Uniunea Europeană a decis joi să impună sancțiuni împotriva a șase oficiali ruși și a unei organizații pentru otrăvirea opozantului rus Alexei Navalnîi cu novicioc, un agent neurotoxic de proveniență sovietică.
Mutarea vine la o zi după ce ministrul de Externe al Rusiei a avertizat că ar putea replica cu o măsură similară.
Decizia de impune a sancțiunilor a fost adoptată la reuniunea Consiliului European ce are loc pe 15-16 octombrie.
Uniunea Europeană a transmis că sancțiuni constau în interzicerea de intra în spațiul european și de blocare a conturilor bancare.
Lista include doi oficiali din Administrația Prezidențială, un director din cadru serviciului de inteligență FSB și doi miniștri adjuncți din Ministerul Rus al Apărării. Organizația vizată este Institutul de Stat pentru Cercetări Științifice în domeniul Chimiei şi Tehnologiei Organice.
De asemenea, UE l-a inclus joi pe lista de sancţiuni pe omul de afaceri rus Evgheni Prigojin, „supranumit bucătarul lui Putin”. El este un oligarh conectat la Kremlin considerat finanțator al așa numitei „fabrici de troli" care s-a implicat pentru influențarea alegerile din Statele Unite, dar și din alte state. În cazul său, sancțiunile au fost impuse pentru rolul său în destabilizarea Libiei prin finanțarea de mercenari trimiși să lupte în războiul civil.
Propunerea de sancțiuni a venit după ce Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) a confirmat constatările laboratoarelor specializate din Germania, Franța și Suedia că Navalnîi a fost otrăvit cu neurotoxină.
Atât Germania, cât și Franța au acuzat Rusia că nu au investigat pe deplin circumstanțele otrăvirii lui Navalnîi și că nu oferă explicații pentru cele întâmplate.
Sancțiunile au fost convenite în urma întâlnii miniștrilor de Externe din UE de luni și aprobate joi în Consiliul European unde participă șefii de stat și de guvern din cele 27 de țări membre.