Linkuri accesibilitate

Rusia confirmă că un al treilea pod a fost distrus de ucraineni în Kursk


Imagine difuzată de forțele armate ucrainene pe 18 august în care se vede fumul care iese din ceea ce se pare a fi distrugerea unui pod important din regiunea Kursk din Rusia.
Imagine difuzată de forțele armate ucrainene pe 18 august în care se vede fumul care iese din ceea ce se pare a fi distrugerea unui pod important din regiunea Kursk din Rusia.

Ucraina a avariat un al treilea pod peste râul Seim în regiunea Kursk din Rusia, au confirmat autoritățile de la Moscova pe 19 august. Într-o declarație video a unui reprezentant al Comitetului de Investigații al Rusiei, postată pe canalul Telegram al prezentatorului televiziunii de stat ruse Vladimir Soloviov, oficialul spune că forțele ucrainene au lovit podul pe 18 august.

Pe 18 august, comandantul forțelor aeriene ucrainene, Mikola Olesciuk, declarase că trupele sale au avariat un al doilea pod strategic peste Seim, limitând capacitatea de aprovizionare a Rusiei.

Bloggerii militari ruși au postat anterior o imagine a primului pod lovit, cel de lângă satul Zvannoie, din Kursk. Potrivit oficialilor de securitate ruși, distrugerea acelui pod a tăiat o parte din legăturile cu districtul Glușkov.

Analiștii spun că distrugerea podurilor peste Seim este crucială pentru ca Ucraina să asigure un flanc sigur al ofensivei sale din Kursk, îngreunând aprovizionarea Moscovei cu trupe la sud de râu.

Ucraina și-a lansat contraofensiva surpriză în regiunea Kursk din Rusia pe 6 august - incursiunea a dus la evacuarea a 120.000 de ruși.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat pe 18 august că operațiunea ucraineană de la Kursk „încă provoacă pierderi armatei ruse și statului rus, industriei lor de apărare și economiei lor”.

Ucraina aruncă în aer poduri din Kursk și susține că au fost luați mai mulți prizonieri
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:08 0:00
Ucraina susține că soldații săi avansează în Rusia. Luptele din regiunea Kursk continuă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:11 0:00

Zelenski a adăugat în discursul său că generalul-colonel Oleksandr Sîrski, comandantul militar al armatei, i-a spus că situația de pe front arată „rezultate bune” în toate direcțiile.

El a spus că principala sarcină a Ucrainei este „să distrugă cât mai mult potențial rusesc și să desfășoare activități maxime de contraatac”, cu scopul de a crea o „zonă tampon”.

Între timp, în bombardamentele rusești din regiunea Donețk din estul Ucrainei trei persoane au fost ucise și nouă - rănite, a declarat șeful administrației militare regionale, Vadim Filașkin, pe 19 august.

Rusia a lansat, de asemenea, 11 drone de tip Shahed spre Donețk și alte câteva regiuni, inclusiv Kiev, dar Forțele Aeriene Ucrainene au declarat că toate au fost interceptate.

De asemenea, Ucraina ordonă evacuarea familiilor cu copii din orașul Pokrovsk.

„Începem evacuarea forțată a familiilor cu copii din comunitatea Pokrovsk”, a declarat guvernatorul Donețkului.

Oficialii ucraineni spun că trupele rusești avansează rapid.

„Cu fiecare zi care trece, este din ce în ce mai puțin timp pentru a aduna lucrurile personale și a pleca în regiuni mai sigure”, au avertizat oficialii săptămâna trecută, spunând că forțele ruse sunt la doar 10 kilometri de periferia orașului Pokrovsk.

Locuitorii din Pokrovsk au la dispoziție doar două săptămâni pentru a părăsi orașul în siguranță, au declarat oficialii într-un interviu acordat RFE/RL.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG