Linkuri accesibilitate

Volodimir Zelenski: Armata ucraineană rămâne să apere oraşul Bahmut


Volodimir Zelenski a spus că a discutat despre Bahmut mai mult de o oră cu principalii comandaţi ai armatei şi cu şefii serviciilor de informaţii şi toţi au fost de părere că forţele ucrainene trebuie să reziste în continuare şi să apere acest oraș.
Volodimir Zelenski a spus că a discutat despre Bahmut mai mult de o oră cu principalii comandaţi ai armatei şi cu şefii serviciilor de informaţii şi toţi au fost de părere că forţele ucrainene trebuie să reziste în continuare şi să apere acest oraș.

Operațiunile de apărare a orașului Bahmut vor continua și sunt susținute de generali de rang înalt al armatei, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în discursul lui de luni seară adresat ucrainenilor, relatează BBC.

Volodimir Zelenski a transmis un mesaj clar cu privire la situația din orașul Bahmut pentru care se dau bătălii grele. El a spus că „armata ucraineană rămâne să apere oraşul Bahmut, în ciuda unor informaţii apărute în cursul zilei cu privire la începerea unei retrageri organizate”.

El a spus că bătălia de la Bahmut „a dat şi dă unul dintre cele mai mari rezultate în timpul acestui război”, în condiţiile în care surse occidentale estimează că pierderile suferite de armata rusă la Bahmut sunt atât de mari, încât fac improbabilă o altă ofensivă rusă imediată, scrie și News.ro.

Volodimir Zelenski le-a mai spus ucrainenilor că a discutat despre Bahmut mai mult de o oră cu principalii comandaţi ai armatei şi cu şefii serviciilor de informaţii şi toţi au fost de părere că forţele ucrainene trebuie să reziste în continuare şi să apere acest oraș.

„Societatea trebuie să înţeleagă sensul operaţiunilor noastre de apărare, adevăratul sens. Astăzi, la reuniunea Statului Major, i-am întrebat direct atât pe comandantul Sirski (comandantul operaţiunilor din est - n.r.), cât şi pe şeful Statului Major Zalujni cum văd ei operaţiunea de apărare din sectorul Bahmut în continuare”, a spus Zelenski.

„Ar trebui să ne retragem sau să continuăm apărarea şi să consolidăm oraşul? Ambii generali au răspuns: nu ne retragem şi ne întărim. Iar această poziţie a fost susţinută în unanimitate de către cei din Statul Major. Nu au existat alte poziţii”.

Zelenski a mai spus că Bahmutul și nicio altă parte din Ucraina nu sunt abandonate.

„Noi distrugem ocupantul peste tot - oriunde dă rezultate pentru Ucraina. Bahmut a dat şi dă unul dintre cele mai mari rezultate în timpul acestui război, în cursul întregii bătălii pentru Donbas. Şi mulţumesc fiecărui soldat care luptă în această zonă extrem de dificilă, care luptă pentru toate celelalte părţi ale ţării noastre, în toate direcţiile”, a arătat Zelenski.

Președintele Ucrainei a spus că armata ucraineană va elibera fiecare oraș și fiecare sat.

„Și îl vom face pe ocupant să răspundă pentru fiecare foc de armă împotriva Ucrainei, pentru fiecare răutate împotriva ucrainenilor. Dacă o putem face legal, o vom face legal. Datorită unităţii noastre, datorită determinării noastre, datorită faptului că preţuim întreaga Ucraină şi fiecare ucrainean, ştim exact care va fi rezultatul acestui război. Am ştiut încă din primele zile ale războiului”, a mai spus Zelenski.

În final, preşedintele s-a referit la o înregistrare video care a circulat luni pe reţelele sociale cu un soldat ucrainean care este executat de ruşi, iar înainte de a muri spune „Glorie Ucrainei!”.

„În Ucraina, vom auzi mereu: «Glorie Ucrainei!» Şi milioane de oameni vor răspunde întotdeauna: «Glorie eroilor!». Întotdeauna va fi aşa. Ucraina nu va uita niciodată fapta fiecăruia dintre cei a căror viaţă a redat libertatea Ucrainei. Astăzi, a apărut o înregistrare video cu ocupanţii care ucid cu brutalitate un soldat care le-a spus cu curaj în faţă: «Glorie Ucrainei!»”.

„Vreau să răspundem cu toţii la cuvintele sale, uniţi: «Glorie eroului! Glorie eroilor! Glorie Ucrainei!»Şi îi vom găsi pe ucigaşi. Le mulţumesc tuturor celor care luptă acum pentru Ucraina! Le mulţumesc tuturor celor care ajută Ucraina!”, şi-a încheiat discursul preşedintele ucrainean.

De altfel, consilierul prezidențial Mihailo Podoliak a declarat că, în Bahmut, Ucraina a avut două obiective principale: să câștige timp pentru a-și reface forțele și să provoace pierderi grele armatelor rusești.

CNN a citat luni un oficial NATO care a spus că serviciile de informaţii ale NATO estimează că pentru fiecare soldat ucrainean ucis în luptele pentru apărarea oraşului Bahmut forţele ruseşti au pierdut cel puţin cinci oameni.

În analiza sa de luni, Institutul pentru Studiul Războiului a estimat că eforturile Rusiei de a captura Bahmutul au deteriorat în mod semnificativ capacitatea Moscovei de a efectua ofensive suplimentare.

„Armata rusă se va lupta probabil să menţină orice operaţiune ofensivă ulterioară timp de câteva luni, oferind Ucrainei o şansă de a prelua iniţiativa”, arată ISW.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG