Linkuri accesibilitate

O femeie plânge la mormântul unui soldat ucrainean din cimitirul Lîceakiv, Lviv, 6 decembrie 2022.
O femeie plânge la mormântul unui soldat ucrainean din cimitirul Lîceakiv, Lviv, 6 decembrie 2022.

Războiul din Ucraina | Ungaria blochează ajutorul financiar promis de UE Ucrainei. O nouă bază aeriană din Rusia, atacată

O nouă bază aerienă din Kursk, Rusia, a fost ținta unui atac cu dronă, luni seară. Anterior, alte două baze au fost bombardate, de către Ucraina, potrivit autoritățile ruse. Continuă și atacurile Rusiei în Ucraina.

Principalele evenimente:

08:04 6.12.2022

Detalii despre cele două baze rusești lovite

Exploziile de la bazele aeriene Engels-2 și Dyagilevo, dacă se confirmă ca fiind ale Ucrainei, ar însemna cel mai profund atac de până acum al acesteia în Rusia și împotriva unor instalații militare cheie folosite în războiul Kremlinului.

Imagine din satelit cu un bombardier pe pista bazei aeriene Engels din Saratov, Rusia, țintă a unui atac produs luni.
Imagine din satelit cu un bombardier pe pista bazei aeriene Engels din Saratov, Rusia, țintă a unui atac produs luni.

Baza aeriană Engels-2 din epoca sovietică, numită după filosoful comunist Friedrich Engels, găzduiește regimentul 121 de aviație de bombardiere grele al Rusiei, care include escadrilele de bombardiere strategice Tu-95 și Tu-160, ale căror rachete au devastat infrastructura energetică a Ucrainei.

"Bazându-ne pe locația bazei aeriene, avioanele sale au jucat un rol major în recentele bombardamente din Ucraina", a declarat Rob Lee, cercetător principal la Institutul de Cercetare în domeniul Politicii Externe cu sediul în SUA, pentru The Guardian, despre facilitatea din regiunea Saratov - la 450 de mile est de Ucraina.

Lee a declarat că orice atac ucrainean asupra bazei Engels-2 ar urma să aibă ca scop întreruperea planurilor rusești de a lovi infrastructura ucraineană. "Ucraina avertizează de câteva săptămâni că Rusia se pregătește pentru un nou val de atacuri cu rachete asupra rețelei sale energetice. Acesta ar fi putut fi un atac preventiv", a spus el.

08:10 6.12.2022

Bază aeriană din Kursk, Rusia, lovită de un atac cu dronă, spune guvernatorul regiunii

O nouă bază aeriană rusească, din Kursk, ar fi fost atacată de trupele ucrainene, spune guvernatorul local al regiunii, citata de agenția France Presse.

„Ca rezultat al atacului cu dronă un rezervor cu petrol a luat foc. Nu au fost înregistrate victime”, a spus Roman Starovoyt, care nu a precizat de unde a fost lansat atacul.

În schimb, luni seară, alte două baze aeriene din Rusia, de la Ryazan și Saratov, au fost lovite, iar Ministerul rus al apărării a spus că au fost lansate de Ucraina. În urma atacurilor respective trei persoane au murit și altele patru au fost rănite, iar două avioane au fost avariate.

08:20 6.12.2022

Rusia lansează atacuri la Zaporojie

Rusia a lansat în cursul nopții atacuri în Zaporojie, spun autoritățile ucrainene ale regiunii, potrivit The Guardian.

Au fost afectate infrastructură și clădiri rezidențiale, potrivit guvernatorului militar al regiunii, Oleksandr Staruh.

09:36 6.12.2022

Continuă confruntările în estul Ucrainei. Infrastructura de energie din țară, din nou sub amenințare

Luptele între armata rusă și forțele ucrainene continuă în estul țării, în timp ce specialiștii lucrează la refacerea infrastructurii de energie, afectată de bombardamentele de luni, în mai multe regiuni.

Trupele rusești au continuat asalturile în Bahmut și Avdiivka, din regiunea Donețk, dar și în alte aproximativ 20 de localități, potrivit Statului major ucrainean, citat de serviciul ucrainean al Europei Libere.

Un polițist ucrainean, lângă o parte a unei rachete de croazieră rusești doborâtă de Forțele armate aeriene, în timpul atacurilor lansate de armata rusă în regiunea Kiev luni, 5 decembrie.
Un polițist ucrainean, lângă o parte a unei rachete de croazieră rusești doborâtă de Forțele armate aeriene, în timpul atacurilor lansate de armata rusă în regiunea Kiev luni, 5 decembrie.

Infrastructura de energie este în continuare amenințată, în condițiile în care Rusia a declanșat un val masiv de atacuri cu rachetă luni.

Cele mai mari probleme au fost în regiunile Odesa, Zaporojie și Harkov, dar întreruperi pentru realizarea intervențiilor de remediere au avut loc și în multe alte regiuni, de la Kiev la Sumi, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Aproximativ 70 de rachete au fost lansate luni de forțele rusești; în urma atacurilor au murit patru persoane, a mai spus președintele ucrainean.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG