Linkuri accesibilitate

Ajutor umanitar UE de 75 de milioane de euro pentru Ucraina și de 8 milioane de euro pentru Moldova


Șefa Executivului comunitar, Ursula von der Leyen
Șefa Executivului comunitar, Ursula von der Leyen

Comisia Europeană a decis marți să acorde un sprijin umanitar de 83 de milioane de euro pentru persoanele afectate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Având în vedere că se estimează că 14,6 milioane de persoane au nevoie de ajutor umanitar în Ucraina, această nouă finanțare vine într-un moment crucial, spune Comisia Europeană în sprijinul acordării acestui ajutor umanitar.

Atacurile îndreptate intenționat de către Rusia asupra infrastructurii energetice și civile esențiale a Ucrainei, cum ar fi spitalele, școlile și rețelele electrice, afectează grav accesul cetățenilor la serviciile de bază. Cu fiecare nou bombardament, din ce în ce mai mulți ucraineni rămân fără locuință și au nevoie de asistență și de adăpost în condiții de ger, arată sursa citată.

Din finanțarea umanitară în valoare de 83 de milioane de euro

  • 75 de milioane de euro sunt alocate pentru proiecte umanitare în Ucraina menite să ofere ajutor de urgență, inclusiv acces la nevoi de bază, cum ar fi adăpost, servicii de protecție, apă curată, educație și asistență medicală. În prezent, strategia umanitară a UE în Ucraina se axează pe protejarea persoanelor afectate de război, în special a celor care trăiesc în apropierea zonelor din prima linie;
  • 8 milioane de euro sunt alocate pentru proiecte umanitare în Moldova menite să ofere asistență specifică persoanelor celor mai vulnerabile, inclusiv asistență umanitară în numerar pentru nevoi de bază, protecție și sănătate.

Comisia Europeană a alocat în total 926 de milioane de euro pentru programe de ajutor umanitar menite să ajute civilii afectați de războiul din Ucraina de la invazia Rusiei în februarie 2022.

Din această finanțare, 860 de milioane de euro au fost alocate pentru programele umanitare din Ucraina și 66 de milioane de euro pentru refugiații care au fugit în Republica Moldova, țara învecinată.

Ajutorul umanitar al UE, care se acordă Ucrainei încă din 2014, permite desfășurarea de operațiuni în întreaga țară, punându-se accentul pe zonele greu accesibile din apropierea primei linii din regiunile estice și sudice.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG