Rusia își anunță retragerea din Consiliul Europei
Rusia părăsește Consiliul Europei, cea mai importantă organizație pentru drepturile omului de pe continent, pe motiv că statele Uniunii Europene și NATO au fost „neprietenoase”, acuzându-le că și-au folosit în mod abuziv majoritatea în comitetul de miniștri al Consiliului.
Ministerul rus a afirmat că aceste state „își continuă politica de distrugere a Consiliului Europei și a spațiului umanitar și juridic comun din Europa”.
„Rusia nu are nicio intenție de a tolera aceste acțiuni de subminare realizate de Occidentul colectiv pentru a impune o "ordine bazată pe reguli" care să înlocuiască legislația internațională încălcată de SUA și sateliții săi”, a a mai continuat ministerul rus.
Consiliul Europei este cel mai vechi organism politic din Europa și are ca scop apărarea drepturilor omului, a democrației și a statului de drept pe întreg continentul. A apărut în 1949 din cenușa celui de-al Doilea Război Mondial.
Ruslan Stefanciuk, președintele parlamentului de la Kiev, a spus că retragerea Rusiei din Consiliul Europei reprezintă un pas mai aproape de revenirea pedepsei cu moartea pentru cetățenii săi.
Lukașenko susține propaganda Kremlinului privind presupusele arme chimice din Ucraina
Sancțiunile occidentale reprezintă o oportunitate pentru Rusia de a-și consolida suveranitatea tehnologică și economică, a declarat vineri președintele rus Vladimir Putin.
„Anii recenți au arătat că acolo unde occidentalii ne-au impus restricții, noi am dobândit noi competențe și le-am restabilit pe cele vechi la un nou nivel tehnologic”, a declarat Putin, înaintea întâlnirii sale personale cu liderul belarus Alexander Lukașenko, la Moscova.
„Acesta este un moment de oportunitate pentru a ne îndrepta spre consolidarea suveranității tehnologice și economice”, a adăugat Putin, citat de CNN.
Putin a mai spus că el crede că Rusia și Belarus vor trece peste aceste dificultăți și chiar „vor dobândi mai multe competențe, mai multe oportunități de a se simți independente, autosuficiente și, în cele din urmă, de a beneficia [de ele], așa cum a fost cazul în anii anteriori”.
Aceeași ideea a fost rostită și de Aleksandr Lukașenko.
„Trebuie să ne reconstruim economia. Și avem tot ce ne trebuie pentru a ne reface propria economie, ne putem descurca fără ele. Avem tot ce ne trebuie pentru a continua viața și munca normală”, a declarat el.
Lukașenko a mai spus că se bucură că a început războiul din Ucraina, citând acuzațiile false privind armele biologice și centralele nucleare care ar fi fost în pericol dacă Rusia nu ar fi invadat.
Liderul de la Minsk a făcut, de asemenea, o afirmație nefondată potrivit căreia Ucraina „se pregătește să atace nu numai Donbasul, ci și poziții plasate pentru a ataca Belarusul”.
Biden va anunța vineri că SUA vor revoca statutul de „națiunea cea mai favorizată” pentru Rusia
Președintele american Joe Biden va anunța vineri că SUA, împreună cu G7 și Uniunea Europeană, vor cere revocarea statutului de „națiune cea mai favorizată” pentru Rusia, au declarat pentru CNN surse familiare cu subiectul.
Meta, „organizație extremistă”
Parchetul General al Federației Ruse a cerut ca Meta, compania care deține Facebook, Instagram și WhatsApp să fie declarată drept organizație extremistă, iar activitățile acesteia să fie interzise în Rusia.
Parchetul General a cerut și ca accesul la Instagram să fie restricționat. Anterior, Meta anunțase că face modificări în regulile cu privire la discursul violent, pentru a permite oamenilor din anumite țări să-și exprime revolta față de forțele militare ale Rusiei, care atacă Ucraina.
Accesul la Facebook și Twitter a fost restricționat sau blocat în Rusia de săptămâna trecută.