Linkuri accesibilitate

Peste 10.000 de persoane au trecut granița în România după lansarea atacului asupra Ucrainei


Imagini de la Vama Siret prin care cetățenii din Ucraina încearcă să ajungă în România după războiul declanșat de Rusia. Imagini generice cu oameni aflați la punctul de trecere al frontierei.
Imagini de la Vama Siret prin care cetățenii din Ucraina încearcă să ajungă în România după războiul declanșat de Rusia. Imagini generice cu oameni aflați la punctul de trecere al frontierei.

Ministerul de Interne susține că peste 10.000 de persoane au trecut granița dinspre Ucraina în România după declanșarea războiului, însă doar 11 au statutul oficial de refugiat. Celelalte persoane au intrat pe baza pașaportului și au dreptul legal de a rămâne 90 de zile.

Lucian Bode a precizat că se remarcă o creștere a numărului de persoane care vin în România dinspre Ucraina. Dacă prin cele șase puncte de vamă între România și Ucraina au trecut peste 10 mii de persoane în ultima zi, doar 11 au primit statutul de refugiat. Celelalte persoane au intrat pe baza pașaportului și au dreptul legal de a sta în România.

Persoanele care solicită statutul de refugiat pot intra doar cu actul național de identitate, dar nu au voie să părăsească România. Ucrainenii care vin însă ca turiști, se pot deplasa ulterior spre țările din vestul Europei.

În privința taberelor mobile pentru eventualii refugiați, ministrul Bode a recunoscut că acestea nu sunt instalate în județele de graniță și a subliniat: ne uităm cu prudență la ce se întâmplă, suntem prudenți, dar pregătiți, sper să nu fie nevoie să le operaționalizăm”.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență deține 39 de tabere mobile, achiziționate din fonduri UE, dar ele se află în fiecare județ. Pentru a instala o astfel de tabără mobilă, care poate adăposti până la 201 persoane, timpul alocat este între 6 și 12 ore din momentul în care containerul ajunge la locul amplasării.

Un refugiat poate rămâne până la 72 de ore în tabăra mobila, dacă ea este instalată, după care trebuie mutat într-un centru pentru migranți, a precizat ministrul Bode.

Surse guvernamentale de la București au declarat pentru Europa Liberă că România nu va ridica toate taberele mobile în județele de graniță până nu există o cerere masivă din zona Ucrainei.

O tabăra mobilă are în dotare corturi, perne, pături, cearșafuri și toate utilitățile care permite cazarea temporară a unor cetățeni.

Oficialii de la București au afirmat că Autoritatea Națională pentru Rezervele de Stat este cea care trebuie să asigure hrana pentru refugiați.

Ministrul Bode a spus că în punctele vamale din România nu există cozi, ele putând fi însă văzute în partea dinspre Ucraina.

Vameșii ucraineni nu permit bărbaților între 18 și 60 de ani să treacă granița în România, ca urmare a legii marțiale instituite pe teritoriul Ucrainei.

Ministrul Apărării a declarat, marți, că România poate primi 500.000 de refugiați din Ucraina, fără a preciza clar unde urmează să fie cazate persoanele fug din calea războiului.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG