Linkuri accesibilitate

România primește 288 de milioane de euro de la UE pentru independența energetică față de Moscova


Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

Comisia Europeană a plătit joi României și altor 8 state prefinanțarea REPowerEU - programul de independență energetică de Moscova, în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență.

Banii acordați României sunt livrați sub formă de granturi, adică de fonduri nerambursabile.

Comisia Europeană a plătit joi următoarele sume cu titlu de prefinanțare legate de fondurile REPowerEU în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență (MRR):

  • 145,1 milioane de euro pentru Belgia și 585,1 milioane de euro pentru Croația, sub formă de granturi și împrumuturi;
  • 20,9 milioane de euro Ciprului,
  • 25,4 milioane de euro Finlandei,
  • 158,7 milioane de euro Greciei,
  • 551,2 milioane de euro Italiei,
  • 26,9 milioane de euro Letoniei,
  • 288 de milioane de euro României, sub formă de granturi;
  • și 340 de milioane de euro Spaniei, sub formă de împrumuturi.

Prefinanțările, spune Comisia Europeană, sunt destinate accelerării punerii în aplicare a principalelor măsuri de investiții și de reformă prezentate în fiecare capitol privind REPowerEU.

Se va accelera astfel realizarea obiectivelor planului REPowerEU pentru:

  • economisirea energiei,
  • producerea energiei curate,
  • diversificarea aprovizionării cu energie.

Scopul este unul singur: să facă Europa independentă de combustibilii fosili rusești în urma invadării Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, anunță Comisia Europeană.

Plățile făcute jou urmează aprobării de către Consiliu a planurilor revizuite ale acestor țări, care includ un capitol privind REPowerEU, și semnării acordurilor financiare.

Prefinanțarea, plătită în una sau două etape, reprezintă până la 20 % din fondurile suplimentare solicitate pentru finanțarea capitolului privind REPowerEU al fiecărei țări.

În cazul în care prefinanțarea este plătită în două etape, a doua parte trebuie plătită în termen de 12 luni de la plata primei părți.

Cât privește capitolul privind REPowerEU, a cărui finanțare a fost de asemenea aprobată marți de executivul comunitar, constă în două reforme noi și șapte investiții menite să îndeplinească obiectivele planului REPowerEU de a face Europa independentă de combustibilii fosili provenind din Rusia cu mult înainte de 2030.

Aceste măsuri urmăresc accelerarea producerii de energie verde, promovarea eficienței energetice a clădirilor, precum și recalificarea și perfecționarea forței de muncă în domeniul producerii de energie verde.

Tot joi, Comisia Europeană a alocat 594 de milioane de euro în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei (MIE) pentru opt proiecte de infrastructură energetică transfrontalieră, în proiecte cu statut de interes comun (PIC) în 2022.

Această investiție face parte din eforturile mai ample ale UE având ca obiectiv decarbonizarea sistemului energetic și atingerea obiectivelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră stabilite în Pactul verde european.

În plus, se va acorda o finanțare de 100 de milioane de euro pentru proiectul de rețele inteligente Gabreta, situat între Cehia și Germania, iar proiectul de consolidare a interconexiunii electrice Lonny-Achêne-Gramme dintre Franța și Belgia a primit 1,22 milioane de euro pentru finanțarea unor studii.

Comisia a mai acordat 12,77 milioane de euro instalației de înmagazinare a gazelor naturale Depomureș din România, în vederea creșterii capacității sale de funcționare, pentru a contribui astfel la securitatea aprovizionării în regiune.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG