Linkuri accesibilitate

Zeci de persoane ucise în atacurile armatei Rusiei asupra orașului ucrainean Mariupol au fost îngropate fără sicrie, într-o groapă comună. „Situația din oraș este un iad”, spune primarul acestuia.
Zeci de persoane ucise în atacurile armatei Rusiei asupra orașului ucrainean Mariupol au fost îngropate fără sicrie, într-o groapă comună. „Situația din oraș este un iad”, spune primarul acestuia.

Războiul Rusiei contra Ucrainei | Biden îi retrage Rusiei clauza națiunii celei mai favorizate. Putin trimite 16.000 de mercenari în Ucraina

În a 16-a zi a războiului ordonat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei, forțele Rusiei se apropie de capitala Kiev și au provocat distrugeri majore în zonele din jurul acesteia. Orașele Cernigău și Mariupol sunt devastate, mai multe orașe sunt încercuite.

Putin și-a dat acordul pentru trimiterea a 16.000 de mercenari din Orientul Mijlociu în Ucraina.

Biden cere revocarea clauzei de „națiunea cea mai favorizată” pentru Rusia și interzicerea exporturilor de produse de lux și de înaltă tehnologie în Rusia și importurile rusești de caviar, vodkă și diamante.

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, le-a mulțumit românilor, de la București, pentru omenia de care au dat dovadă față de refugiații ucraineni.

Rusia s-a retras din Consiliul Europei, pe motiv că UE și NATO au fost „neprietenoase”.

Parchetul General al Federației Ruse a cerut ca Meta, compania care deține Facebook, Instagram și WhatsApp să fie declarată drept organizație extremistă, iar activitățile acesteia să fie interzise în Rusia.

ONU contrazice Rusia și spune că maternitatea de la Mariupol nu doar că nu era nicio bază a vreunui batalion nazist de ucraineni, așa cum a spus în urmă cu o zi șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, pentru a justifica bombardarea sa, dar că era identificată ca operațională.

Liderii UE au salutat aspirațiile europene ale Ucrainei, care a depus cerere de admitere în regim de urgență în alianța europeană, dar nu i-au transmis niciun calendar de desfășurare accelerată a procesului îndelung de aderare la UE.

2,5 milioane de ucraineni și-au părăsit țara și alte 2 milioane sunt strămutați în interiorul țării, anunță ONU. Cifrele înseamnă că 10% din ucraineni au fost nevoiți să își părăsească locuințele din cauza războiului ordonat de Vladimir Putin.

Forțele Rusiei au atacat vineri dimineață și orașe nevizate până acum. S-au auzit explozii la Luțk, Dnipro și Ivano-Frankivsk, oraș care se află la mijlocul distanței dintre Cernăți și Lvov, la circa 130 de kilometri distanță de fiecare dintre acestea.

Orașul Mariupol este încercuit și devastat, spune primarul localității, care descrie drept „iad” situația din ultimele zile. Zeci de persoane au fost îngropate fără sicriu, într-o groapă comună. Trei persoane, inclusiv un copil, au fost ucise în atacul asupra maternității și a unui spital pentru copii.

Forțele Rusiei se apropie de Kiev, au preluat controlul asupra orașului Bucea și avansează înspre sud-vestul capitalei în încercarea de a o încercui.

13:00 11.3.2022

UE își sporește cu 500 de milioane de euro contribuția la sprijinirea militară a Ucrainei, a declarat, vineri, șeful diplomației UE, Josep Borrell, la sosirea la reuniunea informală a liderilor UE de la Versailles/Franța.

Dacă va fi acceptată de liderii europeni, propunerea ar duce la peste 1 miliard de euro sprijinul militar oferit de UE Ucrainei. Borrell a declarat că există consens între statele membre pe acest subiect.

13:32 11.3.2022

Rusia își îndreaptă atacurile spre vestul Ucrainei

Forțele Rusiei au lansat atacuri cu rachete în mai multe zone ale Ucrainei, vineri dimineață, transmite CNN. Orașul Dnipro a suferit daune importante, iar atacurile s-au îndreptat, pentru prima dată de la declanșarea războiului asupra Ucrainei, și înspre zone din vest, care nu fuseseră atacate până acum.

Urmările atacului din Dnipro. 11 martie 2022
Urmările atacului din Dnipro. 11 martie 2022

Au fost daune importante la aeroportul din Luțk, la 90 de kilometri de granița cu Polonia. Patru rachete au fost lansate asupra acestuia de un bombardier rus, potrivit autorităților locale. Două persoane au murit.

A fost atacat cu rachete și aeroportul militar din Ivano-Frankivsk, oraș aflat la 140 de kilometri de Cernăuți.

În apropierea Kievului, luptele s-au amplificat în nord-estul și estul capitalei, după ce forțele Ucrainene reușiseră să blocheze aici o coloană de tancuri în cursul zilei de joi.

Ambuscadă | Cum au distrus forțele ucrainiene un convoi de 40 de tancuri rusești lângă Kiev
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:18 0:00

În timpul nopții s-au auzit explozii în Brovai, lângă Kiev, fără victime, spun autoritățile ucrainene.

În Barîșivka, în estul capitalei, un atac cu rachetă a distrus în timpul nopții mai multe blocuri de locuințe și case.

13:51 11.3.2022

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, la București

Vicepreședintele Statelor Unite, Kamala Harris, se întâlnește de la ora 14:00, la Palatul Cotroceni, cu președintele Klaus Iohannis.

Momentul sosirii la București a vicepreședintelui SUA, Kamala Harris
Momentul sosirii la București a vicepreședintelui SUA, Kamala Harris

Kamala Harris a vizitat ieri Polonia, într-un turneu menit să reasigure cei doi aliați NATO de la granița cu Ucraina de angajamentul SUA față de securitatea lor în contextul războiului declanșat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

La Palatul Cotroceni se află și premierul României, Nicolae Ciucă, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, și liderii camerelor Parlamentare: Florin Cîțu (Senat)‚ și Marcel Ciolacu (Camera Deputaților).

Kamala Harris și Klaus Iohannis vor susține declarații de presă la ora 15:30, transmise în direct AICI.

14:16 11.3.2022

UE nu se grăbește cu procesul de aderare a Ucrainei

Liderii Uniunii Europene au condamnat, vineri, Rusia pentru „agresiunea militară neprovocată și nejustificată” împotriva Ucrainei. Ei au promis sprijin pentru Ucraina și pentru refugiații care au părăsit sau vor părăsi țara.

Liderii UE au salutat aspirațiile europene ale Ucrainei, care a trimis recent o solicitare de aderare și spera la un proces accelerat, dar, punctează Politico, nu au oferit un calendar de desfășurare accelerată a procesului îndelung de aderare la UE.

„Ne vom întări în continuare legăturile și ne vom aprofunda parteneriatul pentru a sprijini Ucraina să-și urmeze calea europeană. Ucraina aparține familiei noastre europene”, au transmis, vineri, liderii UE.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG