UE anunță mai multe sancțiuni împotriva Rusiei
Un al patrulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza invaziei „nemiloase” a Ucrainei, va fi impus mâine de Uniunea Europeană, a declarat vineri șefal Comisiei Europene.
Sâmbătă, blocul „va lua un al patrulea pachet de măsuri pentru a izola și mai mult Rusia și a epuiza resursele pe care le folosește pentru a finanța acest război barbar”, a declarat președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, într-un comunicat.
„În primul rând, vom refuza Rusiei statutul de națiune cea mai favorizată pe piețele noastre. Acest lucru va revoca beneficii importante de care Rusia se bucură ca membru al OMC. Companiile ruse nu vor mai primi un tratament privilegiat în economiile noastre", a spus von der Leyen.
UE „va lucra, de asemenea, pentru a suspenda drepturile de membru al Rusiei la principalele instituții financiare multilaterale, inclusiv Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială. Ne vom asigura că Rusia nu poate obține finanțare, împrumuturi sau orice alte beneficii de la aceste instituții”, a spus șefa executivului comunitar.
YouTube anunță restricții împotriva presei de stat din Rusia
YouTube a anunțat că va bloca imediat accesul la canalele de YouTube asociate presei de stat din Rusia.
Compania a invocat o politică ce interzice conținutul ce trivializează sau neagă evenimentele bine documentate. Reprezentanții YouTube au adăugat că invazia Ucrainei de către Rusia se încadrează în această politică, iar compania va bloca în consecință canalele de pe YouTube a mai multor agenții de presă, printre care Russia Today și Sputnik.
„Regulile noastre comunitare interzic negarea, minimizarea sau banalizarea conținutului evenimentelor violente bine documentate și (ca urmare, n.r.) eliminăm conținutul despre invazia Ucrainei ce încalcă această politică”, a declarat purtătorul de cuvânt YouTube, Farshad Shadloo, citat de BBC.
Surse din Occident: Un al treilea general rus, ucis în războiul din Ucraina
Oficialii occidentali au transmis vineri că generalul Andrei Kolesnikov a fost ucis recent, în urma luptelor din Ucraina, transmite CNN.
Potrivit site-ului Ministerului rus al Apărării, Kolesnikov era comandantul Districtului Militar de Est. Acesta este al treilea general rus ucis de la începutul războiului din Ucraina, care a izbucnit pe 24 februarie 2022.
Un oficial occidental a remarcat că doar trei ofițeri de stat major ruși au fost uciși în timpul războiului din Siria. Acesta a estimat că Rusia deține un total de 20 de generali aflați în teatrele de operațiuni din Ucraina în acest moment.
China, aliata Rusiei la ONU: Stocurile de arme chimice trebuie distruse
Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit vineri pentru a discuta despre situația tot mai gravă din Ucraina, unde Rusia a asediat mai multe orașe și se pregătește să înconjoare Kievul.
Potrivit BBC, reprezentantul Chinei la ONU, Zhang Hun, a transmis că țara sa atribuie „importanță mare securității și siguranței biologice” și „se opune ferm dezvoltării, deținerii și folosirii de arme chimice și biologice de orice țară”.
Acesta a precizat că orice țară care nu a reușit să-și neutralizeze stocul de arme chimice să o facă imediat.
Declarația diplomatului chinez vine după ce Rusia a readus în discuție miercuri posibilitatea ca Statele Unite să dezvolte arme chimice în laboratoarele din Ucrana. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a negat existența unui asemenea experiment în Ucraina și a catalogat acuzările aduse de Rusia ca fiind „absurde”.
Ambasadoarea Marii Britanii la ONU, Dame Barbara Woodward, a condamnat în aceeași reuniune ONU acuzațiile aduse de către Rusia, numindu-le „o minciună grotească”, scrie BBC.
„Nu ne aflăm în această cameră pentru a fi o audiență la propaganda internă a Rusiei și nu ar trebui să permitem Rusiei să-și folosească poziția permanentă (de membru al Consiliului de Securitate, n.r.) pentru a răspândi dezinformare și minciuni”, a punctat Woodward în timpul reuniunii de urgență a Consiliului de Securitate.