Linkuri accesibilitate

Zeci de persoane ucise în atacurile armatei Rusiei asupra orașului ucrainean Mariupol au fost îngropate fără sicrie, într-o groapă comună. „Situația din oraș este un iad”, spune primarul acestuia.
Zeci de persoane ucise în atacurile armatei Rusiei asupra orașului ucrainean Mariupol au fost îngropate fără sicrie, într-o groapă comună. „Situația din oraș este un iad”, spune primarul acestuia.

Războiul Rusiei contra Ucrainei | Biden îi retrage Rusiei clauza națiunii celei mai favorizate. Putin trimite 16.000 de mercenari în Ucraina

În a 16-a zi a războiului ordonat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei, forțele Rusiei se apropie de capitala Kiev și au provocat distrugeri majore în zonele din jurul acesteia. Orașele Cernigău și Mariupol sunt devastate, mai multe orașe sunt încercuite.

Putin și-a dat acordul pentru trimiterea a 16.000 de mercenari din Orientul Mijlociu în Ucraina.

Biden cere revocarea clauzei de „națiunea cea mai favorizată” pentru Rusia și interzicerea exporturilor de produse de lux și de înaltă tehnologie în Rusia și importurile rusești de caviar, vodkă și diamante.

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, le-a mulțumit românilor, de la București, pentru omenia de care au dat dovadă față de refugiații ucraineni.

Rusia s-a retras din Consiliul Europei, pe motiv că UE și NATO au fost „neprietenoase”.

Parchetul General al Federației Ruse a cerut ca Meta, compania care deține Facebook, Instagram și WhatsApp să fie declarată drept organizație extremistă, iar activitățile acesteia să fie interzise în Rusia.

ONU contrazice Rusia și spune că maternitatea de la Mariupol nu doar că nu era nicio bază a vreunui batalion nazist de ucraineni, așa cum a spus în urmă cu o zi șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, pentru a justifica bombardarea sa, dar că era identificată ca operațională.

Liderii UE au salutat aspirațiile europene ale Ucrainei, care a depus cerere de admitere în regim de urgență în alianța europeană, dar nu i-au transmis niciun calendar de desfășurare accelerată a procesului îndelung de aderare la UE.

2,5 milioane de ucraineni și-au părăsit țara și alte 2 milioane sunt strămutați în interiorul țării, anunță ONU. Cifrele înseamnă că 10% din ucraineni au fost nevoiți să își părăsească locuințele din cauza războiului ordonat de Vladimir Putin.

Forțele Rusiei au atacat vineri dimineață și orașe nevizate până acum. S-au auzit explozii la Luțk, Dnipro și Ivano-Frankivsk, oraș care se află la mijlocul distanței dintre Cernăți și Lvov, la circa 130 de kilometri distanță de fiecare dintre acestea.

Orașul Mariupol este încercuit și devastat, spune primarul localității, care descrie drept „iad” situația din ultimele zile. Zeci de persoane au fost îngropate fără sicriu, într-o groapă comună. Trei persoane, inclusiv un copil, au fost ucise în atacul asupra maternității și a unui spital pentru copii.

Forțele Rusiei se apropie de Kiev, au preluat controlul asupra orașului Bucea și avansează înspre sud-vestul capitalei în încercarea de a o încercui.

16:11 11.3.2022

Rusia își anunță retragerea din Consiliul Europei

Rusia părăsește Consiliul Europei, cea mai importantă organizație pentru drepturile omului de pe continent, pe motiv că statele Uniunii Europene și NATO au fost „neprietenoase”, acuzându-le că și-au folosit în mod abuziv majoritatea în comitetul de miniștri al Consiliului.

Ministerul rus a afirmat că aceste state „își continuă politica de distrugere a Consiliului Europei și a spațiului umanitar și juridic comun din Europa”.

„Rusia nu are nicio intenție de a tolera aceste acțiuni de subminare realizate de Occidentul colectiv pentru a impune o "ordine bazată pe reguli" care să înlocuiască legislația internațională încălcată de SUA și sateliții săi”, a a mai continuat ministerul rus.

Consiliul Europei este cel mai vechi organism politic din Europa și are ca scop apărarea drepturilor omului, a democrației și a statului de drept pe întreg continentul. A apărut în 1949 din cenușa celui de-al Doilea Război Mondial.

Ruslan Stefanciuk, președintele parlamentului de la Kiev, a spus că retragerea Rusiei din Consiliul Europei reprezintă un pas mai aproape de revenirea pedepsei cu moartea pentru cetățenii săi.

16:35 11.3.2022

Kamala Harris: Mulțumim poporului român pentru ajutorul dat refugiaților ucraineni

Vicepreședintele SUA a spus, după discuțiile de la Palatul Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis, că Satele Unite și NATO iau „foarte în serios articolul 5 și suntem pregătiți să acționăm. Un atac asupra unui reprezintă un atac asupra tuturor”.

De asemenea, Kamala Harris a mulțumit poporului român pentru sprijinul acordat refugiaților ucraineni.

Întrebată despre posibilitatea ca războiul să se extindă în România, Kamala Harris a răspuns: „În ceea ce privește care ar putea fi comportamentul viitor al lui Putin, nu pot specula, dar suntem clari în poziția noastră, care este că, în calitate de membru al NATO, un atac împotriva unuia este un atac împotriva tuturor”.

La rândul său, președintele României a minimalizat temerile că Putin ar putea avea în vizor România.

„Nu avem informații potrivit cărora România ar reprezenta o țintă de agresiune”, a spus Klaus Iohannis.

18:21 11.3.2022

Biden anunță și mai multe sancțiuni împotriva oligarhilor ruși. Importurile de caviar, vodcă și diamante din Rusia, interzise

Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat noi sancțiuni împotriva oligarhilor ruși și a familiilor acestora și interzicerea importurilor de caviar, vodcă și diamante din Rusia.

„G7 intensifică presiunea asupra miliardarilor ruși corupți. Adăugăm noi nume pe lista oligarhilor și familiilor lor”, a spus Biden la Casa Albă.

„Ei îl susțin pe Putin. Fură de la poporul rus și caută să-și ascundă banii în țările noastre. Ei fac parte din acea cleptocrație care există la Moscova și trebuie să împărtășească durerea acestor sancțiuni", a spus el.

Biden a spus că importurile rusești de fructe de mare, vodcă și diamante vor fi interzise.

„În timp ce mergem (pentru confiscare – n.r) după superiahturile lor și casele lor de vacanță și care valorează sute de milioane de dolari, le vom îngreuna, de asemenea, cumpărarea produselor de ultimă generație fabricate în țara noastră, interzicând exportul de bunuri de lux către Rusia. Sunt, de asemenea, ultimii pași pe care îi facem, dar nu sunt ultimii pași pe care îi vom face", a spus președintele Biden.

18:26 11.3.2022

Biden cere revocarea statutului comercial al Rusiei de „națiunea cea mai favorizată”. Decizia sa are nevoie de votul Congresului

Președintele american Joe Biden a anunțat vineri că SUA, împreună cu G7 și Uniunea Europeană, vor cere revocarea statutului de „națiune cea mai favorizată” pentru Rusia.

Biden a spus că această decizie îl va afectat și pe președintele rus Vladimir Putin „și mai responsabil pentru agresiunea sa împotriva Ucrainei”.

„Fiecare dintre națiunile noastre va lua măsuri pentru a refuza Rusiei statutul de „națiune cea mai favorizată”.

O desemnare a statutului de națiune cea mai favorizată înseamnă că două țări au convenit să facă comerț una cu cealaltă în cei mai buni temeni posibili, tarife reduse, puține bariere în calea comerțului și cele mai mari importuri posibile permise, a spus Biden.

Președintele SUA a explicat ce înseamnă.

„În Statele Unite, noi numim asta relații comerciale normale permanente, PNTR, dar este același lucru. Revocarea PNTR pentru Rusia va îngreuna Rusia să facă afaceri cu Statele Unite, iar a face acest lucru la unison cu alte națiuni care alcătuiesc jumătate din economia globală va fi o altă lovitură zdrobitoare pentru economia rusă, care suferă deja foarte rău din cauza sancțiunilor noastre.”

Decizia sa are nevoie, însă, de aprobarea Congresului SUA.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG