnavskii, în vârstă de 41 de ani, un capelan militar care în trecut a fost preot UOC la Catedrala Hmelnițkii, dar care a trecut la biserica pro-Kiev în urmă cu șase ani.

Capelanul militar Daniil Tarnavskii conduce prima slujbă după tranziția Catedralei Hmelnițkii.
Capelanul militar Daniil Tarnavskii conduce prima slujbă după tranziția Catedralei Hmelnițkii.

Tarnavskii, care a devenit băiat de altar la vârsta de 6 ani și preot la 20 de ani, spune că ceea ce el a numit natura autoritară și strict ierarhică a UOC a împiedicat mulți preoți bine intenționați și pro-ucraineni să se revolte împotriva superiorilor lor în vârstă, pro-ruși.

El a declarat pentru RFE/RL că a schimbat confesiunea pentru că a ajuns să înțeleagă că, în lumina războiului dintre Ucraina și separatiștii susținuți de Rusia în Donbas, nu putea să fie patriot și să rămână preot al bisericii legate de Rusia.

A doua zi după prima slujbă în limba ucraineană, la catedrală a avut loc înmormântarea lui Maxim Kolaches, un arhitect și soldat voluntar în vârstă de 25 de ani.

A fost prima înmormântare a unui soldat ucrainean ucis în lupta cu trupele rusești care a avut loc în templu de la izbucnirea războiului din Donbas în 2014.

UOC a refuzat să organizeze funeralii pentru soldații ucraineni în acest loc, o poziție care i-a înfuriat pe localnici și a contribuit la protestele din Hmelnițkii.

Daniil Tarnavskii, care servește drept capelan pentru soldații din regiunea Hmelnițkii, a declarat că ține cel puțin o înmormântare în fiecare zi pentru un soldat ucis în război.

Evacuare unanimă

În ajunul sărbătorilor de Paște, strada centrală Proskurivska din Hmelnițkii nu era foarte aglomerată, deși orașul - centrul unei regiuni care găzduiește 110.000 de persoane strămutate în interiorul țării - rămâne relativ animat.

De-a lungul străzii, trecătorii lasă flori și lumânări la picioarele unui șir de standuri în formă de cub care poartă portretele soldaților din oraș care au fost uciși în război.

Un șir de cuburi cu portrete ale soldaților uciși se întinde pe strada centrală Proskurivska din Hmelnițkii.
Un șir de cuburi cu portrete ale soldaților uciși se întinde pe strada centrală Proskurivska din Hmelnițkii.

„Vreau ca oamenii să se uite în ochii eroilor noștri atunci când își văd de treburile lor în oraș”, a declarat Olexandr Semcișîn, primarul din Hmelnițkii, pentru RFE/RL.

Semcișîn, care provine din partidul Svoboda (Libertate) și din mișcarea naționalistă cu același nume, a fost ales pentru prima dată în 2015 și se află la al doilea mandat, după ce a obținut 87% din voturi în urmă cu doi ani.

Un steag al autoproclamatei „Republici Populare Luhansk” - entitatea separatistă susținută de Rusia în regiunea Luhansk din Donbas, pe care Moscova o revendică acum fără temei ca parte a Rusiei - se află pe pragul biroului său și servește drept preș pentru vizitatori. Încăperea spațioasă este plină de diverse suveniruri și obiecte de război aduse de pe linia frontului.

„Aceasta este ceea ce este în esența sa așa-numita Lume Rusă”, a spus el, arătând o parte dintr-o rachetă ridicată de pe câmpul de luptă. „Moarte, distrugere și mizerie.”

Primarul din Hmelnițki, Olexandr Semcișîn, în biroul său.
Primarul din Hmelnițki, Olexandr Semcișîn, în biroul său.

La două zile după bătaia lui Artur Ananiev, consiliul orășenesc Hmelnițkii a votat în unanimitate pentru a rezilia dreptul UOC de a folosi terenul de sub catedrală, precum și alte 12 parcele.

Consiliul regional i-a urmat exemplul: Printr-un vot unanim, membrii săi au interzis activitatea UOC în regiunea Hmelnițkii și au recomandat ca administrațiile locale să inventarieze parcelele de teren folosite de UOC (pro-Moscova) și să ajute comunitățile să le transfere către OCU (pro-Kiev).

Decizii similare au fost luate în săptămânile următoare de către consiliile din alte trei regiuni din vestul Ucrainei: Rivne, Volin și Cernăuți.

Potrivit cercetătorului religios Dmitro Horievoy, decizia deputaților din Consiliul Regional Hmelnițkii de a interzice UOC nu are nicio forță juridică, deoarece numai o instanță poate emite o astfel de hotărâre. „Decizia privind loturile de teren este o modalitate șireată de a limita activitățile bisericii fără a le interzice”, a declarat acesta pentru RFE/RL.

Horievoy spune că evenimentele din Hmelnițkii au scăpat inițial de sub controlul autorităților centrale, care nu doresc ca tensiunile legate de „problema religioasă” să degenereze în violențe. Dar „deocamdată, se pare că escaladarea a fost împiedicată”.

În decurs de două săptămâni, tranziția Catedralei Hmelnițkii a fost urmată de alte trei biserici din oraș și cinci din regiunea mai largă. În regiunea Hmelnițkii au mai rămas peste 560 de biserici ale UOC, dar ritmul tranzițiilor către OCU se accelerează.

De la invazia Rusiei din februarie 2022, peste 700 de parohii din Ucraina au trecut de la UOC la OCU.

Tranziția este și mai vizibilă la nivelul credincioșilor individuali: potrivit sondajului KIIS, numărul ucrainenilor care s-au identificat ca membri ai OCU a crescut de la 34% în iunie 2020 la 54% în iulie 2022, în timp ce biserica legată de Moscova a înregistrat o scădere de la 18% la 14% în această perioadă.

Primarul Semcișîn susține vocal măsurile luate împotriva UOC, pe care a numit-o un „cuib al FSB” - o referire la Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, principalul succesor al KGB - care este responsabil pentru „sabotaj antiucrainean”.

„Ceea ce traversăm este un proces natural”, a spus el, argumentând că „Rusia a folosit biserica ca instrument de control politic, iar după invazia la scară largă, toată lumea înțelege că nu poate fi loc pentru ea în Ucraina”.

Reportaj realizat de Aleksander Palikot, jurnalist la serviciul ucrainean al RFE/RL.

XS
SM
MD
LG