Linkuri accesibilitate

Supărare în UDMR. Liderii Uniunii nu vor să dea Dezvoltarea pe Fondurile Europene și nu exclud ieșirea de la guvernare


UDMR ar fi fost ofertat să primească Ministerul Fondurilor Europene de la PSD și să dea liberalilor Ministerul Dezvoltării. Oferta nu e pe placul președintelui Kelemen Hunor.
UDMR ar fi fost ofertat să primească Ministerul Fondurilor Europene de la PSD și să dea liberalilor Ministerul Dezvoltării. Oferta nu e pe placul președintelui Kelemen Hunor.

De când au fost suspendate public negocierile, nu a mai existat nicio discuție între toți cei trei lideri - Kelemen Hunor, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, spun surse de la vârful UDMR. Joi ar trebui să existe o întâlnire inclusiv cu președintele Klaus Iohannis, precizează ele.

În fața tuturor scenariilor vehiculate, liderii UDMR știu sigur ce vor. Să păstreze Mediul și Dezvoltarea. Renunță fără prea mari probleme la Ministerul Sporturilor condus acum de Eduard Novak, un ministru destul de contestat în toată perioada mandatului. Ministerul va fi comasat cu cel al Familiei, condus de Gabriela Firea.

Nu exclud nici ieșirea de la guvernare, dacă nu vor obține ce își doresc.

„E nervozitate în partid. Nu înțelegem de ce vor să ne ia Dezvoltarea. Am făcut treabă bună, Cseke Attila e un ministru bun. Ce argumente au?”, descrie atmosfera un apropiat al conducerii.

Cât despre miza acestui minister în an electoral, membrii UDMR cred că ea este mult „umflată” de celelalte partide din Coaliție.

„Banii pentru primari au fost deja alocați. Ce să mai aloce PNL în 2024? Singura miză care mai rămâne este CNI (Compania Națională de Investiții, n.r.)”, explică sursele care au vorbit cu reporterul Europa Liberă.

Cât despre PSD și PNL, lideri din ambele partide au spus că nu vor ca UDMR să iasă de la guvernare. Liberalii sunt ceva mai duri. PNL nu vrea să scoată UDMR din noul Executiv, dar vrea ca Uniunea să aibă numărul de ministere conform procentului.

„În trecut parcă au guvernat cu un vicepremier și un minister și nu au fost nemulțumiți”, a spus un liberal pentru Europa Liberă.

Social-democrații sunt mai darnici. Susțin că UDMR va primi sigur Ministerul Fondurilor Europene și pe cel al Mediului și nu are motive să fie nemulțumită.

Kelemen Hunor, deranjat de oferta PSD și PNL, ia în calcul inclusiv ieșirea de la guvernare.
Kelemen Hunor, deranjat de oferta PSD și PNL, ia în calcul inclusiv ieșirea de la guvernare.

Oficial, negocierile sunt suspendate. Tot oficial, Klaus Iohannis anunță că rotația e în grafic

„Nu s-a luat o decizie referitoare la includerea UDMR în următorul Guvern, negocierile sunt suspendate. Prioritizăm și punem problemele curente înaintea chestiunilor politice. Negocierile ar putea fi reluate după ce agenda noastră va fi mult mai lejeră, după ce vom găsi soluții la problemele existente”, a declarat Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, pentru Europa Liberă.

Deputatul a evitat să spună dacă discuțiile se vor relua săptămâna aceasta, în contextul în care șeful său de partid, premierul Nicolae Ciucă, a anunțat că în două zile își depune mandatul.

„N-aș putea estima, noi ne dorim o perioadă cât mai rapidă. După cum vorbesc cei din zona sindicală, unii spun că ar fi de lungă durată (protestele, n.r.), alții că ar fi deschidere (spre dialog, n.r.), sperăm să fie cât mai scurtă perioada”, a mai spus Stroe.

Cum a ajuns UDMR pe punctul de a părăsi guvernarea

La începutul anului, lucrurile păreau simple pentru liderii UDMR. Rotația guvernamentală viza doar portofoliile PSD și PNL, iar Uniunea Maghiară nu avea cum să fie afectată.

„E o înțelegere încheiată în 2021 şi această chestiune a rotativei se referă la PSD și PNL. Nimeni nu contestă această înțelegere, nimeni nu a spus că trebuie schimbată această înțelegere, nu se referă la portofoliile deținute sau conduse de UDMR, nici nu se referă la UDMR, deci n-are treabă UDMR-ul decât să spunem că este o înțelegere care trebuie respectată”, declara Kelemen Hunor, pe 20 ianuarie 2023, la Sângeorgiu de Pădure, conform Agerpres.

Trei luni mai târziu, entuziasmul liderului UDMR începea să scadă. Admitea că gruparea sa ar putea fi exclusă din noua înțelegere.

„Eu nu sunt îngrijorat. Coaliția nu s-a făcut pe cifre, există majoritate și fără noi. Este o coaliție politică și prezența noastră în acest Guvern înseamnă mai mult decât 7% în Parlament. Se poate și fără noi. Nu știu dacă merită”, spunea Kelemen Hunor, pe 26 aprilie, pentru Digi24.

Miza scoaterii UDMR de la guvernare

În actualul Guvern, UDMR deține un post de vicepremier (Kelemen Hunor) și ministerele Mediului (Barna Tanczos), Sportului (Carol-Eduard Novak) și Dezvoltării (Attila-Zoltán Cseke).

Pe lângă ele este vorba de alte aproape o sută de poziții de conducere în structuri guvernamentale sau instituții subordonate:

  • Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii - Csendes László, membru;
  • Curtea de Conturi - Dezső Csongor Attila și Dézsi Attila, consilieri;
  • Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor - Birtalan József – membru;
  • Societatea Naţională a Sării - Seprődi Zoltán, director tehnic
  • Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) - Kerekes Melinda, director adjunct;
  • Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară - Vig Hajnalka Ildikó, președinte;
  • Consiliul Naţional al Audiovizualului - Borsos Orsolya, membru;
  • Consiliului de administraţie BNR - Bálint Csaba, membru;
  • Garda Forestieră - Levente Porzsolt, inspector general cu rang de secretar de stat.

Este deja de notorietate situația de la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei. Cele patru funcții vacante au fost împărțite între PSD și PNL, iar UDMR nu a primit, cum se aștepta, postul de vicepreședinte pentru Nagy-Bege Zoltán (vicepreședinte al instituției de aproape șase ani și singurul care a dat declarații în toată perioada de criză energetică).

Replica UDMR a constat atunci în câteva declarații și boicotarea ședinței de plen în care trebuia votată conducerea ANRE.

„Nu vom cere niciun alt post, nu suntem vânători de posturi. Am luat această decizie politică de a nu participa la acest vot. E prematur să discutăm de rocadă. Domnul Nagy Zoltan a fost un profesionist, locul lui era în continuare în fruntea ANRE”, declara, la acel moment, Csoma Botond, liderul grupului UDMR de la Camera Deputaților.

Ce spune acordul politic al Coaliției de guvernare care acum a fost dat uitării

Pe 24 noiembrie 2021, Partidul Social Democrat (PSD), Partidul Național Liberal (PNL), Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) și Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale din Camera Deputaților (GPMN) semnau un acord politic de formare a Coaliției Naționale pentru România - coaliție de guvernare pentru perioada 2021-2024.

Conform protocolului, primul candidat la funcția de prim-ministru, din partea PNL, susținut de cele 4 formațiuni parlamentare semnatare, era Nicolae Ionel Ciucă, cu un mandat agreat până pe 25 mai 2023.

Cel de-al doilea candidat, din partea PSD, primea mandat până la alegerile generale din 2024.

Documentul prevedea că, la schimbarea premierului, se vor înlocui și următorii reprezentanți în Guvern:

  • vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL;
  • ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene;
  • ministrul Finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției;
  • coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei Prim-ministrului.

„Conform prevederilor constituționale, premierul va prezenta Parlamentului spre aprobare un guvern format din 20 de ministere, nominalizările fiind făcute astfel: 9 ministere PSD, 8 ministere PNL, 3 ministere UDMR.

Din structura executivului vor face parte și doi viceprim-ministri, care vor reprezenta formațiunile coaliției care nu au propus candidatul de prim-ministru, dar au membri în Guvern”, se arată în acordul politic dintre cele patru grupări.

  • 16x9 Image

    Cezar Amariei

    A intrat în echipa Europa Liberă în mai 2023. Jurnalist cu peste 20 de ani de experiență, a colaborat cu unele dintre cele mai importante trusturi media naționale (Mediafax, Adevărul, ProTV, Gândul).

    Specializat în materiale de autor, analize, anchete, sinteze, reportaje, interviuri.

XS
SM
MD
LG