Pe 25 februarie au apărut indicii semnificative că s-a ajuns la un acord între SUA și Ucraina legat de exploatarea mineralelor rare din Ucraina. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar putea ajunge la Washington la sfârșitul acestei săptămâni pentru a-l semna.
Acordul ar urma să se refere la proiecte de exploatare comună a mineralelor critice ale Ucrainei și a altor resurse naturale, cum ar fi petrolul, gazele, dar și la reconstruția de după război, potrivit mai multor relatări ale presei internaționale.
Deocamdată nu e clar dacă acordul are garanții specifice de securitate ale SUA și dacă Washingtonul s-a angajat sau nu să trimită ajutor militar suplimentar, a relatat Reuters.
Un oficial guvernamental ucrainean citat de Associated Press a declarat că Kievul speră că semnarea acordului va asigura fluxul continuu de sprijin militar american de care Ucraina are nevoie urgentă.
Nu a existat o confirmare oficială din partea SUA, dar președintele Donald Trump a spus recent că președintele Volodimir Zelenski vrea să vină la Washington pentru a semna acordul.
Trump a adăugat că este „o afacere foarte mare” și include „pământuri rare și alte lucruri”.
Bloomberg a scris anterior că guvernul ucrainean este așteptat să recomande pe 26 februarie semnarea acordului.
AFP citează un oficial ucrainean care a spus că guvernul „lucrează la detalii” și „ia în considerare o vizită la Washington pentru vineri pentru a semna acordul”.
Reuters a citat două surse care afirmă că Volodimir Zelenski intenționează să călătorească la Washington pe 28 februarie pentru a se întâlni cu Trump.
Ucraina a fost de acord cu acordul după ce „tot ceea ce este inacceptabil a fost eliminat din text”, a mai declarat un oficial guvernamental ucrainean, sub protecția anonimatului.
„Acum este mai clar explicat modul în care acest acord va contribui la securitatea și pacea Ucrainei”, a spus oficialul, potrivit CNN.
Financial Times a scris anterior că Kievul este acum gata să semneze acordul după ce Statele Unite „au renunțat la cererile pentru un drept la 500 de miliarde de dolari în venituri potențiale din exploatarea resurselor”.
Publicația relatează că proiectul de acord nu include garanții specifice de securitate ale SUA, una dintre criticile Kievului cu privire la versiunile anterioare.
Rapoartele privind acordul asupra termenilor au venit la mai puțin de o lună după ce Trump a declarat, pe 3 februarie, că administrația sa caută să ajungă la o înțelegere cu Ucraina.
Remarcile sale au schițat contururile simple ale unui acord: ajutorul SUA, inclusiv zecile de miliarde de dolari în sprijin militar pe care Washingtonul l-a oferit deja, în schimbul accesului la minerale critice.
De atunci, discuțiile privind un potențial acord au apărut în discuțiile de la Conferința de Securitate de la München din 14-16 februarie și au generat un schimb public de critici între Trump și Zelenski, după ce președintele ucrainean a respins o propunere inițială a SUA.
Liderul ucrainean a motivat respingerea acordului cu lipsa din text a garanțiilor concrete de securitate.
Trump se așteaptă ca Zelenski să semneze acordul
Casa Albă și-a intensificat eforturile pentru a ajunge la un acord cu Kievul în urma acestor evoluții. Pe 24 februarie, Trump a declarat că se așteaptă ca Zelenski să vină la Washington pentru a semna un acord cândva în următoarele două săptămâni.
În aceeași zi, vicepremierul ucrainean Olha Stefanișina a declarat într-o postare pe X că discuțiile privind acordul sunt în „etapele finale” și „aproape toate detaliile cheie [au fost] finalizate”.
Câteva ore mai târziu, președintele rus Vladimir Putin a adăugat brusc un nou element la discuțiile despre mineralele critice, în ceea ce pare o încercare de a complica calea către un acord SUA-Ucraina.
El a prezidat o reuniune guvernamentală la nivel înalt privind metalele rare și a oferit Statelor Unite șansa de explorare comună a depozitelor proprii ale Rusiei, adăugând: „Avem, fără îndoială, vreau să subliniez, semnificativ mai multe resurse de acest tip decât Ucraina”.
Vladimir Putin a vorbit după ce Donald Trump a salutat posibilitatea unei cooperări economice strânse între SUA și Rusia în cazul unui acord de pace. El a atins astfel o problemă sensibilă din conflictul cu Ucraina, un posibil măr major al discordiei în eforturile de a ajunge la un acord de pace.
Putin a spus că potențialele tranzacții de explorare a pământurilor rare ar putea include zăcăminte în părțile ocupate de ruși din estul Ucrainei, în Donbas.
Pe 23 februarie, vicepremierul ucrainean Iulia Sviridenko a declarat într-o conferință de presă că „aproximativ 350 de miliarde de dolari din aceste materiale critice utile” se află pe teritoriul ocupat de Rusia.
Cu 3,8 milioane de tone metrice, rezervele de minerale rare ale Rusiei sunt a cincea cea mai mare din lume, potrivit US Geological Survey.
Principalele companii rusești de minerit și de producție a mineralelor rare au fost naționalizate de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei și sunt acum controlate de Rosatom, compania nucleară de stat.
Compania are legături strânse cu asociatul apropiat al lui Putin, Mihail Kovalciuk, potrivit unei investigații a RFE/RL, Systema, din 25 februarie.
Pământurile rare sunt o clasă de peste 17 minerale – printre care itriu, ceriu și lantan – care se găsesc în cantități mici pe suprafața Pământului.
Aceste elemente sunt din ce în ce mai solicitate pentru producerea de baterii, computere, telefoane inteligente, magneți, mașini electrice și arme de înaltă tehnologie.
Care sunt resursele minerale ale Ucrainei?
Ucraina spune că are rezerve care conțin jumătate din cele 50 de minerale pe care Statele Unite le consideră „critice pentru economia și securitatea națională a SUA” – o categorie în care intră litiul și titanul, printre altele – dar și resurse minerale mai comune, cum ar fi cărbune, minereu de fier, petrol și gaze.
Oficialii americani au spus că acordul privind minereurile ar spori securitatea Ucrainei, deoarece Statele Unite ar dori să-și protejeze interesele.
Președintele Zelenski a subliniat însă că Kievul are nevoie de garanții de securitate puternice și fiabile în cazul unui acord de încetare a focului sau de pace.
Pe lângă îngrijorările legate de garanțiile de securitate, sumele menționate de Statele Unite au provocat consternare la Kiev.
Trump a declarat la începutul acestei luni că vrea „echivalentul a 500 de miliarde de dolari în pământuri rare”, iar noul proiect propus de Washington după respingere cere Ucrainei să contribuie la un fond deținut de SUA până când va atinge această sumă.
Zelenski a subliniat că ajutorul american din timpul războiului a fost până acum mult sub 500 de miliarde de dolari și că o mare parte din bani au mers către producătorii de arme din SUA.
Până în septembrie, Congresul a alocat 174,2 miliarde de dolari în finanțare suplimentară de urgență în scopuri legate de Ucraina, 64% din aceasta mergând către Departamentul Apărării și conturile legate de apărare, potrivit Serviciului de Cercetare al Congresului.
Financial Times scrie că a văzut „versiunea finală” a acordului, despre care spune că a fost datată 24 februarie și care nu include o cerere de 500 de miliarde de dolari.
Acordul ar stabili un fond în care Ucraina ar contribui cu 50% din veniturile din „monetizarea viitoare” a resurselor minerale deținute de stat, inclusiv petrol și gaze, și logistica asociată, a relatat publicația, iar fondul ar urma să investească în proiecte din Ucraina.
Potrivit publicației, acordul exclude resursele minerale care contribuie deja la vistieria statului ucrainean, ceea ce înseamnă că nu ar acoperi activitățile existente ale Naftogaz sau Ukrnafta, cei mai mari producători de gaze și petrol din Ucraina.
Deși proiectul nu include garanții specifice de securitate, AFP a citat „o sursă ucraineană de rang înalt” care a spus că „există o clauză generală care spune că America va investi într-o Ucraină suverană stabilă și prosperă, că lucrează pentru o pace durabilă și că America sprijină eforturile de a garanta securitatea”.
Memorandumul UE-Ucraina
Pe fondul tensiunilor dintre Statele Unite și UE cu privire la Rusia și războiul din Ucraina, agenția de știri AFP a raportat că un oficial UE a declarat că blocul a propus un acord separat între UE și Ucraina în timpul unei vizite la Kiev cu președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, pe 24 februarie.
„21 din cele 30 de materiale critice de care Europa are nevoie pot fi furnizate de Ucraina într-un parteneriat în care ambele părți ies câștigătoare”, a declarat comisarul european pentru strategie industrială, Stephane Sejourne, citat de AFP.
„Valoarea adăugată pe care o oferă Europa este că nu vom cere niciodată un acord care nu este reciproc avantajos”, a mai spus oficialul european.
Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Thomas Regnier, a declarat pe 25 februarie că nu există „nicio propunere” din partea UE, adăugând că blocul a avut un parteneriat cu Ucraina privind mineralele critice de la semnarea unui memorandum de înțelegere în 2021.
Von der Leyen „a reafirmat angajamentul de a implementa acest memorandum de înțelegere și de a accelera munca de consolidare a parteneriatului nostru de beneficii reciproce”, a spus el.
„După cum vedeți, aici este vorba despre cooperarea cu Ucraina și nu despre orice fel de competiție cu Statele Unite”, a adăugat Regnier.
Vorbind cu RFE/RL sub condiția anonimatului, un oficial UE de rang înalt a spus că ar fi „surprins” să vadă că Von der Leyen și Comisia Europeană „ar dori să provoace SUA în această privință”.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.