Linkuri accesibilitate

Imagine generică cu tancuri rusești distruse de armata ucraineană, la periferia Kievului. 31 martie 2022.
Imagine generică cu tancuri rusești distruse de armata ucraineană, la periferia Kievului. 31 martie 2022.

Războiul din Ucraina | Câte trupe a pierdut Rusia, negocierile de pace se pot relua în august. „Lupte feroce" în est

Lupte dure au loc în estul Ucrainei, iar Vladimir Putin a amenințat din nou cu armele nucleare. Principalele bătălii au loc pentru orașele Lîsîciansk și Sievierodonețk.

Comisia Europeană a recomandat ca Ucraina și Republica Moldova să fie desemnate candidați la aderarea la UE. Kievul susține că a lovit cu două rachete Harpoon un vas rusesc din Marea Neagră.

18:12 18.6.2022

„Lupte feroce" lângă Sievierodonetsk, estul Ucrainei. Miza cuceririi orașului

Rusia pare să-şi fi reînnoit în ultimele 48 de ore eforturile în a avansa mai la sud de oraşul Izium din estul Ucrainei, raportează sâmbătă Ministerul Apărării britanic, informează Reuters.

Obiectivul forţelor ruse este de a pătrunde mai adânc în regiunea Doneţk şi de strânge laţul în jurul oraşului Sievierodonetsk dinspre nord, a precizat ministerul britanic pe Twitter.

Dacă civilii ucraineni blocaţi în acest oraş nu vor accepta oferta de a părăsi localitatea printr-un coridor umanitar, forţele ruse ar putea găsi în aceasta o justificare pentru a nu face distincţie între aceşti civili şi orice ţintă militară ucraineană din zonă, a mai subliniat ministerul.

Armata rusă încearcă de săptămâni să cucerească Severodoneţk, oraş industrial din regiunea Lugansk, important pentru a putea controla întregul bazin minier Donbas. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat săptămâna trecută că bătălia de la Severodoneţk este una foarte dură şi va determina soarta regiunii Donbas din estul Ucrainei.

Autorităţile ucrainene au afirmat sâmbătă că se dau „bătălii feroce" în satele situate în apropierea oraşului Severodoneţk (estul Ucrainei), pentru al cărui control trupele ruse fac mari eforturi de săptămâni, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Acum, luptele cele mai feroce se derulează în apropiere de Severodoneţk. Ei (ruşii - n.r.) nu controlează oraşul în întregime", a anunţat pe Telegram guvernatorul regiunii Lugansk, Serhii Gaiadai.

„În satele vecine, luptele sunt foarte dificile - la Toşkivska, Zolot. Ei încearcă să avanseze dar eşuează", a declarat el.

„Apărătorii noştri se luptă cu ruşii în toate direcţiile. Recent, ei au doborât un avion şi au făcut prizonieri", a spus el.

Serhii Gaidai a mai afirmat că Lisiceansk - un oraş sub control ucrainean separat de Severodoneţk printr-un râu - este "puternic bombardat".

„Nu pot să se apropie şi de aceea nu fac decât să lanseze asupra oraşului lovituri aeriene", a declarat guvernatorul. Situaţia este „foarte periculoasă în oraş".

Serhii Gaidai a vorbit şi despre „mai multă distrugere" la uzina chimică Azot din Sievierodonetsk, unde s-au refugiat sute de civili.

Vineri, el a precizat că 568 de persoane, între care 38 de copii, sunt ascunşi în uzină şi că numai un „armistiţiu complet" ar permite evacuarea lor.

ONU a precizat vineri că accesul la apă potabilă, hrană, instalaţii sanitare şi electricitate s-a diminuat la Sievierodonetsk. De asemenea, organizaţia a calificat drept "extrem de alarmantă" situaţia umanitară din estul Ucrainei.

16:06 18.6.2022

Președintele Zelenski a vizitat mai multe orașe din Ucraina

Președintele Zelenski a vizitat orașul Nikolaev, sudul Ucrainei, 18 iunie 2022.
Președintele Zelenski a vizitat orașul Nikolaev, sudul Ucrainei, 18 iunie 2022.

Volodimir Zelenski, ale cărui deplasări în afara capitalei Kiev sunt rare de la începutul invaziei ruse, a efectuat sâmbătă, pentru prima dată, o vizită de lucru în oraşul Mikolaiv (Nikolaev) din sudul Ucrainei, informează AFP şi Reuters.

„Preşedintele (Zelenski) a inspectat clădirea administraţiei regionale din Mikolaiv, care a fost distrusă în urma unui atac al forţelor ruse", a anunţat biroul de presă al preşedinţiei ucrainene.

La sfârşitul lui martie, forţele ruse au lansat o rachetă asupra clădirii, ucigând 37 de persoane.

Armata rusă a ajuns la începutul lui martie în suburbiile oraşului Mikolaiv, însă apoi s-a retras în zonele estice şi sudice ale regiunii, unde luptele continuă.

Biroul de presă al lui Zelenski a anunţat, de asemenea, că preşedintele a vizitat un spital din Mikolaiv şi a acordat onoruri primarului Oleksandr Senkevici şi guvernatorului Vitali Kim, pentru curaj şi pentru munca lor în cele patru luni de la declanşarea invaziei ruse.

Mikolaiv, oraş portuar şi industrial ce avea înainte de război aproape o jumătate de milion de locuitori, se află în continuare sub control ucrainean, însă este situat aproape de regiunea Herson, ocupată de ruşi.

13:47 18.6.2022

Ucraina vrea negocieri de pace în august, după o puternică contraofensivă

Un soldat ucrainean din regiunea Donbas,, 5 iunie 2022.
Un soldat ucrainean din regiunea Donbas,, 5 iunie 2022.

Ucraina vrea să reia negocierile de pace cu Rusia până la sfârşitul lui august, după ce vor avea loc mai multe operaţiuni de contraatac, informează sâmbătă dpa.

Mesajul a fost transmis, sâmbătă, de negociatorul-şef al Kievului, David Arahamia, într-un interviu pentru Voice of America. Potrivit acestuia, Ucraina se va afla atunci într-o poziție mai bună pentru a negocia.

În condiţiile în care războiul s-a intensificat în estul Ucrainei, negocierile de pace au intrat în impas. La sfârşitul lui martie, Kievul a propus organizarea de negocieri la Istanbul, printre alte propuneri, pentru a renunţa la statutul de candidat la aderare la NATO în schimbul unor garanţii internaţionale de securitate.

Însă Rusia cere demilitarizarea ţării vecine şi vrea ca Ucraina să-i cedeze teritorii, inclusiv regiunile Doneţk şi Lugansk din estul acestei ţări.

11:45 18.6.2022

Pierderile Rusiei, conform armatei ucrainene

Pierderile suferite de Rusia, potrivit datelor furnizate de armata ucraineană.
Pierderile suferite de Rusia, potrivit datelor furnizate de armata ucraineană.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG