Linkuri accesibilitate

O femeie plânge la mormântul unui soldat ucrainean din cimitirul Lîceakiv, Lviv, 6 decembrie 2022.
O femeie plânge la mormântul unui soldat ucrainean din cimitirul Lîceakiv, Lviv, 6 decembrie 2022.

Războiul din Ucraina | Ungaria blochează ajutorul financiar promis de UE Ucrainei. O nouă bază aeriană din Rusia, atacată

O nouă bază aerienă din Kursk, Rusia, a fost ținta unui atac cu dronă, luni seară. Anterior, alte două baze au fost bombardate, de către Ucraina, potrivit autoritățile ruse. Continuă și atacurile Rusiei în Ucraina.

Principalele evenimente:

16:42 6.12.2022

Oficiali occidentali: Rusia a rămas fără drone iraniene

Rusia a rămas fără drone de fabricație iraniană în urmă cu două-trei săptămâni și anticipează în prezent „o reaprovizionare”, potrivit unor oficiali occidentali, citați de The Guardian.

Iranul a recunoscut că a furnizat Rusiei drone, însă a precizat că acestea au fost trimise înainte de izbucnirea războiului din Ucraina. Presa internațională dezminte acest lucru, iar The Guardian spune că a colectat dovezi potrivit cărora un număr de drone iraniene folosite de Moscova în război au fost furnizate Kremlinului după începutul invaziei Ucrainei, în luna februarie.

Consilierul președintelui Ucrainei, Mihail Podoliak, a transmis separat că Teheranul nu a furnizat până în prezent rachete balistice Rusiei și e posibil să nu o facă, ca urmare a presiunii diplomatice și a tulburărilor politice interne cu care regimul se confruntă.

Mihail Podoliak a declarat pentru The Guardian că armata rusă are în prezent suficient rachete de croazieră proprii în stoc pentru încă „două sau trei” atacuri în masă împotriva infrastructurii civile ucrainene. Cel mai recent atac a avut loc luni, 5 decembrie.

15:48 6.12.2022

Rusia acuză Ucraina de terorism nuclear după bombardarea centralei nucleare Zaporojie

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că Ucraina continuă să bombardeze centrala nucleară de la Zaporojie, creând în mod deliberat amenințarea unei posibile catastrofe nucleare. Șoigu a precizat că Ucraina a lansat 33 de obuze de calibru mare asupra centralei în ultimele două săptămâni.

Potrivit Reuters, citat de The Guardian, Șoigu a declarat că forțele rusești iau „toate măsurile” pentru a asigura siguranța centralei, cea mai mare din Europa, în fața a ceea ce el numește „terorismul nuclear” venit din partea Kievului.

Ucraina neagă că a bombardat centrala nucleară, care se află sub controlul forțelor rusești încă din primele zile ale războiului, acuzând, în schimb, Rusia că se face responsabilă de atacurile repetate asupra centralei.

„Unitățile noastre iau toate măsurile pentru a asigura siguranța centralei nucleare din Zaporojie”, le-a transmis Serghei Șoigu comandanților săi militari într-o teleconferință.

Potrivit Rusiei, majoritatea din obuzele lansate de Ucraina au fost interceptate de sistemele de apărare aeriană, însă „unele au lovit structuri ce afectează funcționarea sigură a centralei nucleare”.

15:35 6.12.2022

Schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina

Șeful administrației prezidențiale ucrainene, Andrii Iermak, a confirmat că Moscova și Kievul au negociat la schimb 60 de prizonieri de război, transmite The Guardian.

Printre cei care au fost returnați Ucrainei se numără zeci de persoane care au apărat combinatul siderurgic Azovstal, asediat alături de orașul Mariupol la începutul invaziei rusești, a precizat Iermak.

15:17 6.12.2022

Plic suspect la Ambasada Ucrainei din România, după modelul celor trimise la alte birouri diplomatice ale Kievului

Un plic suspect a fost ridicat marți de la Ambasada Ucrainei de echipele Serviciului Român de Informații (SRI), în urma unui apel 112. Potrivit Ministerul de externe ucrainean, un plic similar a fost trimis tot marți și la Ambasada Ucrainei din Danemarca.

Ambele se înscriu în seria coletelor cu organe de animale și chiar explozibil trimise în ultimele zile la mai multe Ambasade și reprezentanțe diplomatice ale Ucrainei din Europa, a spus ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba.

O explozie provocată de un plic suspect a avut loc la Ambasada Ucrainei din Madrid, în 30 noiembrie. Ulterior, alte plicuri suspecte, care conțineau ochi de animale, au fost trimise unor Ambasade și oficii consulare ucrainene din mai multe țări europene.
O explozie provocată de un plic suspect a avut loc la Ambasada Ucrainei din Madrid, în 30 noiembrie. Ulterior, alte plicuri suspecte, care conțineau ochi de animale, au fost trimise unor Ambasade și oficii consulare ucrainene din mai multe țări europene.

„Echipele SRI s-au deplasat la Ambasada Ucrainei astăzi, în urma unui apel 112, prin care s-a precizat că au fost primite mai multe plicuri suspecte. Pirotehniștii au demarat procedura standard, pentru investigarea acestora. În urma controlului pirotehnic se va stabili dacă va fi nevoie ca acestea să fie ridicate și transportate în siguranță cu remorca container”, a spus Ovidiu Marincea, consilier al directorului SRI, purtător de cuvânt

La scurt timp, Ambasada Ucrainei în România a postat pe contul de Facebook poziția ministrului de externe ucrainean, Dmytro Kuleba, pe această temă.

„Avem noi cazuri de trimitere de colete periculoase la ambasadele noastre. Astăzi s-au adăugat Ambasada noastră în România și Ambasada Ucrainei în Danemarca. Tuturor celor care continuă să trimită aceste colete și să terorizeze ambasadele noastre, vă rugăm să vă relaxați și să nu vă mai pierdeți timpul și banii pe timbre poștale. Nu veți realiza nimic prin aceasta”.

Trimiterea plicurilor suspecte se înscrie într-o „campanie de teroare și intimidare împotriva ambasadelor și consulatelor ucrainene”.

„Un colet explozibil la Madrid, scrisori pătate de sânge cu ochi de animale în alte capitale - nu pot decât să repet pentru toți dușmanii diplomației ucrainene și ai Ucrainei - nu veți reuși să ne intimidați sau să ne opriți, suntem o echipă unită de diplomați ucraineni și vom continua să lucrăm pentru apărarea Ucrainei și apropierea victoriei noastre”, a mai spu Dmytro Kuleba.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG