Linkuri accesibilitate

Ucraina neagă orice implicare în sabotarea gazoductului Nord Stream


Anul trecut, la sfârşitul lunii septembrie, au fost descoperite patru scurgeri la gazoductul Nord Stream, scurgeri care au avut loc după explozii produse în apropierea insulei daneze Bornholm din Marea Baltică.
Anul trecut, la sfârşitul lunii septembrie, au fost descoperite patru scurgeri la gazoductul Nord Stream, scurgeri care au avut loc după explozii produse în apropierea insulei daneze Bornholm din Marea Baltică.

Consilierul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mykhailo Podolyak, a negat orice implicare a guvernului ucrainean în sabotarea gazoductului Nord Stream din luna septembrie a anului trecut, transmite CNN.

Declarațiile lui vin după ce cotidianul The New York Times a scris marți că există noi informații revizuite de oficiali americani care sugerează că un grup pro-ucrainean este responsabil de exploziile care au scos din funcțiune gazoductele Nord Stream din Marea Baltică anul trecut.

„Deşi îmi place să colecţionez teorii ale conspiraţiei amuzante despre guvernul ucrainean, trebuie să spun: Ucraina nu are nimic de-a face cu accidentul din Marea Baltică şi nu are nicio informaţie despre «grupuri de sabotaj pro-Ucraina»", a scris, marţi, pe Twitter Mykhailo Podolyak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

O sursă familiarizată cu informaţiile a declarat pentru CNN că evaluarea nu a fost făcută cu un grad ridicat de încredere şi nu reprezintă opinia predominantă a comunităţii de informaţii, iar SUA nu a identificat încă un vinovat.

Cu toate acestea, există o parte a comunităţii de informaţii care crede că actorii pro-ucraineni ar fi avut motive să saboteze conductele din cauza modului în care Rusia le folosea ca arme împotriva Ucrainei şi a Europei. Conductele ocoleau Ucraina, iar ruşii ameninţaseră că vor tăia toate gazele către Europa ca răspuns la sancţiunile europene impuse Rusiei pentru invazia Ucrainei.

Totuși, comunitatea de informaţii nu are nicio dovadă că liderii ucraineni - inclusiv Zelenski - ar fi avut cunoştinţă sau ar fi fost implicaţi în sabotajul conductelor, a precizat sursa citată de CNN.

Anul trecut, la sfârşitul lunii septembrie, au fost descoperite patru scurgeri la cele două gazoducte care transportau gaz din Rusia spre Europa. Scurgerile au avut loc după explozii produse în apropierea insulei daneze Bornholm din Marea Baltică. Potrivit unui raport oficial al Suediei şi Danemarcei, transmis Naţiunilor Unite, la originea celor patru scurgeri de gaze din conductele Nord Stream s-au aflat explozii submarine echivalând cu „sute de kilograme” de trinitrotoluen.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG