Linkuri accesibilitate

Șeful diplomației UE: Europa ar trebui să salute distanțarea Beijingului de războiul Moscovei în Ucraina


 Declarațiile lui Borrell au fost făcut după vizita la Kremlin a președintelui chinez  Xi Jinping, care a declarat un parteneriat „fără limite” în februarie 2022, cu doar câteva zile înainte de invazia Rusiei în Ucraina. 
Declarațiile lui Borrell au fost făcut după vizita la Kremlin a președintelui chinez  Xi Jinping, care a declarat un parteneriat „fără limite” în februarie 2022, cu doar câteva zile înainte de invazia Rusiei în Ucraina. 

Parteneriatul Chinei cu Rusia are limite, în ciuda retoricii liderilor celor două țări, iar Europa ar trebui să salute orice încercare a Beijingului de a se distanța de războiul Moscovei în Ucraina, a declarat șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell.

Declarațiile lui Borrell au fost făcut după vizita la Kremlin a președintelui chinez Xi Jinping, care a declarat un parteneriat „fără limite” în februarie 2022, cu doar câteva zile înainte de invazia Rusiei în Ucraina.

Borrell a spus că, deși China a creat legături economice și diplomatice strânse cu Rusia, nu a format o alianță militară și nu a furnizat arme pentru a ajuta Rusia în războiul său împotriva Ucrainei.

„Această prietenie nelimitată pare să aibă anumite limite”, a spus Borrell reporterilor de la Bruxelles.

„China nu a trecut nicio linie roșie pentru noi”.

Borrell a mai spus că va vizita China în curând, deși data călătoriei nu este încă stabilită.

Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez plănuiește să viziteze săptămâna viitoare China, în timp ce președintele francez Emmanuel Macron și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, șeful executivului UE, vor călători și ei în China peste două săptămâni.


Borrell a spus că propunerile Beijingului de a pune capăt războiului arată că nu dorește să se alinieze pe deplin cu Rusia, iar UE ar trebui să salute acest lucru, chiar dacă oficialii occidentali au precizat că nu consideră inițiativa Beijingului ca pe un plan de pace deplin.

El a spus că China vrea să joace mai degrabă rolul de „facilitator”, decât de mediator.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG