Președintele american Donald Trump a declarat că se simte „mult mai încrezător” că se va ajunge la un acord care să pună capăt războiului din Ucraina după discuțiile din 18 februarie din Arabia Saudită, între trimișii SUA și Rusia.
„Cred că am puterea de a pune capăt acestui război”, a declarat la o conferință de presă la casa sa din Mar-a-Lago, Florida.
Donald Trump a mai declarat că s-ar putea întâlni cu președintele rus Vladimir Putin luna aceasta și a spus că nu se va opune unei inițiative europene de a trimite trupe de menținere a păcii în Ucraina.
Ideea a fost discutată în timpul summitului european de la Paris pe 17 februarie.
„Dacă vor să facă asta, sunt de acord”, a spus Trump, care a adăugat că SUA nu vor contribui cu trupe în Ucraina pentru a oferi garanții de securitate.
De asemenea, el a respins îngrijorarea Ucrainei că ar putea fi lăsată în afara discuțiilor din Arabia Saudită.
„Astăzi am auzit, oh, ei bine, nu am fost invitați. Ei bine, sunteți acolo de trei ani”, a spus Trump, referindu-se la Ucraina. „Nu ar fi trebuit să începeți niciodată. Ați fi putut face o înțelegere”, a spus Trump.
Trump nu a clarificat afirmațiile, dar, în trecut, el a dat adesea vina pentru izbucnirea războiului pe dorința Ucrainei de a adera la NATO.
Unii experți spun însă că invazia pe scară largă a Rusiei a fost determinată de ambițiile imperiale ale lui Putin, mai degrabă decât de ambiția Ucrainei de a intra în alianța nord-atlantică, care avea puțin sprijin din partea Occidentului la acea vreme.
Trump a adăugat că Ucraina ar trebui să organizeze alegeri și a precizat că e o solicitare care nu vine doar de la Rusia, ci și de la el și de la alte țări.
În contextul ideii de organizare a alegerilor în Ucraina, președintele Donald Trump a afirmat inclusiv că rata de aprobare a președintelui Zelenski în rândul ucrainenilor este de numai 4%.
Nu este clară sursa acestei informații transmise de președintele Trump, în condițiile în care cele mai recente date, citate de Brusselles Times sau New York Times, care arată că rata de aprobarea lui Zelenski, la sfârșitul anului 2024, era în jur de 50%.
Alți oficiali americani au sugerat că Ucraina ar putea organiza alegeri în urma unui acord de încetare a focului și acest lucru ar fi „bun pentru democrație”.
Constituția Ucrainei interzice organizarea alegerilor sub legea marțială, care a fost impusă atunci când Rusia și-a lansat invazia pe scară largă în februarie 2022 și continuă până în prezent.
Mandatul de cinci ani al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski urma să se încheie în mai 2024. Președintele Rusiei, Vladimir Putin a spus că nu va negocia cu Zelenski pentru că acesta nu are legitimitatea de a semna un acord de pace.
La discuțiile de la Riad, primele discuții oficiale la nivel înalt Washington-Moscova de la invazia din 2022, Rusia și Statele Unite au convenit să înființeze echipe pentru a negocia o cale de a pune capăt războiului „cât mai curând posibil”, a spus secretarul e stat Marco Rubio.
Yuri Ușakov, consilierul lui Putin pentru politica externă, a confirmat acordul privind echipele de negociere, dar a spus că este „dificil” să se discute o dată pentru o potențială întâlnire Trump-Putin.
Rubio a spus că Uniunea Europeană „va trebui să fie la masă la un moment dat” din cauza sancțiunilor impuse de blocul comunitar.
Sancțiunile au fost impuse ca urmare a conflictului, a spus el, vorbind într-un interviu pentru Associated Press și CNN.
„Pentru a pune capăt oricărui conflict, trebuie să existe concesii făcute de toate părțile”.
Președintele Volodimir Zelenski, care a amânat pentru luna viitoare o vizită în Arabia Saudită planificată pentru 19 februarie, a spus că orice discuții menite să pună capăt războiului ar trebui să fie „corecte” și să implice țările europene, inclusiv Turcia, care s-a oferit să găzduiască negocieri.
Consilierul american pentru securitate națională, Michael Waltz, a declarat că orice garanție de pace postbelică ar trebui să fie „condusă de europeni”, care a lăudat Marea Britanie și Franța pentru că „vorbesc despre contribuția mai puternică la securitatea Ucrainei”.
În timpul summitului din 17 februarie de la Paris, liderii europeni și-au exprimat dorința de a oferi garanții de securitate Ucrainei, dar au avertizat că nivelul acestor asigurări are nevoie de participarea Washingtonului în cazul unui acord de pace cuprinzător.
Franța va găzdui o a doua întâlnire pe 19 februarie pentru a discuta despre războiul din Ucraina și securitatea europeană. De data aceasta, Canada și alte țări europene care nu au fost prezente la summitul de urgență anterior vor participa.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.