Linkuri accesibilitate

UE alocă cinci miliarde de euro pentru efectele post-Brexit


Ieșirea Marii Britanie din UE a creat unele probleme economice atât pentru Regat, cât și pentru țările europene.
Ieșirea Marii Britanie din UE a creat unele probleme economice atât pentru Regat, cât și pentru țările europene.

Consiliul Uniunii Europene a aprobat marți un fond de cinci miliarde de euro (la cursul din 2018) menit să ajute statele membre să gestioneze impactul negativ al Brexitului.

Rolul fondului este de a sprijini regiunile, sectoarele și comunitățile să compenseze pierderile care rezultă în mod direct din retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului UE.

„Adoptarea rapidă a rezervei înseamnă că fondurile atât de necesare vor fi puse în curând la dispoziția regiunilor și întreprinderilor europene cele mai afectate, în special a IMM-urilor și a lucrătorilor acestora. Obiectivul nostru este de a-i ajuta pe cei mai vulnerabili să traverseze o perioadă dificilă de adaptare la consecințele Brexitului. Acest lucru demonstrează solidaritatea tuturor statelor membre cu zonele cele mai afectate”, a declarat Zvonko Černač, ministrul sloven responsabil cu dezvoltarea și politica europeană de coeziune, care asigură președinția Consiliului.

Rezerva este un instrument special de urgență cu caracter excepțional, mai arată Consiliul.

Aceasta va sprijini întreprinderile publice și private care se confruntă cu perturbări ale fluxurilor comerciale, inclusiv cu noi costuri pentru controalele vamale și procedurile administrative.

Având în vedere că retragerea Regatului Unit din UE a creat o situație fără precedent, statele membre vor avea flexibilitatea de a decide cu privire la cele mai bune măsuri care trebuie luate pentru a contracara diferitele consecințe negative.

Cum se vor împărți banii

În acest sens, instituirea fondului prevede o de măsuri eligibile, care include sprijin pentru IMM-uri, comunitățile și organizațiile regionale și locale, inclusiv pescuitul costier la scară mică dependent de activitățile de pescuit în apele Regatului Unit, precum și măsuri de sprijinire a creării de locuri de muncă și a reintegrării pe piața muncii a cetățenilor UE care se întorc.

Rezerva va finanța măsurile introduse în perioada 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2023 pentru a acoperi cheltuielile suportate înainte de expirarea perioadei de tranziție.

Consiliul a decis să distribuie în avans, cu titlu provizoriu, toate resursele rezervei, care, în prețuri curente, se ridică la 5,4 miliarde euro, ținând seama de impactul negativ al Brexitului asupra fiecărui stat membru. Metoda de calculare a alocării provizorii este determinată de trei factori principali.

Cea mai mare sumă, de 4,5 miliarde EUR, este împărțită în funcție de importanța comerțului cu Regatul Unit, 656 de milioane EUR sunt distribuite pe baza importanței pescuitului în zona economică exclusivă a Regatului Unit, iar 273 de milioane EUR sunt distribuite în funcție de importanța legăturilor de vecinătate pentru regiunile maritime frontaliere cu Regatul Unit.

În plus, pentru a permite statelor membre să acționeze rapid, suma de 4,3 miliarde EUR, care reprezintă de departe cea mai mare parte a resurselor, va fi pusă la dispoziție sub formă de prefinanțare în trei tranșe anuale – în 2021, 2022 și 2023. Resursele rămase vor fi puse la dispoziție în 2025, după o analiză a cheltuielilor aferente măsurilor eligibile din anii precedenți, care va lua în calcul, de asemenea, orice sume neutilizate.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG