Linkuri accesibilitate

O femeie plânge la mormântul unui soldat ucrainean din cimitirul Lîceakiv, Lviv, 6 decembrie 2022.
O femeie plânge la mormântul unui soldat ucrainean din cimitirul Lîceakiv, Lviv, 6 decembrie 2022.

Războiul din Ucraina | Ungaria blochează ajutorul financiar promis de UE Ucrainei. O nouă bază aeriană din Rusia, atacată

O nouă bază aerienă din Kursk, Rusia, a fost ținta unui atac cu dronă, luni seară. Anterior, alte două baze au fost bombardate, de către Ucraina, potrivit autoritățile ruse. Continuă și atacurile Rusiei în Ucraina.

Principalele evenimente:

15:35 6.12.2022

Schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina

Șeful administrației prezidențiale ucrainene, Andrii Iermak, a confirmat că Moscova și Kievul au negociat la schimb 60 de prizonieri de război, transmite The Guardian.

Printre cei care au fost returnați Ucrainei se numără zeci de persoane care au apărat combinatul siderurgic Azovstal, asediat alături de orașul Mariupol la începutul invaziei rusești, a precizat Iermak.

15:48 6.12.2022

Rusia acuză Ucraina de terorism nuclear după bombardarea centralei nucleare Zaporojie

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că Ucraina continuă să bombardeze centrala nucleară de la Zaporojie, creând în mod deliberat amenințarea unei posibile catastrofe nucleare. Șoigu a precizat că Ucraina a lansat 33 de obuze de calibru mare asupra centralei în ultimele două săptămâni.

Potrivit Reuters, citat de The Guardian, Șoigu a declarat că forțele rusești iau „toate măsurile” pentru a asigura siguranța centralei, cea mai mare din Europa, în fața a ceea ce el numește „terorismul nuclear” venit din partea Kievului.

Ucraina neagă că a bombardat centrala nucleară, care se află sub controlul forțelor rusești încă din primele zile ale războiului, acuzând, în schimb, Rusia că se face responsabilă de atacurile repetate asupra centralei.

„Unitățile noastre iau toate măsurile pentru a asigura siguranța centralei nucleare din Zaporojie”, le-a transmis Serghei Șoigu comandanților săi militari într-o teleconferință.

Potrivit Rusiei, majoritatea din obuzele lansate de Ucraina au fost interceptate de sistemele de apărare aeriană, însă „unele au lovit structuri ce afectează funcționarea sigură a centralei nucleare”.

16:42 6.12.2022

Oficiali occidentali: Rusia a rămas fără drone iraniene

Rusia a rămas fără drone de fabricație iraniană în urmă cu două-trei săptămâni și anticipează în prezent „o reaprovizionare”, potrivit unor oficiali occidentali, citați de The Guardian.

Iranul a recunoscut că a furnizat Rusiei drone, însă a precizat că acestea au fost trimise înainte de izbucnirea războiului din Ucraina. Presa internațională dezminte acest lucru, iar The Guardian spune că a colectat dovezi potrivit cărora un număr de drone iraniene folosite de Moscova în război au fost furnizate Kremlinului după începutul invaziei Ucrainei, în luna februarie.

Consilierul președintelui Ucrainei, Mihail Podoliak, a transmis separat că Teheranul nu a furnizat până în prezent rachete balistice Rusiei și e posibil să nu o facă, ca urmare a presiunii diplomatice și a tulburărilor politice interne cu care regimul se confruntă.

Mihail Podoliak a declarat pentru The Guardian că armata rusă are în prezent suficient rachete de croazieră proprii în stoc pentru încă „două sau trei” atacuri în masă împotriva infrastructurii civile ucrainene. Cel mai recent atac a avut loc luni, 5 decembrie.

18:12 6.12.2022

Oficialii europeni anunță sprijin necontenit pentru Ucraina în ciuda vetoului dat de Ungaria

Vice-președintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a declarat reporterilor că Uniunea Europeană trebuie să își mențină promisiunile față de Ucraina.

„Ucraina este o țară la război. Are nevoie de sprijinul nostru și nu putem permite ca un singur stat membru UE să împiedice sau să întârzie acest ajutor financiar”, a declarat Dombrovskis, citat de The Guardian.

Ungaria a votat marți împotriva a unui împrumut în valoare de 18 miliarde de euro acordat Ucrainei, în timp ce miniștrii de Finanțe ai UE au întârziat o decizie cu privire la deblocarea fondurilor destinate reclădirii economiei maghiare după pandemia de Covid.

Ministrul ungar de Finanțe, Mihaly Varga, a confirmat decizia Executivului de la Budapesta de a bloca împrumutul acordat Ucrainei.

Ministrul de Finanțe al Cehiei, Zbynek Stanjura, care a coordonat reuniunea de marți a miniștrilor de Finanțe ai UE, a transmis că blocarea fondurilor europene destinate Ucrainei va fi analizată la pachet alături de orice viitoare decizie a Uniunii de a aproba PNRR-ul Ungariei.

„Banii vor merge în Ucraina, fie că la finanțare vor participa 27 sau 26 de state membre. Trebuie să fim capabili să trimitem acești bani Ucrainei”, a continuat Stanjura.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG