Linkuri accesibilitate

„Moment istoric” | UE începe discuțiile de aderare cu Albania și Macedonia de Nord


Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dă mâna cu prim-ministrul macedonean Dimitar Kovachevski la Skopje, 14 iulie 2022.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dă mâna cu prim-ministrul macedonean Dimitar Kovachevski la Skopje, 14 iulie 2022.

Uniunea Europeană a ănceput discuțiile de aderare cu Albania și Macedonia de Nord, o mișcare descrisă ca fiind un „moment istoric” de către șefa executivă a blocului, Ursula von der Leyen.

„Este ceea ce cetățenii voștri au așteptat atât de mult timp și pentru care au muncit atât de mult și este ceea ce merită”, a declarat Ursula von der Leyen, marți, la Bruxelles, felicitându-i pe Edi Rama și Dimitar Kovachevski, prim-miniștrii Albaniei și Macedoniei de Nord.

„Acest moment istoric este succesul vostru. Rezultatul muncii voastre asidue”, a scris ea, pe Twitter, ulterior.

„Comisia Europeană v-a susținut până la capăt. Vom continua să facem acest lucru”, a adăugat von der Leyen.

De ce s-a opus Bulgaria

Cele 27 de state membre ale blocului comunitar au convenit, marți, să deschidă discuții de aderare cu cele două țări din Balcanii de Vest, după ce Macedonia de Nord a rezolvat o lungă dispută cu Bulgaria, țară vecină din UE.

Până de curând, Bulgaria a blocat orice progres în ceea ce privește negocierile de aderare din cauza unei dispute între cele două țări pe o lungă listă de probleme lingvistice și istorice.

Însă, la 17 iulie, cele două țări au semnat un acord la Sofia, la o zi după ce parlamentul Macedoniei de Nord a aprobat un compromis propus de Franța pentru a ridica dreptul de veto al Bulgariei.

Bulgaria, care este membră a UE din 2007, a insistat ca Macedonia de Nord să recunoască în mod oficial că limba sa are rădăcini bulgare, să recunoască în constituție existența unei minorități bulgare și să renunțe la „discursul de ură” împotriva Sofiei.

Compromisul prevede un efort de modificare a constituției Macedoniei de Nord pentru a recunoaște o minoritate bulgară, dar lasă alte puncte de blocaj anterioare să fie rezolvate între Skopje și Sofia. Se pare că lasă deschisă recunoașterea de către Bulgaria a limbii macedonene.

Naționaliștii din ambele țări s-au opus compromisului, susținând că guvernul lor a cedat prea mult celeilalte părți.

Disputa dintre cele două țări a subliniat resentimentele regionale și a riscat o nouă erodare a încrederii balcanice în Uniunea Europeană.

Macedonia de Nord a fost desemnată drept candidat la aderarea la UE în urmă cu aproape 20 de ani. Ea a rezolvat deja mari divergențe cu Grecia pentru a adera la NATO în martie 2020.

Albania a primit statutul de candidat din partea UE în 2014.

Importanța strategică a Balcanilor de Vest pentru UE a crescut de la invadarea Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie, existând temeri privind influența Moscovei în regiune.

Articol scris în baza relatărilor AFP și AP

XS
SM
MD
LG