Ucraina a declarat că a lovit un depozit de petrol și un radar de apărare aeriană din Rusia pe 29 noiembrie, pe fondul escaladării atacurilor atât din partea Moscovei, cât și a Kievului, înainte de întoarcerea la Casa Albă a președintelui ales al SUA, Donald Trump.
Statul Major al armatei ucrainene a declarat că un atac asupra depozitului de petrol Atlas din regiunea Rostov din Rusia a declanșat un incendiu la instalație. Sistemul a mai fost lovit de un atac similar în ultimul an.
„Atlas face parte din complexul militar-industrial rus, care asigură aprovizionarea armatei Federației Ruse cu produse petroliere”, a precizat acesta într-o postare pe rețelele sociale.
De asemenea, Kievul spune că o stație radar unde se afla un sistem rusesc de rachete antiaeriene Buk-M3 a fost distrusă într-un atac separat într-o zonă controlată de Rusia din regiunea Zaporojie din sud-estul Ucrainei.
Iuri Sliusar, guvernatorul interimar al regiunii Rostov, a recunoscut că incendiul a avut loc la un „complex industrial” din zona în care se află rafinăria, afirmând că peste 100 de pompieri se luptă să stingă focul.
În ultimele luni, Rusia a bombardat orașele ucrainene din ce în ce mai intens cu drone, rachete și bombe glisante, provocând victime și distrugând infrastructura energetică pe măsură ce se instalează sezonul rece.
Ucraina a lansat mai multe contraatacuri de când administrația președintelui american Joe Biden, principalul susținător extern al Ucrainei, și aliații europeni ai Kievului, ar fi autorizat – după cum a scris presa americană – utilizarea de rachete cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor din interiorul Rusiei.
În timpul campaniei prezidențiale din 2024, Trump l-a criticat pe Biden pentru că a trimis miliarde de dolari în Ucraina pentru a o ajuta să lupte.
Trump a declarat, de asemenea, că ar putea pune capăt războiului în 24 de ore de la preluarea Casei Albe, o declarație care a fost interpretată ca însemnând că Ucraina ar trebui să cedeze teritoriul ocupat în prezent de Rusia.
Această posibilitate pare să fi determinat atât Moscova, cât și Kievul să încerce să își consolideze pozițiile în teritoriu înainte ca Trump să preia funcția în ianuarie.
Atacurile intensificate ale Rusiei au vizat infrastructura energetică, ducând la întreruperi de urgență ale curentului electric în regiuni precum Kiev, Odesa, Dnipropetrovsk și Donețk.
De asemenea, Kievul ar fi fost nevoit să deconecteze de la rețea mai multe unități nucleare în timpul atacurilor. Ucraina obține mai mult de jumătate din energia sa electrică de la centralele nucleare.
Ofensiva Rusiei are loc în timp ce temperaturile din Ucraina au scăzut la aproximativ zero grade Celsius.
La începutul acestei luni, un înalt oficial ONU, Rosemary DiCarlo, a avertizat că atacurile Moscovei împotriva infrastructurii energetice a Ucrainei ar putea transforma această iarnă în „cea mai grea de la începutul războiului”, de acum aproape trei ani.