Linkuri accesibilitate

O femeie plânge la mormântul unui soldat ucrainean din cimitirul Lîceakiv, Lviv, 6 decembrie 2022.
O femeie plânge la mormântul unui soldat ucrainean din cimitirul Lîceakiv, Lviv, 6 decembrie 2022.

Războiul din Ucraina | Ungaria blochează ajutorul financiar promis de UE Ucrainei. O nouă bază aeriană din Rusia, atacată

O nouă bază aerienă din Kursk, Rusia, a fost ținta unui atac cu dronă, luni seară. Anterior, alte două baze au fost bombardate, de către Ucraina, potrivit autoritățile ruse. Continuă și atacurile Rusiei în Ucraina.

Principalele evenimente:

21:19 6.12.2022

Comisia Europeană ia în calcul interzicerea de investiții noi în sectorul minier rusesc

Comisia Europeană ia în calcul interzicerea de noi investiții în sectorul minier din Rusia, ca parte dintr-un nou pachet de sancțiuni adoptat împotriva Mosovei, transmite Financial Times. Scopul noilor sancțiuni este acela de a diminua capacitatea Kremlinului de a își finanța războiul împotriva Ucrainei.

Interzicerea investițiilor în sectorul minier, care va excepta anumite produse specifice, face parte dintr-un al nouălea pachet de sancțiuni al Uniunii Europene pe care Bruxelles-ul îl va discuta cu statele membre în zilele următoare și asupra căruia vor încerca să ajungă la un acord până la sfârșitul săptămânii viitoare, au declarat pentru Financial Times trei surse sub condiția anonimatului.

Sectorul minier rusesc, care se axează pe extragerea de materii prime, inclusiv aur, minereuri de fier, uraniu și fosfați, atrăgea înainte de invazia Rusiei în Ucraina un sfert din investițiile străine totale din Rusia, transmite Organizația pentru Dezvoltare și Cooperare Economică.

În cazul în care Uniunea Europeană adoptă sancțiuni împotriva sectorului minier rusesc, va fi pentru prima dată când Bruxelles-ul vizează direct sectorul metalurgic al Rusiei, pe care a evitat să-l sancționeze din cauza potențialului impact asupra lanțurilor de aprovizionare globale.

20:17 6.12.2022

Ministerul Sănătății din Ucraina: operațiile în regim de urgență și spitalizările nu se suspendă

Ministerul Sănătății din Ucraina a clarificat că operațiile în regim de urgență și spitalizările nu vor fi suspendate, după ce publicația ucraineană The Kyiv Independent a anunțat anterior că ministerul recomanda suspendarea intervențiilor chirurgicale elective și a spitalizărilor.

„În ciuda bombardamentelor în masă sistematice ale rușilor, sistemul medical din Ucraina continuă să funcționeze și să ofere asistența medicală necesară”, se arată în comunicatul oficial dat de ministerul Sănătății ucrainean. Informația a apărut ca urmare a penelor de curent masive, cauzate de bombardamentele rusești asupra infrastructurii energetice a țării.

Ministerul a adăugat că operațiile medicale planificate, ce nu necesită intervenție imediată și care nu pun în pericol viața pacientului sau o deteriorare semnificativă a sănătății sale, vor rămâne suspendate temporar la nivelul tuturor instituțiilor ca parte a pregătirii sistemului de sănătate pentru întreruperile masive de curent.

„Ministerul Sănătății subliniază că numai un medic poate lua o decizie privind planificarea sau urgența unei operații”, se arată în continuarea comunicatului.

19:38 6.12.2022

Post de televiziune independent rusesc cu sediul în Letonia își pierde licența

Ultima transmisiune live a TV Rain din Moscova, la scurt timp după lansarea invaziei rusești în Ucraina.
Ultima transmisiune live a TV Rain din Moscova, la scurt timp după lansarea invaziei rusești în Ucraina.

Autoritatea letonă de reglementare în domeniul audiovizualului a revocat marți licența unui canal de televiziune rusesc independent cu sediul în țara baltică.

Potrivit CNN, decizia de a anula licența TV Rain a fost luată „din cauza amenințărilor la adresa securității naționale și a ordinii publice”, a precizat Consiliul Național al Presei Electronice din Letonia într-o declarație pe site-ul său. Decizia va intra în vigoare începând de joi, a precizat Consiliul.

„Continuăm să lucrăm și considerăm că toate acuzațiile împotriva noastră sunt nedrepte și absurde”, a declarat TV Rain într-o declarație pe Telegram.

Fiind singura rețea de știri independentă din Rusia, TV Rain și-a închis operațiunile de la Moscova la începutul lunii martie, după ce Moscova i-a închis site-ul, jurnaliștii emigrând și stabilindu-se în cele din urmă în Letonia.

TV Rain a declarat că va înceta să mai emită pe cablu, însă va rămâne pe YouTube.

Drept replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Întotdeauna li se pare unora că undeva este mai bine decât acasă, că există libertate undeva, dar acasă nu există libertate. Acesta este unul dintre cele mai clare exemple care demonstrează falsitatea unor astfel de iluzii”.

Kira Yarmish, secretarul de presă al liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi, a criticat mișcarea: „Putin a început războiul. Canalul Dozhd (TV Rain, n.r.) spune adevărul despre Putin și despre război. Privarea Dozhd de licența sa îl ajută pe Putin, și cu siguranță nu invers”.


18:12 6.12.2022

Oficialii europeni anunță sprijin necontenit pentru Ucraina în ciuda vetoului dat de Ungaria

Vice-președintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a declarat reporterilor că Uniunea Europeană trebuie să își mențină promisiunile față de Ucraina.

„Ucraina este o țară la război. Are nevoie de sprijinul nostru și nu putem permite ca un singur stat membru UE să împiedice sau să întârzie acest ajutor financiar”, a declarat Dombrovskis, citat de The Guardian.

Ungaria a votat marți împotriva a unui împrumut în valoare de 18 miliarde de euro acordat Ucrainei, în timp ce miniștrii de Finanțe ai UE au întârziat o decizie cu privire la deblocarea fondurilor destinate reclădirii economiei maghiare după pandemia de Covid.

Ministrul ungar de Finanțe, Mihaly Varga, a confirmat decizia Executivului de la Budapesta de a bloca împrumutul acordat Ucrainei.

Ministrul de Finanțe al Cehiei, Zbynek Stanjura, care a coordonat reuniunea de marți a miniștrilor de Finanțe ai UE, a transmis că blocarea fondurilor europene destinate Ucrainei va fi analizată la pachet alături de orice viitoare decizie a Uniunii de a aproba PNRR-ul Ungariei.

„Banii vor merge în Ucraina, fie că la finanțare vor participa 27 sau 26 de state membre. Trebuie să fim capabili să trimitem acești bani Ucrainei”, a continuat Stanjura.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG