Linkuri accesibilitate

Ucraina, prinsă la mijloc în războiul comercial dintre SUA și China privind dronele


Un militar ucrainean lansează o dronă din poziția sa de pe linia frontului, în apropierea orașului Pokrovsk, în octombrie 2024.
Un militar ucrainean lansează o dronă din poziția sa de pe linia frontului, în apropierea orașului Pokrovsk, în octombrie 2024.

Producătorii din China au început recent să limiteze vânzările către Statele Unite și Europa de componente-cheie utilizate pentru a construi drone folosite pentru apărarea Ucrainei.

Escaladarea ostilităților comerciale dintre China și Statele Unite pune în pericol livrările de drone esențiale pentru efortul de război al Ucrainei.

Dezvăluirile presei americane sugerează că producătorii chinezi limitează vânzarea de componente vitale pentru drone către companiile din Statele Unite și Uniunea Europeană, care furnizează aceste componente Ucrainei.

Restricțiile chineze ar putea afecta efortul Ucrainei pe câmpul de luptă, unde dronele au jucat un rol esențial.

Arsenalul Kievului de drone ieftine, dar eficiente, este utilizat pentru recunoaștere, lansarea de explozibili asupra țintelor și apărarea împotriva atacurilor rusești.

Mișcarea Beijingului este văzută ca un răspuns la decizia Washingtonului din decembrie de a restricționa vânzarea către China a cipurilor de memorie cu lățime de bandă mare și a altor echipamente semiconductoare.

Ca reacție imediată, Beijingul a interzis deja vânzarea de produse cu dublă utilizare către armata americană și a mai multor materiale cu înaltă tehnologie și aplicații militare către companiile americane.

Însă reducerea livrărilor de componente pentru drone, care constituie o parte esențială a efortului de război al Ucrainei împotriva Rusiei, reprezintă un nou element al escaladării tensiunilor comerciale.

Potrivit experților, decizia Chinei transmite, de asemenea, un mesaj viitoarei administrații a SUA, cea a președintelui ales Donald Trump, cu privire la capacitatea Chinei de a contracara sancțiunile impuse de Washington.

„Acesta este parțial un răspuns la tarifele americane și o formă de pedeapsă pentru măsurile americane de control al exporturilor”, a declarat Joseph Webster, senior fellow la Atlantic Council.

„Dar restricționarea acestei tehnologii a dronelor va avea consecințe pe câmpul de luptă pentru Ucraina și ar putea fi importantă înaintea unor potențiale negocieri de încetare a focului”, a completat el.

Dronele accesibile și disponibile în comerț au devenit un element de bază al războiului de aproape trei ani din Ucraina, atât pentru Kiev, cât și pentru Moscova.

Statele Unite păstrează un avantaj în ceea ce privește dronele militare de mari dimensiuni. China domină însă piața dronelor mai ieftine și mai mici și a componentelor acestora, care au aplicații civile și militare cu dublă utilizare.

Conform mai multor studii independente, China controlează 90% din piața dronelor din Statele Unite și 80% la nivel mondial.

Având în vedere această poziție, experții au avertizat cu privire la o dependență tot mai mare de controlul Chinei asupra lanțului global de aprovizionare cu drone.

Statele Unite au exprimat nevoia de a crea noi lanțuri de aprovizionare, în condițiile în care mișcările comerciale tit-for-tat dintre Beijing și Washington sunt pe cale să se intensifice sub a doua administrație Trump.

„Aceste noi controale nu fac decât să sublinieze importanța consolidării eforturilor noastre împreună cu alte țări pentru diversifica lanțurile de aprovizionare critice departe de [China]”, a declarat pentru RFE/RL un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Ministerul Comerțului și Ministerul Industriei și Tehnologiei Informației din China nu au răspuns la solicitarea de comentarii a RFE/RL.

Războiul comercial întâlnește războiul dronelor

Începând cu 2019, China a creat ceea ce a numit o „listă de entități nesigure” pentru a penaliza companiile care subminează interesele naționale chineze și a introdus norme pentru a pedepsi firmele care respectă restricțiile SUA privind entitățile chineze.

Un militar ucrainean lansează o dronă de recunoaștere pentru a survola pozițiile trupelor ruse, pe fondul atacului Rusiei asupra Ucrainei, în regiunea Zaporijia, Ucraina, mai 2024.
Un militar ucrainean lansează o dronă de recunoaștere pentru a survola pozițiile trupelor ruse, pe fondul atacului Rusiei asupra Ucrainei, în regiunea Zaporijia, Ucraina, mai 2024.

Domeniul de aplicare mai larg al acestor legi permite Beijingului să blocheze accesul global la componente critice, inclusiv materiale precum elementele rare și litiul, care formează componente esențiale pentru multe dispozitive, de la smartphone-uri la vehicule electrice.

În ceea ce privește cele mai recente limitări ale livrărilor de componente pentru drone către Statele Unite și Europa, producătorii chinezi de motoare, baterii și controlere de zbor au redus cantitățile pe care le livrează sau, în unele cazuri, au oprit complet livrările.

Un exemplu notabil a avut loc în octombrie, când producătorul american de drone Skydio, care aprovizionează armata ucraineană, a fost lovit de sancțiuni chineze ca răspuns la câștigarea unui contract din partea guvernului taiwanez.

Compania Skydio a fost prezentată ca o alternativă americană la producătorii chinezi și la dependența de lanțurile de aprovizionare chineze.

Deși firma americană a petrecut ani de zile construind un lanț de aprovizionare în afara Chinei pentru produsele sale, aceasta încă se baza pe China pentru o componentă vitală: bateriile.

Restricția chineză privind furnizarea de baterii către Skydio a făcut ca societatea să se chinuie să se aprovizioneze și a întârziat expedierile către clienții săi, printre care se numără și armata americană, care, la rândul său, aprovizionează Kievul.

În căutarea unor noi lanțuri de aprovizionare

Pentru Kiev, reducerea dependenței sale de lanțul de aprovizionare chinez pentru a face rost de drone pentru câmpul de luptă s-a dovedit dificilă, mulți producători ucraineni de drone bazându-se încă pe piese chinezești pentru a produce arme ieftine și eficiente.

În iulie, China a anunțat o interdicție privind exporturile de drone pentru uz militar, iar Beijingul a susținut că nu furnizează arme Rusiei sau Ucrainei.

Însă fluxul continuu de echipamente cu dublă utilizare din China către Rusia a contribuit la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Kremlin.

Acum, noile restricții impuse de guvernul chinez au îngreunat achiziția de drone și piese pentru acestea de către Ucraina.

În cazul Skydio, Beijingul a impus sancțiuni înainte ca societatea să își asigure furnizori alternativi, dar se pare că firma este în discuții cu mai multe societăți din Asia, inclusiv cu cele din Japonia și Taiwan.

Taiwanul, pe care China îl revendică ca teritoriul său, caută să își consolideze propriul lanț de aprovizionare cu drone, având în vedere importanța crescândă a acestora în războaiele moderne și spectrul unui potențial conflict cu Beijingul care ar putea duce la izolarea insulei autonome.

Insula autonomă și-a intensificat eforturile și a creat, de asemenea, legături cu țările europene în ceea ce privește tehnologiile dronelor. Ministrul său de externe a condus o delegație care a discutat acest subiect în Letonia, Lituania și Polonia în noiembrie și a semnat memorandumuri de înțelegere pentru a avansa dezvoltarea dronelor cu toate cele trei țări.

„Aceste restricții comerciale chineze ar putea duce la apariția unor noi lanțuri de aprovizionare cu drone”, a declarat Joseph Webster de la Atlantic Council. „Dar așteptați-vă ca China să dorească, de asemenea, să restricționeze dezvoltarea acestora”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG