Linkuri accesibilitate

Zeci de persoane ucise în atacurile armatei Rusiei asupra orașului ucrainean Mariupol au fost îngropate fără sicrie, într-o groapă comună. „Situația din oraș este un iad”, spune primarul acestuia.
Zeci de persoane ucise în atacurile armatei Rusiei asupra orașului ucrainean Mariupol au fost îngropate fără sicrie, într-o groapă comună. „Situația din oraș este un iad”, spune primarul acestuia.

Războiul Rusiei contra Ucrainei | Biden îi retrage Rusiei clauza națiunii celei mai favorizate. Putin trimite 16.000 de mercenari în Ucraina

În a 16-a zi a războiului ordonat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei, forțele Rusiei se apropie de capitala Kiev și au provocat distrugeri majore în zonele din jurul acesteia. Orașele Cernigău și Mariupol sunt devastate, mai multe orașe sunt încercuite.

Putin și-a dat acordul pentru trimiterea a 16.000 de mercenari din Orientul Mijlociu în Ucraina.

Biden cere revocarea clauzei de „națiunea cea mai favorizată” pentru Rusia și interzicerea exporturilor de produse de lux și de înaltă tehnologie în Rusia și importurile rusești de caviar, vodkă și diamante.

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, le-a mulțumit românilor, de la București, pentru omenia de care au dat dovadă față de refugiații ucraineni.

Rusia s-a retras din Consiliul Europei, pe motiv că UE și NATO au fost „neprietenoase”.

Parchetul General al Federației Ruse a cerut ca Meta, compania care deține Facebook, Instagram și WhatsApp să fie declarată drept organizație extremistă, iar activitățile acesteia să fie interzise în Rusia.

ONU contrazice Rusia și spune că maternitatea de la Mariupol nu doar că nu era nicio bază a vreunui batalion nazist de ucraineni, așa cum a spus în urmă cu o zi șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, pentru a justifica bombardarea sa, dar că era identificată ca operațională.

Liderii UE au salutat aspirațiile europene ale Ucrainei, care a depus cerere de admitere în regim de urgență în alianța europeană, dar nu i-au transmis niciun calendar de desfășurare accelerată a procesului îndelung de aderare la UE.

2,5 milioane de ucraineni și-au părăsit țara și alte 2 milioane sunt strămutați în interiorul țării, anunță ONU. Cifrele înseamnă că 10% din ucraineni au fost nevoiți să își părăsească locuințele din cauza războiului ordonat de Vladimir Putin.

Forțele Rusiei au atacat vineri dimineață și orașe nevizate până acum. S-au auzit explozii la Luțk, Dnipro și Ivano-Frankivsk, oraș care se află la mijlocul distanței dintre Cernăți și Lvov, la circa 130 de kilometri distanță de fiecare dintre acestea.

Orașul Mariupol este încercuit și devastat, spune primarul localității, care descrie drept „iad” situația din ultimele zile. Zeci de persoane au fost îngropate fără sicriu, într-o groapă comună. Trei persoane, inclusiv un copil, au fost ucise în atacul asupra maternității și a unui spital pentru copii.

Forțele Rusiei se apropie de Kiev, au preluat controlul asupra orașului Bucea și avansează înspre sud-vestul capitalei în încercarea de a o încercui.

14:37 11.3.2022

ONU contrazice Rusia: Spitalul atacat din Mariupol era identificat clar și operațional

Biroul Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului a făcut apel, vineri, la încetarea imediată a atacurilor Rusiei din Ucraina.

„Civili sunt uciși și mutilați în ceea ce par a fi atacuri fără discernământ. Forțele Rusiei folosesc arme cu efect de suprafețe extinse în zonele populate sau în apropierea acestora. Acestea includ rachete, obuze de artilerie grea și lovituri aeriene”, a spus purtătorul de cuvânt Liz Throssell.

Aceasta a adăugat că, pe 3 martie, 47 de civili au fost uciși în urma atacurilor aeriene ale Rusiei asupra a două școli și mai multe blocuri din Cernigău, iar pe 9 martie, un atac aerian rusesc a lovit un spital din Mariupol, rănind cel puțin 17 civili.

Spitalul din Mariupol, 9 martie 2022
Spitalul din Mariupol, 9 martie 2022

Liz Throssell a spus că ONU nu a confirmat încă cele trei morți anunțate de autoritățile ucrainene în atacul asupra maternității și spitalului de copii din Mariupol. Ea a spus, însă, că spitalul era marcat clar ca unitate sanitară și era operațional.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pretindea, joi, că spitalul ar fi fost o bază a unor luptători ucraineni.

14:52 11.3.2022

Meta, „organizație extremistă”

Parchetul General al Federației Ruse a cerut ca Meta, compania care deține Facebook, Instagram și WhatsApp să fie declarată drept organizație extremistă, iar activitățile acesteia să fie interzise în Rusia.

Parchetul General a cerut și ca accesul la Instagram să fie restricționat. Anterior, Meta anunțase că face modificări în regulile cu privire la discursul violent, pentru a permite oamenilor din anumite țări să-și exprime revolta față de forțele militare ale Rusiei, care atacă Ucraina.

Procuratura Generală din Rusia acuză Meta de „incitare la ură și violență”.
Procuratura Generală din Rusia acuză Meta de „incitare la ură și violență”.

Accesul la Facebook și Twitter a fost restricționat sau blocat în Rusia de săptămâna trecută.

15:35 11.3.2022

Biden va anunța vineri că SUA vor revoca statutul de „națiunea cea mai favorizată” pentru Rusia

Președintele american Joe Biden va anunța vineri că SUA, împreună cu G7 și Uniunea Europeană, vor cere revocarea statutului de „națiune cea mai favorizată” pentru Rusia, au declarat pentru CNN surse familiare cu subiectul.

16:02 11.3.2022

Lukașenko susține propaganda Kremlinului privind presupusele arme chimice din Ucraina

Sancțiunile occidentale reprezintă o oportunitate pentru Rusia de a-și consolida suveranitatea tehnologică și economică, a declarat vineri președintele rus Vladimir Putin.

„Anii recenți au arătat că acolo unde occidentalii ne-au impus restricții, noi am dobândit noi competențe și le-am restabilit pe cele vechi la un nou nivel tehnologic”, a declarat Putin, înaintea întâlnirii sale personale cu liderul belarus Alexander Lukașenko, la Moscova.

„Acesta este un moment de oportunitate pentru a ne îndrepta spre consolidarea suveranității tehnologice și economice”, a adăugat Putin, citat de CNN.

Putin a mai spus că el crede că Rusia și Belarus vor trece peste aceste dificultăți și chiar „vor dobândi mai multe competențe, mai multe oportunități de a se simți independente, autosuficiente și, în cele din urmă, de a beneficia [de ele], așa cum a fost cazul în anii anteriori”.

Aceeași ideea a fost rostită și de Aleksandr Lukașenko.

„Trebuie să ne reconstruim economia. Și avem tot ce ne trebuie pentru a ne reface propria economie, ne putem descurca fără ele. Avem tot ce ne trebuie pentru a continua viața și munca normală”, a declarat el.

Lukașenko a mai spus că se bucură că a început războiul din Ucraina, citând acuzațiile false privind armele biologice și centralele nucleare care ar fi fost în pericol dacă Rusia nu ar fi invadat.

Liderul de la Minsk a făcut, de asemenea, o afirmație nefondată potrivit căreia Ucraina „se pregătește să atace nu numai Donbasul, ci și poziții plasate pentru a ataca Belarusul”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG