În discursul de la Conferința de Securitate, Ursula von der Leyen a acuzat compania rusă Gazprom că încearcă „intenţionat” să stocheze şi să livreze cât mai puţin gaz, în timp ce preţurile şi cererea cresc vertiginos.
În Uniunea Europeană au existat temeri serioase că actualul conflict dintre Rusia și Occident, pe fondul unei invazii în Ucraina, ar putea duce la perturbarea alimentării cu gaze. Până recent, UE îşi asigura cu ajutorul gazelor doar 24% din necesarul de energie, iar 90% din gaze proveneau din import, conform datelor Comisiei Europene, citate de Agerpres. Din totalul importurilor respective, 40% proveneau de la Gazprom.
Von der Leyen este de părere că ameninţările Rusiei la adresa Ucrainei ar putea modifica întregul sistem internaţional, precizând că gândirea Moscovei, care ţine de „un trecut întunecat”, i-ar putea costa pe ruşi prosperitatea viitoarea.
„Lumea a urmărit uluită cum ne confruntăm cu cea mai mare concentrare de trupe pe pământul Europei de după zilele negre ale Războiului Rece”, a declarat preşedinta CE, citată de Reuters.
Von der Leyen a spus că aliații occidentali sunt uniți, susținând democrația din Ucraina.
Tot la Conferința de la München, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg i-a transmis un avertisment președintelui rus Vladimir Putin că va primi „doar mai mult NATO” la granițele sale pe fondul agresiunii împotriva Ucrainei.
„Dacă vrea să împartă NATO, va obține doar o alianță și mai unită (…) NATO este o alianță defensivă, nu amenințăm Rusia sau pe altcineva. Dar vom lua toate măsurile necesare pentru a proteja și a apăra toți aliații noștri”, a mai adăugat Stoltenberg
Pacea în Europa poate fi menținută doar dacă granițele sunt acceptate „așa cum sunt, dacă nimeni nu dorește să le schimbe”, a spus cancelarul german Olaf Scholz, într-un discurs la Summitul de Securitate de la München sâmbătă.
„În același timp, rămâne sarcina noastră, indiferent cât de mici sunt șansele, să folosim uși care lasă spațiu deschis pentru negocieri”, a spus Scholz, adăugând că „vrem să negociem pe baza principiilor noastre.”
Comentariile lui Scholz au reflectat sentimente similare exprimate în discursurile anterioare ale secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, și ale președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
„Să nu greşiti şi să vă închipuiţi altceva: impunerea acestor măsuri extinse şi coordonate va provoca pagube mari celor care trebuie traşi la răspundere”, a declarat vicepreședintele SUA, Kamala Harris în cadrul aceleiași întâniri
„Nu ne vom opri cu măsuri economice. Ne vom consolida și mai mult aliații NATO de pe Flancul Estic.”
Harris a avertizat că viitorul securităţii europene este sub ameninţare. „De la sfârşitul Războiului Rece, conferinţa nu a mai avut loc în împrejurări atât de îngrozitoare”.
Forţele americane nu vor lupta în interiorul Ucrainei, a reafirmat ea, dar „vor apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”.