Linkuri accesibilitate

Ucraina va adopta o nouă strategie maritimă pentru a reduce prezența Rusiei inclusiv în vestul Mării Negre


 Magura V5, dronă maritimă ucraineană capabilă să execute mai multe tipuri de misiuni.
Magura V5, dronă maritimă ucraineană capabilă să execute mai multe tipuri de misiuni.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a declarat sâmbătă, 6 iulie, că noua strategie maritimă va proteja atât rutele de transport ale Ucrainei cât și interesele aliaților și partenerilor.

Consiliul Național de Securitate și Apărare a Ucrainei va adopta în curând, o nouă strategie maritimă, a anunțat președintele Volodimir Zelensky.

Ucraina îşi va urmări propriile interese naţionale pe mare şi pe cele ale partenerilor săi şi va proteja rutele de transport, a adăugat liderul de la Kiev.

El a mai spus că războiul a schimbat raportul de forțe în Marea Neagră care aparține Ucrainei însă „flota rusă nu va mai domina niciodată aceste ape".

Rusia a capturat o mare parte din flota ucraineană în 2014, când a anexat Peninsula Crimeea ce aparține Ucrainei.

De asemenea, după ce Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022, Kievul a pierdut şi alte nave, după ce Armata Rusă a capturat oraşul port Berdiansk din regiunea Zaporojie, din sudul țării.

Din 2022, Ucraina a reușit să dezvolte drone maritime cu ajutorul cărora a atacat și scos din uz mai multe nave rusești în Marea Neagră.
Succesul a facilitat exporturile de mărfuri ucrainene pe Marea Neagră.

Între timp, în estul Ucrainei continuă luptele.

Agenția Agerpres citează Statul Major al Ucrainei care a anunțat sâmbătă seara, că numai pe 6 iulie, au avut loc 123 de confruntări.

"Cea mai intensă situaţie s-a înregistrat în zona Pokrovsk, dar inamicul a fost, de asemenea, activ în direcţia Lîman şi Kurahove'', a transmis Statul Major Ucrainean. Toate cele trei oraşe sunt situate în Doneţk, în estul Ucrainei.

Trupele ruse au înaintat zeci de kilometri pe frontul din estul Ucrainei de la începutul anului.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

XS
SM
MD
LG