Linkuri accesibilitate

UE propune un nou organism de etică în urma scandalului de corupție din Parlamentul European


 Noul organism, cu reprezentanți ai instituțiilor și cinci experți independenți, va încerca să convină asupra unor standarde comune înainte de alegerile parlamentare din iunie 2024.
Noul organism, cu reprezentanți ai instituțiilor și cinci experți independenți, va încerca să convină asupra unor standarde comune înainte de alegerile parlamentare din iunie 2024.

Comisia Europeană a propus joi un nou organism de etică care să stabilească standarde de conduită în cadrul instituțiilor UE a căror imagine a fost pătată de un scandal de trafic de influență care a afectat Parlamentul European la sfârșitul anului trecut.

Crearea unui organism de etică a devenit mai urgentă după ce Belgia a acuzat mai mulți europarlamentari că au primit bani de la Qatar, gazda Cupei Mondiale, pentru a influența deciziile. Statul din Golf a negat orice acuzație.

Noul organism, cu reprezentanți ai instituțiilor și cinci experți independenți, va încerca să convină asupra unor standarde comune înainte de alegerile parlamentare din iunie 2024, care vor declanșa o revizuire a locurilor de muncă de top la Bruxelles.

„Democrația poate prospera numai dacă cetățenii au încredere în instituțiile lor. Oamenii din întreaga Europă nu disting dacă un scandal a avut originea în una sau în cealaltă instituție", a declarat vicepreședintele Comisiei Vera Jourova într-un comunicat.

Într-un sondaj de marți, 60% dintre cetățenii UE au declarat că sunt nemulțumiți de eforturile UE de a lupta împotriva corupției în general, o creștere cu 12 puncte procentuale față de jumătatea anului 2019.

Regulile se vor aplica pentru peste 1.000 de posturi din UE, inclusiv membri ai consiliului Băncii Centrale Europene, judecători de la Curtea Europeană de Justiție și membri ai Parlamentului European (MEP).

Noul organism nu va demara investigații, așa cum și-au dorit unii, ci va stabili standarde în ceea ce privește acceptarea cadourilor, ospitalitate sau călătorii, întâlnirea cu lobbyiști, interese financiare și condițiile pentru activități după expirarea termenelor.

Standardele ar fi văzute ca un minim și nu ar reduce orientările mai înalte, cum ar fi cele referitoare la interesele financiare ale oficialilor de nivel înalt BCE. Acestea ar putea înăspri regulile pentru deputații europeni care nu sunt obligați să declare călătoriile și alte avantaje sau cheltuieli plătite de terți.

Fiecare instituție ar trebui probabil să actualizeze procedurile actuale pentru a face față încălcărilor, organismul de etică monitorizează conformitatea și promovează transparența.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG